Lista locurilor de stricat în România: azi, Gura Portiţei

Am descoperit un articol în care e ridicată în slăvi Gura Portiţei, “staţiunea din România de care nu ai auzit, dar care devine un Saint Tropez al Europei.” Zic, frumos, ia să vedem care.

M-am uitat pe diagonală şi am oftat. Iată, încă o “staţiune” la malul mării care, în vreo doi-trei ani, va deveni sufocată de români care-şi lasă gunoaiele pe plajă, care nu folosesc toaletele pe motiv că e mai simplu în mare şi aşa mai departe.

Aşa că m-am gândit serios: singurul mod în care poţi să salvezi o astfel de zonă e să faci o staţiune privată. Într-un fel, cam asta e şi pensiunea de la Gura Portiţei, despre care se scrie în articol, dar eu mă gândesc la ceva amplu, nu la o bucăţică.

Mai exact, concesionezi câteva sute de hectare, investeşti serios, pui garduri şi tot tacâmul, şi nu laşi înăuntru mai multe persoane decât capacitatea locului. Şi cum l-ai prins pe unul că a aruncat un gunoi, cum îi măreşti nota de plată.

N-ai cum să salvezi nişte zone mişto de bădărănia omului. Hai să ne uităm, de exemplu, la Vama Veche. Cu cât promovezi mai mult o zonă/localitate, cu atât mai repede se umple şi se transformă într-un haos generalizat.

Ai ori varianta să o promovezi şi să transformi Gura Portiţei într-o nouă Vama Veche, ori să introduci nişte reguli serioase şi să promovezi vreun colţ de rai sau mai ştiu eu ce.

Soluţii există, imaginaţie nu prea. Şi nici prea multă voinţă. În fond, merge şi-aşa.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

4 comentarii

  1. am citit de curand ca se va inchide pentru a se reface totul: triplarea locurilor de cazare, inca un restaurant, spa, piscina acoperita … deci e dusa deja 🙁

  2. Tu te-ai uitat pe hartă? Gura Portiței are un avantaj imens ca să nu poată ajunge o Vama Veche, lipsa de proximitate și de infrastructură. Și nici nu prea are ce infrastructură să se facă pentru a o umple sănătos. Se ajunge ori cu barca trecând lacul de la Jurilovca ori pe jos pe la Periboina. Am fost pe ambele drumuri și nu prea ai cum face o șosea cu două benzi pe sens 🙂

  3. @Ana: eh, stai liniştită, încă doi-trei ani de presă şi bloguri care promovează destinaţia şi se umple. Se face vreo parcare pe la Jurilovca, se găsesc soluţii 😀

  4. Cam asa se intampla si cu plajele din Mallorca. Zone cu adevarat idilice au fost promovate ani la rand prin diverse pliante turistice si acum au ajuns infecte si suprasolicitate, iar solutia incompetentilor de pe la noi e sa interzica sau sa restrictioneze intr-un fel accesul spre zonele respective tuturor, inclusiv localnicilor.