Vorba ceea, “Guvernele trec, aurul rămîne”. Pardon, sărăcia

Citeam, mai devreme, un articol, pe reportervirtual.ro, în care e citat un comunicat de presă. Eu am lipsit din Bucureşti vreo trei zile, dar pricep (sper eu, bine) că s-au strîns moţii prin centrul Bucureştiului, să protesteze împotriva proaspăt debarcatului ministru al Mediului, Attila Korodi. De ce împotriva unui fost ministru? Păi, chestie de principiu şi de exemplu, dacă vreţi. Un extras din comunicatul publicat pe site-ul citat, mai jos:

Noi, comunitatea din Roşia Montană, în aceste vremuri atît de tulburi din punct de vedere politic, venim la Bucureşti să sancţionăm comportamentul iresponsabil al anumitor politicieni români. Este iresponsabil comportamentul dlui fost ministru Attila Korodi, care preferă să îi arunce pe moţii din Roşia Montană într-o nouă perioadă de incertitudine, chiar agonie. Culmea, folosind aceleaşi replici de acum 4 ani, aceleaşi chichiţe juridice menite să întîrzie crearea locurilor noastre de muncă.

E vorba despre avizul de mediu pentru exploatarea de la Roşia Montană, un aviz care e amînat continuu de ani de zile. Dacă vă amintiţi, chiar acum o lună, fostul ministru Laszlo Borbely şi-a depus demisia de onoare după ce a fost luat în vizor de DNA pentru un dosar vechi, în care fusese condamnat un consilier al său – ştiţi povestea, doveditul corupt Adrian Năstase ieşise să-l acuze de corupţie.

Eh, Borbely a fost întotdeauna un susţinător al proiectului Roşia Montană. În teorie, Korodi ar fi trebuit să meargă pe aceeaşi linie şi, chiar dacă ar fi făcut-o, procedurile româneşti sînt suficient de greoaie încît noul ministru, într-o lună de mandat, nu cred c-ar fi avut vreme să producă nimic. Şi acum, ajungem la chestiunea de principiu – Korodi era o ultimă şansă de a avea cît mai repede locuri de muncă, ştiut fiind faptul că pînă mai ieri Opoziţia, azi Puterea, a făcut anticampanie exploatării dintr-un orgoliu stupid, în care trebuia acuzat Băsescu de susţinerea RMGC… şi aşa mai departe, aţi văzut la televiziunile de ştiri suficiente dezbateri pe tema asta.

Cert este că noul guvern Ponta nu va da, prea curînd, avizele de exploatare – tind să cred că din orgoliu, la concurenţă cu declaraţiile lui Băsescu -, deci la Roşia nu se va întîmpla nimic. Recte, concluzia e aia din titlu: guvernele trec, sărăcia rămîne, iar aurul de-acolo rămîne tot în pămînt. Şi miile de oameni din Apuseni tot fără locuri de muncă şi tot bătînd din buză, a pagubă, cîtă vreme nu vine nimeni din PSD sau din PNL să le dea de mîncare.

8 comentarii

  1. Si daca n-ar fi asa, atunci in cativa ani aurul ar trece si cianura ar ramane. Iar saracia s-ar intoarce intr-o zona lipsita de orice speranta.

  2. Perfect deacord noul guvern nu o sa dea avizele din orgoliu si pentru ca trebuei sa isi justifice alegeream ei cand erau in opozitie ziceau ca nu sustin proeictul, doar din cauza ca nu erau al putere sa ia ei creditul pentru profit

  3. Guverneel trec pentru ca nu sunt in staee sa dea un raspuns final in legatura cu aurul, daca ar fi sot atunci proiectul era pornite de multa vreme, atata timp cat respecta toate normele in vigoare nu au de ce sa spuna nu, profitabil doar este…

  4. Părerea mea este că oamenii ar fi timpul, dacă în ultimii 20+ ani n-au făcut-o, să se obişnuiască cu ideea că nu mai este ca pe vremuri, te-ai născut miner mori miner. Sau oţelar (cazul oraşului meu). Sau textilistă. Sau… Oricum câţiva ani de minerit în plus sau în minus nu schimbă nimic. Dacă după mii de ani de minerit aur (sau altceva în alte părţi) au rămas tot săraci, proşti şi leneşi, încă câţiva ani n-o să facă decât să mai prospere puţin barurile din zonă. Iar aurul poate sta foarte bine în pământ încă o mie de ani dacă e nevoie. Dacă s-ar exploata acum, România nu s-ar alege cu NIMIC din toată afacerea. Nu atât din cauza contractului, cât în primul rând din cauza corupţiei, a risipirii (sau furtului?) banului public.

  5. Se schimba guvernul , se schimba oameni de la ministere , in schimb tara nu ramane aceeasi o duce chiar si mai rau si se pare ca nu afecteaza cu nimic statul din moment ce nu se grabesc deloc cu proiectele straine care ajuta tara mai ales cel de la Rosia Montana

  6. Asa se prezinta din pacate situatia pe care o adopta guvernul in tara asta.Ma intreb daca Romania vreodata o sa reuseasca cu adevarata sa mearga mai departe in viitor daca noi vom sta la fel de prost cu economia

  7. Mihaela, ai dreptate, dar atunci n-ar mai deranja pe nimeni, deoarece atunci n-ar mai fi aici cei de la RMGC ca să facă publicitate sărăciei şi lenei. La fel cum nici acum nu deranjează pe nimeni sărăcia din celelalte 12000 de sate româneşti. Şi mai ales cum nu interesează nici de ce satele bogate sunt bogate. (hint: nu datorită mineritului)

  8. cool trolling bro