Guvernul tocmai a legalizat şantajul de presă. Bonus: a blocat CNA

Ţineţi minte ce scriam acum zece zile despre modificările Legii Audiovizualui? Că omoară agenţiile de media şi promovează şantajul de presă? Eh, s-au aprobat. Cu mici modificări irelevante, dar rămîne, în principiu, acelaşi text. Dan Voiculescu trebuie că e foarte fericit, căci şantajul Intact poate continua liniştit, apărat de legea audiovizualului. Rămîne valabil exemplul Antene versus Vodafone, din iulie.

Din punctul meu de vedere, urmează o perioadă foarte tristă. Am explicat pe larg aici. Să ne întoarcem în comunism, zic.

UPDATE. Via Tiberiu Lovin:

Orice decizie a CNA nu va fi pusă în aplicare imediat, ci abia după ce justiţia se va pronunţa definitiv, în cazul în care este atacată în instanţă. Ceea ce poate însemna şi doi ani de la emiterea deciziei de către CNA. Altfel spus, în plină campanie electorală, când publicitatea electorală mascată sau derapajele sunt la ordinea zilei, Guvernul Ponta blochează aplicarea unor sancţiuni, deci activitatea instituţiei care le emite şi care nu va putea decât să fie martorul încălcării flagrante a legii, fără a putea interveni imediat.

După cum ziceam mai sus… N-avem nevoie de maşina timpului pentru a ne întoarce în timp. E suficient un guvern USL ca să se întîmple.

UPDATE 2: Legea 504/2002, care reglementează audiovizualul – în speţă, cea pe care tocmai au modificat-o – este lege organică şi nu poate fi sub nici o formă modificată prin ordonanţă de urgenţă. Deci, dacă vă pasă cîtuşi de puţin, aflaţi că Guvernul Ponta tocmai a mai încălcat o dată Constituţia. Şi nu e prima abatere, şi în vară, la referendum, au dat o ordonanţă de urgenţă care călca în picioare Constituţia.

6 comentarii

 1. Imediat apare careva sa iti spuna ca nu ai inteles nimic, ca de fapt nu e chiar asa, ca cel mai cinstit guvern cunoscut de dumnezeu si de oameni nu face d-astea.

  Vazusem pe undeva ca prin noua lege aia de la CNA vor putea fi schimbati de fiecare nou parlament, asa ca acusi ii zboara pe cei incomozi, cat o sa mai plateasca si saracul voiculescu la amenzi?

 2. Destul de trist intradevar ce se intampla la noi in tara, daca stam sa ne gandim constitutia tarii este incalcata permanent de intreaga clasa politica nu numai de un partid de stanga sau de dreapta.

  Apropo era o zicala, Romania = tara lui Papura Voda…

 3. Esti sigur ca e lege organica? Am mari indoieli. Nu ca m-as pricepe suficient la legislatie, dar a fost modificata prin OUG in 2005, 2006, 2008 si 2011.

  In rest, dupa cum stii de altfel, cred ca niste transparenta a modului in care se invartesc banii de publicitate nu strica nimanui.

 4. Dar stiu ca esti destept, nu te incurci. Deci normal e ca suspectul intai sa fie impuscat si dupa aia judecat, nu? Stiai ca Antena 3 a platit amenzi grase, dupa care a castigat procesele in instanta si nu a recuperat nici dupa un an banii de la CNA? Ce facem in asemena situatii stimabile? Nu mai bine o lasam mai subtire cu basismul asta odios? Ca nu ajuta pe nimeni, din contra…

 5. vincent e postac

  (mereu am vrut sa las comentarii d-astea. scuze.)

 6. Da mai Vincent. Saracu Varan cum a castigat el procesele (eu unul n-am auzit, da stii tu mai bine daca asa zice la antene) si-l persecuteaza Basescu. Nici nu vezi la A3 atacuri la persoana si linsaje mediatice mai des de 5-6 ori pe zi. Da’ eu cred ca vinovat e tot dictatoru’ ca exista.