Harta sărăciei româneşti, cazul Start-up Nation

Că tot am pus ieri harta cu promovabilitatea la examenul de titularizare, iată altă hartă, de data asta, cu numărul celor înscrişi în programul Start-up Nation, găselniţa aia a guvernanţilor pentru a mai sparge nişte bani.

O pun din nou, aşa, ca să existe termen de comparaţie, sub cea cu numărul de înscrişi în Start-up Nation (cu cât mai închisă culoarea, cu atât mai multe înscrieri / mai mulţi profesori care au luat examenul.)

Se văd asemănările? Că diferenţe foarte multe nu sunt. În afară de Bacău şi Harghita, primele care-mi sar mie în ochi, cele două hărţi sunt relativ similare.

Practic, nici măcar atunci când statul îţi dă bani gratis, nu ai capacitatea necesară pentru a-ţi deschide o afacere. Or, nu cred că e deloc greu să corelăm cele două hărţi şi să tragem concluzia logică: în genere, creşterea economică se bazează pe un fundament educaţional.

Unde n-ai educaţie, ai sărăcie. Acum, şi cu hărţile în faţă.

(Harta e luată de aici.)

4 comentarii

 1. nu zic ca nu aveti dreptate dar generalizati prea tare. Sunt oameni bonavi cu educatie si nu pot, sunt femei gravide care acum nu pot, sunt oameni care locuiesc la tara si nu le trebuie educatie formala sa fac afaceri….multe alte situatii.
  si oricum ce inveti la liceu are mare legatura cu viata reala!

 2. Scrieti sa afle si domnul Laufer!
  Programul Start up a facut 20. 000 de firme noi. Anuntati_l ca partea neagra estè ca dupa selectie ceilalti 10.000 de firme neeligibile se vor desfiina. Bila neagra

 3. Ne grăbim cu stereotipurile și prejudecățile. Aceleași județe sunt și cele în topul celor mai mici populații. În general, lumea pregătită nu rămâne în zonele sărace, ceea ce este adevărata problemă. Cum încurajezi oamenii bine pregătiți să investească în zonele nedezvoltate și care nu le pot satisface nevoilor? Sunt puține soluții. Aceste zone nu numai că nu au resursă umană care să acceseze aceste fonduri, dar nu au … pur și simplu oameni.

 4. A fi un bun intreprinzator e un lucru mare in ziua de azi si mai ales in tara noastra unde coruptia, instabilitatea si birocratia sunt la ele acasa.
  Unde mai punem faptul .ca guvernele vin si pleaca…
  Bani gratis asa spui tu.Eu spun doar un mic imprumut pe care il vei plati in primii 2-3 ani pe contributii tva si alte taxe si impozite.
  Dar succesul acestui program se va putea observa pests 1-2 ani.
  Se stie destul de bine .ca numai 1 start up di 4 vor reusi sa mearg inainte.
  Ceilalti dragilor mei vor trebui sa scoata din buzunare…

  Încă un articol de 5 $…