helvetica

In noaptea asta mi-am adus aminte, cautind un font, ca aveam pe un ftp, de vreo trei ani, familia de fonturi Helvetica-R. Adica, pentru cei care nu cunosc, unul dintre fonturile destul de folosite in presa tiparita romaneasca, dar destul de greu de capatat. Il dau mai departe cui are chef sa il foloseasca. Practic, nu stiu daca e chiar toata familia, dar patru membri ai sai sint, dupa cum urmeaza: Helvetica-R, Helvetica-R Narrow, Helvetica Black-R si Helvetica Inserat Roman-R.

Helvetica demo

Ce mi se pare de-a dreptul genial la fontul asta este faptul ca poti face cu el aproape orice si e foarte elegant. E drept, nu poti sa faci ceva precum imaginea de deasupra din prima. In mod normal, spatiul dintre caractere e mai mare. In cazul de fata, eu n-am facut decit sa il scad. De asta imi place la nebunie Xara X si nu degeaba mi se pare ca e cel mai misto program de grafica vectoriala (asta legat de cit de multe poti face cu el si, mai ales, de cit de usor poate fi de folosit) la nivel mediu.

In alta ordine de idei, tot in noaptea asta mi-am amintit despre ceea ce mie mi se pare cel mai misto editor de texte. Cum care? WRITE.exe, programelul pe care unii si-l amintesc din Windows 3.1. Ei bine, conditia pe care o pun celor care vor Helvetica-R (si care nu cred ca o sa fie respectata decit in masura curiozitatii) este sa incerce si WRITE.exe. Nu de alta, dar oricum l-am inclus in fisierul .rar, alaturi de HFF. Pentru cine doreste, sa ia de aici.

7 comentarii

 1. La fix! Acu’ vre-o două ore mă mârâiam că or dispărut fonturile româneşti.
  TY.

 2. Thank you, thank you. Nici nu ai idee de cand il caut. Mi-ar fi trebuit saptamana trecuta, insa si acum e bine :).
  Thank U again.

 3. Saru mana, boierule! Tocmai mi se bushi computerul si a trebuit sa-mi reactivez laptopul antic da’ fara helvetica. Multam inca o data.

 4. Bravo, omule, ai avut o idee binevenita! Sanatate sa ai! :)

 5. Multamiri, nenea! :)

  Totusi şţă nu apar defel.

  • Ba apar, doar că sînt pe alte taste. spre exemplu, î este în stînga cifrei 1, ă parcă era în loc de -, ţ parcă era pe \. Nu mai ţin minte. ia-le pe rînd, că sigur găseşti.

 6. Salut!
  Poti sa mai pui inca odata Helvetica-R pe link?

  Multumesc anticipat.