Cum distruge Hollywood-ul filmele bune din lipsă de idei mai răsărite: Oldboy 2013

Nu ştiu dacă aţi remarcat, dar Hollywood-ul a intrat în pană de idei în ultimii ani. Accentul se pune mai puţin pe scenariu şi mai mult pe efecte speciale. Şi avem, aici, o gaşcă de exemple, dacă ne gîndim doar la faptul că majoritatea blockbusterelor din ultimii ani sînt cu supereroi. Un soi de “hai să reîncălzim o ciorbă.

oldboy

Ce-i drept, pe mine nu mă deranjează. Sînt fan al benzilor desenate. Ce mă deranjează însă e modul grosolan în care, din toată lipsa asta de inspiraţie, se nasc remake-uri după filme bune. Şi nu oricum, ci remake-uri extrem de proaste.

Cel mai bun exemplu este Oldboy, film din 2013, care preia originalul aproape cadru cu cadru. Ceea ce n-ar fi rău dacă filmul n-ar fi extrem de prost jucat. De la personajul principal pînă la personajele secundare, nu are absolut nici o legătură cu actoria. Am vrut să mă opresc de vreo 30 de ori în primele 30 de minute şi singurul lucru care m-a oprit a fost masochismul de a vedea pînă la sfîrşit cît de prost e filmul.

Poate că senzaţia n-ar fi fost la fel de puternică dacă n-aş fi revăzut, de curînd, originalul produs de coreeni. Prima oară, am văzut Oldboy acum vreo cinci ani, într-un maraton de filme coreene senzaţionale. Spre deosebire de americani, asiaticii au o apetenţă teribilă pentru fetişuri şi pentru interpretarea lor în tot soiul de moduri. Oldboy e un astfel de exemplu, deşi e mic copil faţă de alte filme coreene. În cazul de faţă, tratează incestul, ba chiar o face excelent.

Rezultatul produs de regizorul american Spike Lee este o catastrofă din toate punctele de vedere. Nu doar că te plictiseşte cu cei 20 de ani pe care-i petrece personajul principal închis, dar bucata aia de film nu are absolut nici o urmă de substanţă, spre deosebire de original. Întoarcerea la “păcatul originar” al filmului este de o tristeţe maximă, o călătorie simplificată pînă cînd n-a mai rămas nimic din poveste.

Culmea, exact punctul culminant al filmului, întîlnirea cu “torţionarul,” este făcută praf şi pulbere. Este scurtată grosolan, iar nemesisul nu poate fi considerat nici măcar o copie proastă a originalului. Este dintr-un cu totul alt peisaj, din categoria filmelor de mîna a paişpea, cu personaj negativ ce emană replici pe care nu le înţelege. De una dintre cele mai bune secvenţe din original, lupta de pe hol, nici nu mai spun.

Oldboy e doar un exemplu. Nu-mi vin altele în minte, momentan. Am scuza că e luni şi nici iarba nu creşte. Dar, sincer, e penurie de filme bune în ultimii ani. Ceea ce e trist. Au ajuns să existe seriale mai bune decît filme cu bugete uriaşe.

Spre bucuria mea, am început, totuşi, să descopăr filme europene excelente.

6 comentarii

 1. Că tot scriai de maratonul de filme coreene, Bin Jip (3-iron parcă era în traducere) ai văzut?

 2. Combinatia Infernal Affairs – The Departed imi vine in minte.
  The Departed nu a fost chiar slab, dar originalul m-a entuziasmat. Si l-am vazut primul :)

 3. The Host – http://www.imdb.com/title/tt0468492/ – fantastic film, pur si simplu frumos si inimos.

  A Bittersweet Life – http://www.imdb.com/title/tt0456912/

  The Chaser – http://www.imdb.com/title/tt1190539/

  I Saw The Devil – http://www.imdb.com/title/tt1588170/

  …si de la baiatul care a facut Oldboy – The Thirst – http://www.imdb.com/title/tt0762073/

  Presupun ca ai vazut tot din lista asta, da’ anyway, daca ti-a scapat ceva, sa te uiti cu incredere.

 4. OldBoy a fost si ramane filmul meu corean preferat. cred ca stii ca face parte dintr-o trilogie pe tema razbunarii, toate facute de Park Chan-Wook. celalalte doua sunt:
  http://www.imdb.com/title/tt0310775/?ref_=tt_rec_tti
  http://www.imdb.com/title/tt0451094/?ref_=nv_sr_1
  pe locul doi ar fi Chaser, probabil unul din cele mai violente filme vazute vreodata.

  apoi mai sunt si Mother (Madeo) http://www.imdb.com/title/tt1216496/?ref_=fn_al_tt_1
  Poetry http://www.imdb.com/title/tt1287878/
  I Am a Cyborg http://www.imdb.com/title/tt0497137/?ref_=nm_flmg_wr_4
  JSA http://www.imdb.com/title/tt0260991/?ref_=nm_flmg_wr_13
  My Sassy Girl http://www.imdb.com/title/tt0293715/
  daca vrei filme “epice”, ar fi Musa, un film bestial http://www.imdb.com/title/tt0275083/

  si poate cel mai frumos (estetic) dintre toate: Spring, Summer, Autumn, Winter…and Spring.

  revenind la subiect, Oldboy-ul american e o mizerie.