homo birocratus

Intotdeauna mi-au placut cum suna numele latine date evolutiei umane. Tocmai de aia imi place ca, din cind in cind, sa mai inventez si eu cite unul. Astazi, homo birocratus, care nu poate trai fara birocratia zilnica.

Stateam si ma gindeam cite chestii iti trebuie pentru o simpla angajare si cam cite zile iti trebuie pina sa apuci sa semnezi contractul de munca. Intii esti chemat sa ti se explice ce acte iti trebuie. A doua zi vii cu actele: CV, copie dupa buletin, copie dupa actul de studiu. In a treia zi esti chemat sa completezi cererea de angajare (aici exagerez un pic, nu e cazul unde lucrez acum) si ti se aduce aminte (de parca ti-ar mai fi spus si inainte) ca trebuie sa aduci si o adeverinta de la medicul de familie, cum ca esti apt de munca.

In a patra zi iti cauti medicul, iti da adeverinta si te prezinti cu ea la biroul de resurse umane. Unde ti se atrage din nou atentia ca adeverinta nu e buna, ca numele tau a fost pocit. O injuri pe asistenta care a completat adeverinta cu buletinul in fata si in a cincea zi ii faci o vizita unde ii dai cu hirtia peste cap. Cit de rau poti sa fii cu capul in nori ca sa nu vezi ca in coada numelui de familie scrie EANU si nu ESCU?

Faci o noua vizita la Resurse Umane cu hirtiuta nou primita. Iti ia dosarul la puricat si vede ca seful sefului tau direct, cel care a dat cu subsemnatul pe cererea de angajare, nu a completat salariul. E dupa noua grila de salarizare, vreo 400 de euro, nu stiu, sa vada acolo! Acolo, insa, lumea e ocupata sa dea telefoane la departamentul tehnic si sa intrebe de ce nu se vede un fisier .xml salvat in My Documents cu Internet Explorer si de ce apar cu rosu niste cuvinte, descrieri, intre paranteze triunghiulare, si la inceput si la sfirsit, iar alea de la sfirsit cu o bara dupa prima paranteza, si de ce datele apar cu negru si de ce nu apar in tabele, asa cum ar trebui. Astepti 20 de minute, timp in care i se explica nu stiu ce, ca trebuie facute niste setari, ca abia miine se rezolva, cind o sa aiba timp tehnicul.

Inchide telefonul si se uita la tine. Da, deci de ce nu e trecut salariul? Si isi primeste raspunsul. Aha, pai sa sun sa intreb. Seful are treaba, telefonul suna ocupat. Da, deci o sa ma interesez la noua grila de salarizare. Si parca e ceva cu proba, nu?. Da, prima luna, de care oricum trec. Si pentru care oricum trebuie sa semnez contractul de munca, nu de alta, da’ asa a stabilit sefa de birou acum patru zile, inainte de a pleca in concediu, ca sa stau de vorba cu tine. Vino peste doua zile.

Peste doua zile nu stiu daca mai vin, astept sa fiu anuntat. Oricum, vin sarbatorile de-acu’, iar salariile pe decembrie se fac in ianuarie. S-a rezolvat. Contractul de munca il semnez… in ianuarie. De fapt, nu stiu cind o sa il semnez. Cererea oricum e facuta cu incepere de la 11 decembrie. Si oricum asta nu mai are prea mare importanta. Si totusi…

Si nici macar nu lucrez la stat. Nici macar intr-o multinationala. Deh, asa mi-a trebuit daca am vrut firma mare :)).

PS: De fapt, textul de fata esti voit exagerat. Astazi am fost doar pentru a doua oara la Resurse Umane.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.