Iarna i-a luat prin surprindere

Știți glumele alea cu “urgia albă” și “iarna a luat prin surprindere”? Să știți că nu doar românii sunt prinși cu chiloți-n vine. Și englezii sunt fix la fel.

Jumate din angajații de la mine de pe șantier lucrează de-acasă azi din cauză că a nins azi-noapte și s-au strâns vreo trei centimetri de zăpadă. Ambuteiaje prin Anglia pe motiv că n-au schimbat șoșonii la mașini. Școli închise pentru opt centimetri de zăpadă.

E drept că prin Wales a nins mai mult, vreo 12 centimetri, iar în unele localități s-au înregistrat -15 grade. Adică vreo 500 școli închise. Spre deosebire de vecinii din Scoția, mai obișnuiți cu iarna, care-au închis fix 17.

Și nu e ca și când n-au anunțat de vreo săptămână că vin frigul și ninsorile. Pur și simplu, nu le-a păsat. Cauciucuri de iarnă? Ce-s alea? Mașini cu tracțiune față sau integrală? BMW-uri, tati! Recte derapări necontrolate pe șosele.

Și nu e ca și când briții n-ar ști să conducă. În Anglia care nu e Londra, Manchester, Birmingham sau Liverpool, oamenii depind de mașini. Unii conduc câte-o oră dimineața ca să ajungă la birou. Nu, e doar durere-n dos. “N-o să ni se întâmple tocmai nouă”.