iComedy, o ciorbă reîncălzită marca Mihai Bendeac

artAm îndrăznit să mă uit, vineri seară, la iComedy, noul show cu Mihai Bendeac în rol principal. Tot în rol principal, Mikey Haş, vedetă YouTube în România, cu un show relativ decent. Cel online, adică. Ce s-a întîmplat cînd s-au întîlnit cei doi? Simplu: a fost reîncălzită ciorba numită “În puii mei.”

Cam aceleaşi personaje retardate – şi, dacă nu aceleaşi, unele similare – şi cam aceleaşi replici lipsite de orice urmă de inteligenţă. Căci, din păcate, aşa se face umorul în televiziunea din România. Cu mult sexism, cu glume de autobază şi încercînd să mimăm oameni cu un coeficient de inteligenţă undeva la nivelul valorii de 70.

Chestia asta spune multe, din păcate. Spune multe nu despre public – publicul se uită la ce i se dă -, ci despre scenarişti. Valoarea lor, ca umorişti, se îndreaptă vertiginos către zero. Nu neg, vreo două-trei schiţe au fost decente, dar majoritatea au fost la acelaşi nivel de duzină cu cele din fostul show realizat de Bendeac.

Da, ştiu, se va zice “da, dar ăsta-i nivelul,” referindu-se la nivelul publicului. Eu chiar cred că publicul poate gusta şi glume bune. Zău. Sînt vreo 300 de milioane de americani şi, cu toţii, spunem că americanii sînt proşti. Cu toate astea, au un Conan O’Brien, un Jon Stewart, un Stephen Colbert sau un David Letterman ori chiar Jay Leno. Şi mai au programe precum Saturday Night Live, în care lipseşte cu desăvîrşire genul ăsta de umor românesc, absolut stupid.

Dacă 300 de milioane de “americani proşti” gustă un umor de calitate (poate fi discutabil, dar cu siguranţă e mai bun decît ce vedem, în general, la televiziunile româneşti), noi de ce ne mulţumim cu mizerii de autobază?

4 comentarii

 1. „Cel care se laudă că oferă ceea ce crede el că vrea publicul creează adesea o nevoie iluzorie de standarde mai scăzute pe care apoi o va satisface.”
  John Reith, director general al BBC, 1924

  Poate mă repet, dar și situația DIN TOATE TELEVIZIUNILE șede neclintită. Adică se repetă (la nesfîrșit, ad nauseam).

 2. M-am uitat și eu la gig-ul lui Bendeac.Nu am prins decât secvențele acelea cu BAC-ul.Ce au făcut la urmă,cu Vișinescu,e sub orice aspect moral.Îți trebuie mult cinism pentru a arunca în derizoriu un eveniment ca acela.

 3. Noi zicem ca-s americanii prosti, da’ nu-i chiar asa. Si oricum, la Stewart, Colbert si ceilalti nu se uita tot rednecku’. Asa ca au aia “piata de desfacere”.

  La noi Antenele au un target aparte. In general, romanii cu oarece educatie si aia calora le merge un pic capul nu pierd prea mult timp la Antene (bine, nu pierd prea mult timp la televizor, dar e alta discutie). Asa ca si emisiunile de la Antene trebuie sa se muleze pe profilul telespectatorului. Nu pot face glume fine pentru ca aia n-ar gusta gluma si-ar spune ca-i o emisiune de cacat. Dar niste glume demne de Vacanta Mare* vor prinde intotdeauna la publicul lor.

  *Tii minte ce success a avut Vacanta Mare? Asta cred ca spune multe de “umorul” gustat de romani.