Ideologia şi oportunismul politic

Ştiu că are doar 6,4 pe IMDb, dar cred că “Hail, Caesar!” (2016) merita mai mult. În fine, are o scenâ, foarte, foarte faină, cu o discuţie între actorul răpit şi răpitorii lui, e un dialog foarte bine scris, o ironie foarte bine evidenţiată.

Fiecare ideologie are, undeva la baza ei, nişte îngrijorări legitime pornite de la nişte probleme reale. Nu o să contest sinceritatea celor care pun ideile pe hârtie. În fond, şi Marx a fost sincer şi sincer îngrijorat că se acumulează tot capitalul în mâinile unui grup foarte mic de oameni.

hail-caesar

De asta mi se pare mişto scena din Hail, Caesar!, că e o definiţie grozavă – şi vizuală – a evoluţiei unei ideologii – în cazul de faţă, a comunismului, dar cred că e aplicabilă pentru orice alta.

Îl avem pe savantul de la Stanford (să zicem că el e ideologul), îi avem pe acoliţii lui care adoptă comunismul ca răzbunare împotriva capitaliştilor care fac profit, iar ei sunt nemulţumiţi de banii încasaţi – adică nişte oportunişti -, îl avem pe cel răpit care, evident, intră în sistem, dar vrea şi el să mai ciupească de ici, colo – mai că sună familiar, nu?

Ah, da, şi nelipsita discuţie despre etică, care să justifice împărţirea şpăgilor.

***

– We each pursue our own economic interest, we ourselves are not above the laws of history. But in pursuing our interest with vigor, we accelerate the dialectic, and hasten the end of history and the creation of the New Man.
– Plus, we make a little dough.
– Shut up!
– We’re not even talking about money, we’re talking about economics.
– Sure.
– Good. Good stuff. So… now, do I get a… share of the ransom?
– Well, no, Mr. Whitlock. You could hardly share in your own ransom. That would be unethical.
– Well, it doesn’t seem fair, fellas! I mean, the whole set-up only works if I play along, right, if I don’t let on that I know who kidnapped me?
– Yes, that’s right.
– What if I named names?
– Mmm.
– If I… Just I… tell the truth?
– I don’t think you’ll do that, Mr. Whitlock. What if we told the truth about… On Wings as Eagles?

3 comentarii

  1. Un film cu atatea tonalitati crestine, cum sa mai placa?
    https://www.youtube.com/watch?v=mwkhgxtU63k

  2. Ai dreptate @AT, tonalității cretine fac ca acest film să nu aibă priză. Tocmai ele. În reste, perfect. De nota 5/7.

  3. Nici nu mai este nevoie de vreun comentariu! Am trait in Romania toata epopeea si drama istoriilor! Nimic nu ne mai uimeste!