Să tot baţi câmpii ideologici…

Marea problemă a gîndirii de stânga e că refuză discuțiile cu zona de dreapta. Cred că e valabil și invers, totuși, însă stângiștii sunt mai prompți în a-ți refuza argumentele.

Dar nu despre asta e vorba“, “Hai să revenim la discuție” etc. Și discuția se duce pe câmpii grație bias-urilor generate de propriile experiențe și de lecturile din același cerc închis.

Cei mai predispuși să devină socialiști sunt angajații la stat, cei antisistem și oamenii care au un spate financiar asigurat, indiferent de sursa banilor. Practic, avem socialiști săraci, socialiști bogați și oameni revoltați. Și toți vor moartea corporațiilor refuzând să înțeleagă că ele îi finanțează.

Uneori, am impresia că e o lipsă de stăpânire a termenilor, iar cei mai mulți nici nu înțeleg conceptul de deficit. Și se ajunge la discuții suprarealiste când încerci să creezi un dialog între cele două părți.

Cei care au bani și sunt socialiști nu se întreabă cum au fost făcuți banii, la cât se ridică taxele etc., cei care sunt săraci fie au avut o experiență proastă ca angajați în mediul privat, fie au lefuri mici, dar sunt ofticați pe bogați și, în orice caz, n-au avut experiența (via SRL sau PFA) plății directe a taxelor, deci nu pot înțelege câți bani dau statului din salariu (că nu i-au ținut niciodată în mână).

OK, mai sunt și cei care dau de gard o afacere și concluzionează că e vina statului. Iar ăia antisistem, well, de aia sunt acolo. Problema e mult mai spinoasă, ambele tabere au dreptate până la un punct, dar niciuna nu are dreptate până la capăt.

Și se continuă și se propagă la nesfârșit judecățile cu jumătăți de măsură. Nimeni însă nu se uită la cifre per total, la scenarii de calcul etc. Și, uite-așa, apar extremiștii.

***

Textul de mai sus a fost publicat anul trecut pe contul meu de Facebook. Rămâne în continuare valabil, cu amendamentul că socialiştii bogaţi susţin socialismul în primul rând pentru că şi-au realizat averile din contracte cu statul. Dacă nu l-ar mai susţine, ar falimenta.

Altfel, rămâne cum am stabilit, ideologia tâmpeşte.

(Foto: Andrey Filippov – The Last Supper)

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.