Impresii HTC 8X: vîrful gamei Windows Phone 8

HTC 8X

Ştiu că sună subiectiv – eu sînt fan HTC de cînd mă ştiu, de la primul Touch Pro, la Desire, unul dintre cele mai bune telefoane din toate timpurile, – dar HTC 8X (primit în cadrul programului Orange Smartphone Tester) este ceea ce am putea numi vîrful de gamă al seriei de telefoane cu Windows Phone 8. Aşa cum se zice despre HTC One X+ că e cel mai bun telefon cu Android, cam aşa e şi 8X cu WP8. De fapt, cred că e uşor de imaginat că particula “X” din nume este aceeaşi ca în cazul gamei HTC cu sistemul de operare Google: adică modelul de vîrf.

htc-8x-2M-am jucat cu 8X timp de vreo două săptămîni. Partea proastă cu Windows Phone (fie el 7 sau 8) este că-i ca şi cum ai face un review unui iPhone. Sistemul de operare este identic pe toate terminalele, deci experienţa de lucru, de utilizare, este la fel pe toate. Nu ai ce adăuga în plus decît în cazul fericit în care producătorul vine cu aplicaţii proprii. La captolul ăsta, Nokia a adus pe terminalele Lumia cîteva chestii simpatice: Nokia Drive, Nokia Transit şi Nokia Maps. Fireşte, singura utilă ar fi Drive, deşi e la competiţie cu Bing Maps. Iar cum Transit nu are nimic de-a face cu transportul în comun din România, Nokia n-are, practic, nimic în plus.

htc-8x-1Dacă mi-a plăcut ceva la 8X, atunci e modul în care se mişcă. L-aş putea compara, ca fluiditate şi rapiditate, cu iPhone 5, păstrînd, desigur, proporţiile şi specificînd, dacă mai e nevoie, că fiecare dintre cele două modele sînt optimizate pentru propriile sisteme de operare. Mă refer, deci, la experienţă, nu la specificaţii tehnice. Aşa că repet ceea ce spun de cînd am pus prima oară mîna pe un Windows Phone: dacă voi renunţa vreodată la iPhone, n-aş trece la Android, ci direct la WP8.

Ce mi-a plăcut:

 • ecranul este extraordinar: suficient de luminos, extrem de clar
 • live tiles sînt, acum, şi mai uşor de personalizat – gridul a fost un pic regîndit, e mult mai simplu să le aranjezi, să le măreşti sau micşorezi în funcţie de importanţa pe care o acorzi fiecărei aplicaţii
 • este extrem de rapid cînd vorbim de conexiunea la internet – şi mă refer, aici, inclusiv la Internet Explorer
 • spatele aderent, nu risc să-l scap pe jos
 • camera foto (8MP) – este printre cele mai bune de pe telefoanele mobile, focalizează superb în condiţii de iluminare slabă
 • bateria – a bătut termenul obişnuit de 24 de ore

Ce nu mi-a plăcut:

 • ecranul – e prea mare; ăsta e un criteriu strict subiectiv, sînt prea obişnuit cu 3,5″ ai iPhone-ului, aşa că 4,3″ ai lui HTC 8X mi se par prea mult. În fond, vorbim şi de dimensiunea telefonului: 13,2×6,6cm
 • Internet Explorer – singura bubă pe care o are e că nu interpretează, uneori, suficient de corect un fişier CSS (eterna problemă a IE cu “display:block;” în anumite circumstanţe)

Bonus:

Speedtest Orange 3GDe departe, cel mai simpatic test pe care l-am făcut – pe banii Orange, de la care am primit terminalul, desigur – a fost tethering-ul. Uitasem să plătesc netul şi mi-am adus aminte că pot să transform telefonul în router. Este de-a dreptul superb. Adică m-am apucat, pur şi simplu, să downloadez chestii.

Singura problemă cu tethering-ul a fost că nu m-am prins – nici nu m-am chinuit să caut, ce-i drept – de unde setez perioada după care să intre reţeaua wifi în idle, aşa că mă deconectam din vreo trei în trei minute. Pînă am deschis GMail-ul, desigur, care face trafic într-o zi echivalent cu cîtă muzică downloadam pe la începutul anilor 2000. Problemă rezolvată.

4 comentarii

 1. de ce spui ca bing maps poate fi un substitut pentru nokia maps? Nokia maps are navigatie rutabila, ceea ce nu e cazul la bing. Mi se pare un avantaj urias pentru Nokia, care poate face sau desface o decizie de cumparare.

  off-topic: daca tot scriai despre cum sa vorbim corect intr-un articol recent, nu crezi ca “personalizabil” suna mai bine decat “customizabil”?

  • @Radu: obişnuinţa. Citesc prea multe în engleză. O să modific, deşi e un cuvînt care a cam intrat în limbajul uzual în zona de tehnologie. Pe de altă parte, “customize” înseamnă mai mult decît “personalizare,” e mai degrabă despre caracteristici :) Mersi de atenţionare.

 2. “La captolul ăsta, Nokia a adus pe terminalele Lumia cîteva chestii simpatice: Nokia Drive, Nokia Transit şi Nokia Maps. Fireşte, singura utilă ar fi Drive, deşi e la competiţie cu Bing Maps. Iar cum Transit nu are nimic de-a face cu transportul în comun din România, Nokia n-are, practic, nimic în plus.”

  1. Aplicatiile alea le gasesti in Store, chiar daca ai HTC si nu Nokia.
  2. Bing Maps tot de la Nokia isi iau datele.
  3. Nokia Maps/Drive permite sa-ti downloadezi hartile offline prin wifi, sunt ambele utile in functie de ce vrei sa faci.

 3. Poate îți ajunge pe mână pt review și un Nokia Lumia 820 / Samsung Ativ S – tot cu WP 8..
  Eu m-am cam plictisit de iPhone, după 2 ani.
  Pe Android nu pot să schimb.
  De WP sunt fi super-încântat ( m-am mai jucat multe luni cu alt tel cu WP 7 .. ) și aș lua când apar și în ro ( Lumia 820, Ativ încă nu am văzut ).