În care arăt că plătesc asigurare medicală de pomană

Să dă următoarea situaţie: lucrez pe proiecte, cu contracte punctuale, pe perioade determinate. Pentru fiecare contract, angajatorul plăteşte dările la stat: şomaj, pensie şi asigurare medicală. Dacă am o problemă de sănătate şi vreau să mă duc la medicul de familie, medicul mă trimite să aduc adeverinţă cum că îmi sînt plătite asigurările. Dacă cer adeverinţă, nu primesc pe motiv că, nefiind contract pe perioadă nederminată, nu îmi poate elibera aşa ceva. Asta în condiţiile în care, după cum ziceam, angajatorul mi-a plătit asigurarea la stat. Sau cazul celor ce lucrează în presă, unde unii angajatori plătesc doar pe drepturi de autor şi încă mai fug de plata CAS-ului, deci lipsă asigurare.

Şi ajungem în a doua situaţie, care e de-a dreptul aberantă. Am o durere cruntă de cap, de abia reuşesc să-mi tîrîi picioarele pînă la farmacie. Am toleranţă maximă la ibuprofen, deci 85% dintre analgezicele din farmacii nu-mi folosesc la nimic. În acelaşi timp, Ketonalul îmi provoacă o alergie cruntă, verişoară cu moartea. Singurul cu care-mi trece durerea de cap e Algocalminul, care se dă pe reţetă. Prin urmare, oricît aş ruga la farmacie, n-o să mi se dea. Între timp, durerea de cap se acutizează.

La medicul de familie, după reţetă, nu pot să merg, că nu-mi dă – că, deh, nu pot să-i duc adeverinţp de asigurat. Deci, eu ce fac? Cum procedez ca să scap de durerea de cap? Şi cine e vinovat dacă, în timp ce trec strada de la farmacie spre casă, leşin în mijlocul drumului de durere, iar un şofer nu mă vede şi dă cu maşina peste mine, de mă omoară? Şoferul, care poate nu se aştepta să treacă unul strada pe unde nu-i trecere de pietoni? Medicul de familie, că nu-mi dă reţetă dacă n-am dovada asigurării? Farmacistul, că nu mi-a dat Algocalmin şi, din cauza asta, am leşinat în drum? Ministerul, că a elaborat o reglementare idioată?

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

33 comentarii

 1. Algocalminul se da pe reteta simpla, nu pe reteta compnestata, asa ca nu e nevoie de dovada asta de asigurat .

  Si in cel mai rau caz poti plati consultatie contre cost, 20 de lei, si obtii respectiva reteta.

 2. @Mihai: consultatia oricum se plateste, dar ca sa iti faca medicala, tot iti cere adeverinta ca ti se plateste asigurare.a

 3. @Mihai: consultatia oricum se plateste, dar ca sa iti faca medicala, tot iti cere adeverinta ca ti se plateste asigurarea.

 4. Eu am contract pe perioada nedeterminata. In fiecare luna se duc ~200+ ron la asigurari medicale si de sanatate.

  Lucrez de 4 ani.. nu mi-am luat niciodata concediu medical si am fost nevoit anul asta, datorita unei raceli mai puternice (febra 40+ etc. ) sa stau o saptamana acasa, adica 5 zile lucratoare.

  Concediu medical = 75% din salariu pentru perioada concediului medical. Medicamentele platite integral deoarece se atinsese deja plafonul de compensate si n-aveam dispozitia necesara sa umblu din farmacie in farmacie pana cand gaseam una care accepta retete compensate…

  Concluzie? Platesc in fiecare luna o suma si pentru care beneficiez de…. ? NIMIC! A… stai ca am uitat… beneficiez de orele pierdute la rand la medicul de familie asteptand sa-mi iau “reteta”.

  Daca ai ghinionul sa te imbolnavesti, ai belit-o !

 5. Pentru reteta simpla, pe acut, nu ar trebui nicio adeverinta.

 6. De tatal meu ce sa mai zic atunci? Aproape de pragul pensionarii, dupa tz ani de munca, a trebuit sa-si plateasca toate medicamentele atunci cand era in spital fiind operat de ulcer.

  Nu cred ca trebuie sa spun ca suma a fost undeva la 1500-2000 de lei, fiind vorba despre medicamentele pentru terapie intensiva si recuperare post-operatorie. Asta pe langa banii dati chirurgului.

  Si-atunci? Pentru ce a platit omul toata viata asigurare medicala? Pentru ziua de spitalizare pe care n-a platit-o? Pai la ce suma a fost, spitalizarea era un mizilic 🙂

 7. Punctual, pentru problema ta iti spun ce-am zis si pe Twitter: mergi pana la Ruse, intri in farmacie si ceri Analgin 🙂 10-15-20 de cutii. Cand am cerut, acum 2 ani, mi s-a raspuns: “Cum?!? 10 cutii?!?” m-a intrebat vanzatoarea. “Da. 10.”

  Inca mai am 2 cutii 😀

 8. @Adrian: In mod normal, daca esti racit, nu ai ce astepta la medicul de familie la cozi. Gravidele, copiii si bolile acute au prioritate la consultatie.

  Si nici cei cu boli cronice (adica pensionarii aia ce se duc dupa retetele lunare) nu se inghesuie ca pe vremuri pentru ca fiecare primeste o programare si stie cand are de mers, nu s emai imbulzesc cu sutele la inceput de luna ca pe vremuri. Asa is facute programarile ca afara sa fie coada de maxim 3 – 4 persoane.

  Repet, in conditii normale, ca exceptii de la regula exista peste tot.

 9. Daca intrebi vreun “oficial” o sa-ti raspunda cu ceva propozitii in care sigur ai sa regasesti “solidaritate sociala” si alte asemenea tampenii. Cele bune si sanatate!

 10. In mod normal daca se platesc contributii la sanatate in numele tau de catre companie (Asigurari sanatate angajator+angajat), esti asigurat la CAS. Ar trebui sa poti lua adeverinta.

  Da un telefon la CASMB si vezi cum ar trebui sa procedezi in cazul asta.

 11. Drama queen…

  faci asa:
  1. clientul tau nu-ti plateste nici o dare si iti da tie toti banii pe care-i negociati
  2. tu iti platesti toate darile (inclusiv asig de sanatate)
  3. de la casa de sanatate iei chitantele de plata (anuala sau trimestriala), faci o copie si o tii in portofel (pentru situatii de Doamne fereste), mai faci o copie si o duci la medicul de familie.

  Si asa nu mai platesti asig de pomana.

  (Evident, ca sa poti face asta trebuie sa fii pfa sau ceva cu adevarat independent)

 12. Stimate Dle ALEX MIHAILEANU
  Doresc sa initiez o petitie pe internet , pentru a suspenda plata asigurarilor de sanatate , pana cand se va modifica LG 95/2006 , in sensul ca banii pe care-i platim sa nu mai fie colectati de MINISTERUL FINANTELOR , ci CASA DE SANATATE sa functioneze ca o banca privata in domeniul sanatatii pentru platitori .
  Daca sunteti interesat va rog sa ma contactati

 13. Autorul face o scriere sa se afle in treaba fara nici o legatura cu practica.
  Daca esti asigurat (asa cum sunt eu 45 ani pana in 1990 lucrat la stat + 12 ani la privat + 9 ani ca pensionar) si ai o problema de sanatate, asigurat sau ne asigurat beneficiezi de asistenta medicala numai contra spaga. Saloanele si logistica spitalelor sunt folosite in beneficiul doctorilor titulari.
  Nu mai vorbesc de competenta lor care este sublima dar lipseste cu desavarsire.
  Chiori in tara orbilor, limitati profesional si intelectual, bajbaiesc in obtinerea unui diagnostic corect, pacientul fiind nevoit sa accepte ori ce aberatie a medicului.
  Este bine sa-ti platesti asigurarea dar trebuie sa fii si un bun cetatean si sa pretinzi medicului competenta, seriozitate si un comportament corect.
  Cata vreme cei ce sunt platiti din contributia noastra nu sunt trasi la raspundere ne aflam in situatia unui sat fara caini unde toti bugetarii se plimba fara ciomag.
  In aceasta situatie am ajuns numai datorita oamenilor de presa care au abdicat dela misiunea lor sociala si pentru niste beneficii efemere si-au distrus viitorul lor si urmasilor lor pentru cateva generatii.

 14. […]7. Oricît aş ruga la farmacie, n-o să mi se dea. […]

 15. Nu mă pricep la legi, dar, dacă tot plăteşti, n-ar trebui să ai şi drepturi? Fă bine şi află-le înainte de viitoarea durere de cap!

 16. CUI ceri adeverinta? Angajatorului. Bun
  Daca spui ca esti angajat pe proiecte, aka contract pe perioada determinata, atunci Angajatorul care-ti plateste toate contributiile sociale TREBUIE sa-ti dea acea adeverinta. E in interesul lui. Astfel poate justifica faptul ca-ti plateste acele contributii. Daca nu vrea sa-ti dea adeverinta inseama ca ori nu ti le plateste, ori ceva nu se leaga. Poti sa-ti spui frumos ca poti sa te adresezi unor organe de control. In definitiv e doar o hartie in care spune ca el iti plateste conform legii toate contributiile sociale si de sanatate (ceea ce, conform spuselor tale, ar trebui sa fie adevarat si sa poata fi probat cu documente – fluturas de salar, stat de plata etc.)
  Pe de alta parte, e posibil ca tu sa fii angajat prin intermediul firmei pe care am inteles din posturi alterioare ca ti-ai facut-o, caz in care e clar de ce nu-ti elibereaza nimeni faimoasa adeverinta: clientul tau nu mai e angajator, si-ti plateste doar factura de servicii, iar firma ta iti plateste contributiile aferente salariului pe care ti-l dai.
  In oricare din cazuri, te poti adresa Casei de Asigurari de Sanatate de care apartii, sa-ti elibereze un document care atesta pana la ce data iti sunt platite asigurarile de sanatate.

 17. Ma intreb … de ce oare nu exista case de asigurari de sanatarte private, ca peste tot in lume? Daca le-ar lasa sa le faca, guvernul si-ar lua de pe cap o mare belea! Dar interese oculte …

 18. Salut,

  nu merge sa te duci direct la casa de sanatate sa obtii acea adeverinta? Nu prea e treaba angajatorul sa-ti dea o astfel de hartie (in general, e stupida procedura), e treaba celor care primesc banii sa confirme acest lucru. Ca PFA sau ce esti tu e cam singura cale prin care poti obtine ceva: legatura directa cu institutia mentionata. Recomand un telefon inainte.

  Numai bine

 19. Adreseaza-te Casei de Asigurari.

  Cei care nu sunt asigurati o pot face contra unei sume modice. In cazul tau vei plati probabil acea suma modica pentru lunile in care nu s-a varsat nimic in contul Casei. Cu siguranta exista o metoda.

  Cel mai rapid cred ca rezolvi cu cunostinte bune la o farmacie. Dar trebuie sa rezolvi si cu asigurarea, ca nu stii niciodata. Azi o durere de cap, …

 20. Nu platesti de pomana. Eu cred ca de fapt nu platesti (cu voie sau fara voie). Probabil ca d-asta e si greu sa obtii adeverinta. Si vorbim de fapt de vreo 40 de lei pe luna… enorm, nu? Suma asta de fapt probabil o tepuiesti tu, sau angajatorul de la CAS.
  P.S. Da-mi si mie te rog adresa farmaciei care nu ti-a dat algocalmin. Eu n-am intalnit nici o farmacie in Bucuresti care sa nu-ti dea antibiotice sau algocalmin fara reteta.

 21. Un srl costa undeva la 300 de euro, te poti angaja cu jumatate de norma, pe salariul minim. Nu e mai simplu sa nu depinzi de nimeni? Cu stampila firmei in buzunar iti faci adeverinta pe loc.

 22. @Carmen: ia-le la rind pe toate de la Iancului.

 23. @serban: am srl, doar ca nu vreau sa ma complic mai mult decit e cazul. Dar nu e vorba de srl, e vorba de reglementarea in sine. Daca n-as avea venituri deloc, ce s-ar intimpla?

 24. Medicul de familie e vinovat !?ca nu a apreciat situatia si nu a facut ce trebuia.(m-am pus in pielea celui care judeca)Nuuuu sistemul!,care, vrea ca totdeauna ,altcineva sa raspunda pentru ce fac altii.

 25. ca idee stimate domn itzi descriu cum functzioneaza asigurarile de sanatate in germania. model pe care statul roman incearca sa il copieze fara succes. dupa parerea mea nu va reushi niciodata.

  diferentza e ca la ei nu este un monopol (cum e la noi cnas). din contra sint chiar prea multe- vreo 200 de case. care se cam concureaza intre ele.

  o parte sint gesetzliche kk. (obligatorii). contributzia e 15,5% din brut, jumate platita de angajat, jumate de angajator. procentul e fix, se adapteaza la evolutzia venitului (daca treci in somaj- e acelashi procent din ajutor, daca eshti pe harz4 tzi-l plateshte arbeitsamtu, cind ieshi la pensie se ia din pensie). aici contribuie maj salariatzilor si cei cu venituri mai mici de 48 k euro pe an – brut. automat beneficiaza de asigurare si membrii familiei- sotzie copii. casele astea se cam duc in jos- anu asta una a dat faliment.

  problema e ca la noi se plateshte de trei ori mai putzin ca procent, la bruturi de vreo 10 ori mai mici de un numar caraghios de mic de indivizi din totalul asiguratzilor (citeam ca rata colectarii e de 16%). la noi sint o gramada de exceptazi vmghishti, pensii mici samd.

  cei ca dumneata (liberi profesionishti- selbstendiger, salarii mari de manageri samd) platesc asigurari private. contributzia lunara este in cuantum fix in functzie de varsta sex boli samd. de ex la varsta dumitale de vreo 200 euro. pentru o femeie la 40 de ani e vreo 600 samd. cuantumul trebuie platit lunar indiferent de venituri. asfel daca eshti batrin shi ai o boala cronica cu tratamente scumpe poate sa se ridice spre mii de euro. daca ai copii sotzie- se plateshte contributzie separata pentru fiecare in functzie de aceleashi criterii. paradoxal aici intra shi beamtzii – functzionarii publici carora le plateshte statul contributzia. cam o treime din pacientzii germani au asigurari private.

  de la obligatorii la private potzi trece. inapoi nu prea.altfel spus daca ai trecut pe private- ramii acolo pina mori. shi contributzia itzi tot creshte.

  serviciile medicale oferite sint in functzie de asigurare – minimale pentru cele obligatorii, mai extinse pentru asigurarile private.

  fara asigurare – dovedita prin card de asigurat care functzioneaza ca ala bancar , cu cititoare gen POS – nu primeshti nimic. sau primeshti cu plata pe loc.

  de fapt shi la romania sint cele doua posibilitazi : plata pe loc – shi ai primi retzeta, sau asigurari medicale private. in bucureshti chiar functzioneaza bine amindoua. dar eshti pregatit sa dai 200 de euro pe luna? sau preferi sa nu dai nimic dar ‘sa te descurci’ cu hapuri de la bulgari? iar daca ai vreo ‘urgentza’ nu iesi mai ieftin cu ‘shpagutza’ la doctor decit cu serviciile private?

  totzi injura sistemul socialist falimentar in care functzioneaza sanatatea in romania. dar citzi sint oare cu adevarat pregatitzi sa plateasca cit costa un sistem de sanatate real performant? chestia shi mai urata e ca daca nu platesc totzi nu merge sistemul. degeaba sint firave initziative de clinici private. degeaba eshti dispus sa plateshti o consultatzie privata cind ai cutzitul la os. daca sistemul nu are rulaj constant cu toate cazurile, nu merge.

  cit despre metamizol – pe asta nu la bagat pe PRF (prescriptzie care se retzine la farmacie) basescu ci emea. si nici in germania nu il iei fara prescriptzie.

 26. Angajatorul, indiferent de forma in care te angajeaza (perioada determinata sau nedeterminata) este obligat sa-ti dea adeverinta conform Ordinului 903/2007.

  Ai aici (http://www.casmb.ro/adeverinta_de_asigurat.php) toate metodele prin care poti dovedi calitatea de asigurat indiferent de situatie.

  Pentru urgente nu-ti trebuie adeverinta, te poti duce la prima camera de garda a unui spital care iti iese in cale.

  Si fiindca se intreba cineva cum se procedeaza daca nu ai niciun venit, atunci fie esti somer si esti asigurat prin efectul legii, fie esti persoana dependenta si esti coasigurat.

 27. D-le Alex Mihăileanu,

  Aiureala aceea de “contributie” cunoscuta drept CASS are doi de “S” care inseamna “sociala de sanatate”
  Vezi Doamne, trebuie sa contribui ca membrii societatii sa fie sanatosi, nu ca dumneata sa fi sanatos.

  Calitatea de “asigurat” in sistemul public de sanatate are multe aspecte cel putin bizare.
  Daca esti victima unui accident de circulatie si ai nevoie de spitalizare, spitalul este obligat prin LEGE sa-si recupereze cheltuielile. Daca ingrijirea ta s-a facut intr-un numar de zile intre 10 si 50 si tu NU ai cerut ancheta penala (eventual te-ai impacat cu cel ce a generat accidentul), habar nu ai ca peste cateva luni spitalul iti va trimite nota de plata- pentru ca spitalul constata ca nu se poate constitui parte civila in proces penal, dar trebuie sa-si recupereze banii de spitalizare. Asta in conditiile in care esti asigurat in sistemul de sanatate minunat al Romaniei…..

 28. @marian_c: era o situatie ipotetica. Hai sa nu deviem de la subiect. N-a zis nimeni ca nu-i bine sa platesti contributiile, ci ca in multe cazuri sint platite de pomana, ca nu te poti folosi de ele.

 29. Ar trebui ca fiecare sa contribuie la o casa de asigurare de pe langa un anumit spital, adica in caz de “doamne fereste” sa stie omul ca spitalul respectiv face tot posibilul sa il salveze. Asa s-ar crea si concurenta intre spitale care ar fi benefica pt pacienti, si ar fi si acestia tratati corespunzator. Sa ai posibilitatea ca si contribuabil sa alegi, cum au facut la pilonul 2 de pensie; ce s-au mai dat peste cap bancile atunci cu oferte care mai de care. In acelasi mod ar proceda si spitalele daca ar exista concurenta, daca ar sti ca-si pierd licentele si le scad salariile daca nu exista competenta. Acum in spitale si alte institutii publice este stilul CAP, nimeni nu munceste decat strictul necesar, numeni nu se implica, statul da putin, toata lumea fura. Romania.

 30. Dar nu ar fi oare mai bine sa nu mai platim deloc aceste asigurari obligatorii?
  Eu una asa as prefera: imi pun deoparte in fiecare luna suma care ar trebui data la CASS si o folosesc EU si NUMAI EU atunci cand am nevoie! M-am saturat sa tin in spate zeci de mii de balabuste care se impuiaza in fiecare an si implicit plozii rezultati, betivii care isi sparg capetele dupa X pahare/sticle/butoaie, nesatuii care mananca fara limita la sarbatori “ca deh, o data e craciunul/pastele”, consumatorii de fast/junk-food, etc. Cum iti asterni asa dormi spune o vorba veche, ai grija de tine si de sanatate, bravo, nu ai platesti. Tu si nu altul!
  M-am saturat sa platesc de X ani acesti bani si cand merg odata pe an la medicul de familie sa fac analize sa mi se spuna ca trebuie sa platesc o analiza de 20Ron pentru ca “nu mai e plafon”, in conditiile in care lunar platesc 300ron de care nu beneficiez!

 31. Tu esti de vina. Vrei sa pari inteligent dar nu iti iese.
  Daca nu esti angajat permanent ci doar pe proiecte presupun ca in perioada proiectelor castigi suficient sa iti ajunga si in perioadele “moarte”
  Poti deci foarte bine sa iti platesti asigurarile de sanatate pe celelalte luni (asta in cazul in care nu iti incasezi banii la “negru”)

  http://www.cnas.ro/legislatie/norme-de-incasare-a-contributiei

 32. Majoritatea care ati comentat mai sus vorbiti prostii sau nu ati avut febra de 40 si sa fiti nevoiti sa umblati in starea aia jalnica dupa adeverinte care nu va aduc nici un folos :)) Va doresc la toti o febra serioasa si sa va vad cum comentati dupa! Solutia e stoparea tuturor platilor catre CNAS pana cand banii nu raman in sistemul sanitar. Ar ajunge pe indelete!!!

 33. Prietene s-avem pardon. Minti!
  1. Pe site-ul Casei apar toti cei neasigurati si probabil ca apari si Dumneata. Deci din p.d.v. al medicului de familie nu esti asigurat. Acum el poate sa-ti trantesca usa-n nas sau sa te puna sa-ti platesti consultatia. Lui nu-i deconteaza nimeni consultatia ta. Tu te duci la serviciu daca nu primesti salar? De aceea iti cere adeverinta de salariat ca sa-i dovedesti ca esti asigurat pentru ca nu apari in evidentele Casei. Tu esti cel care trebuie sa-ti rezolvi aceste probleme nu medicul tau de familie. Cand el, medicul nu este asigurat te trimite pe tine sa-i rezolvi problema?Sa stii ca si medicii de familie sunt asigurati si platesc la greu asigurari de sanatate. Iar cand ajung prin spitale daca n-au noroc sa dea de vreun fost coleg dau si ei spaga la greu ca sa-i bage cineva in seama. Ca la noi institutiile lucreaza asa cum stim nu-i vina medicului de familie. La el cind ajungi trebuie sa fii asigurat sau sa platesti consultatia. A propos, in toate situatiile de urgenta medicul de familie este obligat sa te consulte. Dar numai el stabileste daca este o situatie de urgenta. Sigur atunci cand am facut indigestie pentru ca am papat caise si-am baut bere si ne doare burtica este pentru fiecare o mare urgenta. Am dori sa ne vina la capatai zece salvari si cinci elicoptere dar nu e asa.