Sunt complet pregătit pentru iPhone 12

Pentru că tot nu mai scap, pe facebook, de aceeași glumă infectă cu “haha, iPhone 12 n-o să aibă încărcător, haha“, am zis să arăt poporului cât de bine pregătit sunt eu pentru noul iPhone. Iată, așadar, colecția mea de încărcătoare.

De la stânga la dreapta (în caz că nu se văd toate corespunzător în poză, click aici):

 • o cărămidă de 20W de la Apple pe USB-C (cumpărat)
 • încărcător Apple de 5W pe USB normal (de la iPhone)
 • încărcător Apple de 5W pe USB normal (de la XS Pro Max)
 • cărămidă de 5W tot Apple, dar de la altceva – probabil de la Apple Watch
 • încărcător de MacBook Pro de 90W pe USB-C
 • un încărcător de la o cameră de supraveghere wifi pe USB normal
 • încărcător Anker de 30W cu port USB normal și port USB-C
 • încărcător Apple vertical, de birou, cu cablu
 • trei cabluri USB-C – Lightning
 • trei cabluri USB normal – Lightning (ăla negru e de la tastatură, mai aveam unul negru de la trackpad-ul extern, dar a curs apă pe el – don’t ask! – și e ruginit și inutilizabil)
 • încă un încărcător Apple de 20W de la iPad, pe USB-C, în țiplă, de care uitasem și pe care l-am recuperat din cutia iPad-ului:

La astea, se adaugă după cum urmează:

 • trei porturi USB-C libere în monitor (al patrulea e și Thunderbolt și se ocupă de încărcat MacBook-ul și de mutat imaginea și sunetul pe monitor)
 • trei porturi USB-C libere în MacBook (al patrulea, cum ziceam, e legat la monitor)
 • un port USB normal liber în laptopul de muncă
 • două porturi USB normale libere în hub-ul care conectează laptopul de muncă de alte două monitoare externe)

Dacă mă scobesc un pic mai mult, sigur mai găsesc vreo cărămidă pe undeva. Și astea-s doar alea pe care le am în Anglia, că sunt aproape sigur că mai am vreo două cabluri și vreo două cărămizi și prin București.

Gluma deoparte, oi fi eu un pic mai special, pot să accept argumentul ăsta, dar mi-e greu să cred că un posesor de smartphone, indiferent de brand, n-are cel puțin un cablu de încărcare în plus prin casă sau cel puțin încă o cărămidă USB disponibilă de la altceva, fie de la vreun alt device, fie de la vreun telefon mai vechi. Ca să nu mai spun de porturile din laptopuri.

Mă așteptam mai degrabă să se facă glume pe marginea lipsei căștilor, dar se pare că, așa cum intuiam și eu, lumea nu ascultă chiar atât de multă muzică precum s-ar crede, iar căștile alea mai degrabă zac aruncate printr-un sertar pe undeva. Plus că, de vreo doi-trei ani încoace, tot mai mulți utilizatori de iPhone au migrat către AirPods oricum.

Desigur, cine e deja în ecosistemul Apple n-o să aibă vreo mare problemă legată de lipsa încărcătorului. Dacă ai un iPad, se potrivește cablul. Dacă ai un MacBook mai nou, se potrivește portul USB-C etc.

Dar sunt aproape convins că 90% dintre utilizatorii de smartphone sigur au o cărămidă USB veche pe undeva prin casă și un cablu în plus de la vreo generație anterioară. Nu de alta, dar cablurile Apple sunt legendare pentru cât de repede se rup.

În fine, ca fun fact, de vreo doi-trei ani încoace, camerele GoPro vin doar cu cabluri USB-C, fără încărcător de priză. Nu e ca și când Apple sunt primii care renunță la cărămida de perete.

8 comentarii

 1. La fel a fost și când s-a lansat iPhone 7, fără mufă jack

  • Nu știu dacă-ți mai amintești, dar a fost și mai și cînd au anunțat că renunță la CD/DVD-ROM-uri. Ziceai că venise apocalipsa. Azi, CD-urile și DVD-urile sînt piese de muzeu.

 2. am iphone de 8 ani. am folosit cablurile și încărcătoarele lor vreo doi ani, după aia am trecut pe ale mele. mereu, când le vând sau le dau mai departe, oamenii se miră că cablurile și căștile sunt neatinse.

  • Eu încă am XS-ul de anul trecut, nici măcar n-am încercat să-l vînd din cauză că am zgîriat ecranul. Dar am luat un Anker pentru la birou, că încărcarea de la Lenovo era incredibil de înceată – între timp, lucrez de-acasă -, am mai luat un cablu USB-C ca să-l bag în monitor, după ce-am luat încărcătorul ăla vertical care-a venit cu USB-A, să pot pune telefonul drept cînd stau la calculator, apoi am luat un 20W ca să am în dormitor. Logica a fost că nu vreau să mă car cu cabluri după mine prin casă. Și nu cred că-s singurul care-a făcut asta, indiferent că a luat Anker, Apple sau Belkin. De aia mă uit și mă scarpin în cap cînd văd imbecilitatea asta cu “haha, nu are charger”. Puii mei, sigur ai opțiuni. Înainte să mă mut în UK, lăsam telefonul la încărcat în laptop. Asta ani la rînd. I got nothing.

 3. Foarte logic argumentul. Mai puțin pentru cine nu a avut Apple până acum, nu? Pentru că standardul Apple (știu că ai menționat usb type-c, dar nu e chiar asa, nu?).
  Și dacă aș avea cablu și aș vrea un quick charge la o cărămidă deja existenta, nu ar prea merge.

  Da, mișcarea are rost pentru clienți existenți. Pentru ceilalți, not so much.

  • Apple n-a dat niciodată quickcharge cu iPhone-urile. Practic, dacă ai în casă o cărămidă cu USB-A (quickcharge sau nu), poți cumpăra un cablu Lightning obișnuit. Dacă ai o cărămidă USB-C deja, nu mai ai nevoie de nimic. Un cablu Belkin sau Anker USB-A – Lightning costă 50 lei.

 4. De acord cu tine.

  Pe lângă asta, Samsung și ceilalți producători de Android au început o promovare pe rețelele de socializare: cu noul tău Galaxy primești totul în cutie, bla, bla…

  Aștept ziua când Samsung o să facă mișto de…Samsung.

  https://www.theverge.com/2020/7/8/21317304/samsung-smartphone-chargers-2021-cost-environment

 5. Fairphone nu dau incarcator si casti de ceva vreme. In sfarsit adopta si firmele mari politica asta. Desi cred ca motivatia principala sunt costurile si nu impactul ambiental, e un pas inainte.