ING Bank îți dă 50 lei. Am râs

Am văzut și pe facebook, am văzut și pe Twitter, ING copiază Revolut cu ceva promoție prin care oferă câte 50 lei și clientului existent și celui pe care-l aduce. Metoda nu e nouă, o folosesc mai toate fintech-urile, inclusiv Monese.

Și am râs din câteva motive:

 • cineva, la ING, s-a prins că nu mai concurează cu băncile tradiționale, ci cu alea noi. Le-a luat doar vreo doi ani
 • nici nu vreau să-mi imaginez cam câte luni a durat până când propunerea de buget a ajuns la board și câte alte luni a durat până a fost aprobată. Estimez, cap-coadă, în jur de un an
 • în loc să-și bată capul cu copiat promoții, mai bine ar investi într-o nouă aplicație. Aș face o listă cu tot ce mi se pare stupid, dar ar înseamna consultanță gratis, iar ultima oară când am aplicat la un job de UX la ei (acu’ mai bine de jumătate de an, am scris aici că mă tăiase un gând de întoarcere), am primit un mail de genul “CV-ul tău nu se potrivește cu nimic din ce avem noi disponibil”, ei având opening pe UX (no hard feelings)
 • ING Bank este exemplul perfect de delăsare: au avut ani de zile cea mai bună prezență online și, probabil, ca afinitate la publicul tânăr, au fost primii pe zona bancară, imagine cool, tot tacâmul, au reușit să ducă totul de râpă în vreo doi ani, de la modul în care au comunicat crizele până la cât de mult au stricat serviciile (maximul a fost când aveau mentenanță săptămânală fix vinerea și sâmbăta seara, de la 11 la 3, când toată lumea e la băut și plătește cu cardul, fără nici un anunț prealabil)
 • s-au umplut de incompetenți, mai ales la Comunicare. Știu câteva cazuri de oameni de comunicare cu experiență solidă, seniori, cunoscuți în industrie, care au aplicat la ei și cărora li s-a dat cu flit. Nu-mi dau seama ce naiba s-a întâmplat acolo, dar modul în care banca e gestionată e găunos de la resurse umane și până la PR, trecând prin tehnologie și management

Deci, da, am râs. După ce-au blocat conturi ba de firmă, ba de persoane fizice, după ce sistemele le-au picat când le-a fost lumea mai dragă, după ce n-au știut să gestioneze comunicarea cu clienții, după ce s-au apucat de restructurat fix partea care nu trebuia (închiderea sucursalelor, dispariția bancomatelor etc.), acum încearcă să-și păstreze numărul de clienți.

Un sfat gratuit, totuși. Iată cum se face dacă chiar vrei să faci o treabă:

(Foto sus: Vali)

8 comentarii

 1. Decât că faza asta cu 50 de lei a mai avut-o și acum 6 ani. În rest da, sunt varză, dar am mai vorbit despre ei.

 2. Is client business la ei si am vrut anul trecut sa-mi mut conturile la alta banca. Or fi varza ei (si au niște hibe in homebank care nu înțeleg cum au trecut de qc) … dar sa-i vezi si pe ceilalti.
  La unicredit mi-am facut cont si mi-au dat si card. Dar cardul nu era atașat la cont si nu puteam face nicio operatiune cu el. Cine dracu a gandit asta asa? Am fost obligat sa merg la banca si sa stau lq coada ca un functionar sa rezolve in 10 minute aceasta chestie.
  Sa mai zic de Bt ca iti luau comision și pe aerul din sucursale?
  Deci, ce variante recomandați?

  • Știu ce zici. Asta e eterna problemă cu ING, că la ceilalți e mai nașpa.

  • Nu stiu ce sa zic, sunt client ING de ani de zile, insa am impresia ca in ultimii doi ani s-au cam prostit, au cam luat-o in jos.

  • Unicredit: acum multi ani era SINGURA banca cu sistem de card care permitea atasarea “n” conturi curente la acelasi card. Cardul venea neatasat la nici un cont. Tu decizi: cont primar RON, secundar EUR, etc. Se termina banii din RON, automat trece pe EUR (la cursul banicii). Sau – plec in Europa: cont primar EUR. Si cum schimbul valutar se face la curs BNR (HappyHour – in limita a 1000 EUR pe zi) chiar e ok. La alte banci cate conturi curente aveam, atatea carduri. Iar schimb valutar la curs BNR mai avea si Raiffeisen, in ambele directii (Unicredit iti da BNR doar la cumpararea EUR, vanzarea se face la cursul bancii)… PS: toate de mai sus sunt pt PF! Toate transferurile RON sunt gratis. Nici macar comision Transfond nu iti iau! Si fata de ING, ei chair fc toate sesiunile de clearing …nu ca ING… Ar mai fi de scris…ma opresc.

 3. Si Raiffeisen Bank are o campanie de genul asta.

 4. Unicredit imi varsa lunar in cont 15 RON daca fac minim 3 plati de utilitati prin ei… Inainte plateau 10 RON pe luna…acum vad ca platesc 15.. In conditiile in care nu ma costa nimic contul la ei (si Internet banking si un card debit)…nici macar comisionul Transfond nu mi-l iau (!!!) ma intreb de unde atatia bani in spatele sustinerii canalelor de Internet si mobile Banking? Ahhh…si incarcarea cartela prepay la ATM o considera tot plata utilitati… Cam darnici, suna a disperare.