Inovaţia în singurătate

think-outside-the-boxTeoria zice aşa: în momentul în care o comunitate devine prea mare, se sparge în comunităţi mai mici. E demonstrată la maimuţe şi e vizibilă mai ales la oameni. Eh, ce se întîmplă în momentul în care te desprinzi de comunitate? Facebook devine profitabil.

Clipul de mai jos explică foarte bine ce se întîmplă. Pe scurt, reţelele sociale oferă iluzia de comunitate. Fiecare individ are nevoie de atenţie şi are nevoie să fie ascultat şi să se simtă parte dintr-o comunitate. Pe Facebook, de exemplu, e văzut de toată lumea (mă rog, vorba vine), poate spune ce vrea (share, post status etc.) şi, aici e partea cea mai interesantă, poate fi cine vrea el. Îşi poate edita propria imagine.

Per total, partea cu editatul propriei imagini e cea mai periculoasă, în condiţiile în care pozezi în altcineva, iar în realitatea curentă, tu continui să nu te poţi integra. În concluzie, rămîi singur (şi eşti singur în ciuda iluziei de comunitate pe care o oferă o reţea socială). Între timp, nişte băieţi inteligenţi, care au prieteni în viaţa reală şi care sînt parte dintr-o comunitate, fac bani pe seama ta.