Instinctul distructiv. Şi a vrea sau a nu vrea

Mai prind ştiri la TV sau link-uri despre nebunia din Marea Britanie, unde s-au pus pe revolte şi pe distrugeri. Deşi nu e ca şi cum n-aş fi ştiut, realizez din nou că omul e făcut pentru a distruge, nu pentru a crea. Iar atunci cînd are putere, nu e interesat să facă bine în jur, ci e interesat să-şi cultive instinctele animalice. În fond, ce e mai simplu: să construieşti sau să pui mîna pe o cărămidă, bîtă, rangă şi să spargi tot ce-ţi iese în cale?

Ce se întîmplă în Londra sau în Manchester nu e ceva nou cînd vine vorba de repercusiunile unei revolte. Aşa se întîmplă peste tot, întotdeauna vor exista oameni care vor profita de pe urma unor manifestări, să zicem, ideologice. “Nenorociţii de capitalişti” plătesc suportînd jafurile şi distrugerile. Nu mă miră că “revoltaţii” au plecat cu plasma în braţe sau cu bijuteriile magazinului de la colţul străzii. Probabil, mulţi au ce mînca, deci n-ar fi problema sărăciei la mijloc. Dar vorbim de un impuls al omului de a profita de situaţie.

Ştiţi filmele alea cu bogătani care, pe măsură ce acumulează tot mai mult, vor şi mai mult? E valabil pentru fiecare dintre noi. Cu cît ai mai mult, cu cît îţi permiţi mai mult, deci cheltui mai mult. Şi la fel de valabilă e şi vorba aia: “cu cît ajungi mai sus, cu atît căderea e mai dureroasă”. Şi asta din cauză că te obişnuieşti cu un anumit nivel – de viaţă, de venituri, de cheltuieli – şi nu te mai poţi descurca atunci cînd eşti jos, căci ai uitat cum era, te panichezi sau uiţi cum făceai, pe vremuri, să te descurci. Acum, corelaţi-le pe cele două.

Mi se pare fascinant modul în care instinctul bate raţiunea. Căci asta se întîmplă acum, în Anglia. Gîndirea reprezintă doar 10% din acţiunile “răzvrătiţilor”, oarecum pe principiul “ce şanse am să mă prindă, 5%? Deci am 95% şanse să scap, deci să fiu atent să nu fie poliţişti prin zonă“. Restul, e instinctul animalic de a poseda şi de a distruge, dacă e nevoie, pentru a-şi atinge scopul.

Şi atunci, mă întreb, la ce bun că avem creiere? Cu ce sîntem mai buni decît, să zicem, nişte lupi flămînzi? Partea proastă nu e că nu înţelegem asta, ci că nu vrem să pricepem că, în ritmul ăsta, n-ajungem nicăieri. Acum, extrapolaţi la ce vreţi voi, de la şomaj pînă la sărăcie şi aşa mai departe. E fix acelaşi lucru. Nu e despre a şti sau a înţelege, ci despre a vrea sau a nu vrea. În fond, raţiunea nu este un instinct.

Foto: BBC.

4 comentarii

 1. Ne deosebim de animale prin faptul ca avem o politie, care intr-un final va restabili ordinea si va pedepsi inpreuna cu alte institutii ale societatii pe vinovati, intr-o masura mai mare sau mai mica. Societate si institutii sunt cuvintele esentiale aici.

 2. este lipsa de educatie pentru ca ratiunea se educa pana la urma.
  Oricum, ce se intampla acolo era de asteptat. Am trait multi ani printre ei si nu te poti astepta la altceva de la niste “copii” care nu fac altceva decat sa iasa “in the pub”, sa se laude de fiecare data cat de mult au baut, ce au f….(daca mai sunt in stare), iar la munca si la scoala sunt codasi. Pur si simplu nu au ce face, nu au nici o ocupatie nici teluri in viata. Este interesant ce ii preocupa pe tinerii din Spania, Italia, Franta, poate ca nu sunt la fel de violenti dar ceva se va intampla si acolo.
  Si mai interesant este cum vor rezolva guvernantii asta pentru ca scoaterea politistilor/armatei pe strazi este doar o rezolvare de moment.

 3. NU e nici o lipsa de educatie.
  Se cheama mentalitate, constiinta, respect si e ceva ce se formeaza in generatii.

  De revazut comportamentul japonezilor dupa cutremur, dezastrul centralei nucleare si tsunami — predau politiei seifurile, obiectele, banii gasiti, etc. si se intrajutorau.

  Pana si in New Orleans (USA), dupa taifun-ul Katrina am vazut aceleasi scene de un primitivism animalic. Pana la urma, civilizatia vesitca /capitalista nu prea e civilizatie.

 4. Omenirea dintotdeauna a distrus. Unele din cele mai mari si mai importante descoperiri stiintifice au avut ca scop initial distrugerea. Its in our blood, we cant change it, but we can keep trying.