De ce merită internet sharing de la Romtelecom / Fon

De Fon şi conceptul de internet sharing ştiu de cîţiva ani, cam de cînd am început să urmăresc startupuri şi investitori de-afară. Acum, intră şi în România prin Romtelecom. Pe scurt, Fon a pornit, acum cîţiva ani, cu conceptul următor: eşti abonat la internet, la un operator oarecare, dar vrei să ai acces la internet în cît mai multe locuri.

fon

Optezi pentru routerul oferit de Fon, un router care oferă acces la internetul tău şi celorlalţi deţinători de routere Fon. La rîndul tău, te poţi conecta gratuit la routerele lor. Ca idee, sînt aproape 13 milioane de fon-spots.

Conceptul, îmi închipui, s-a mai modificat pe parcurs, iar sursa de venituri nu cred că mai e doar vînzarea de hardware, ci mai degrabă contractele cu operatorii. Comunicatul de presă al Romtelecom precizează că utilizatorii români trebuie să aibă router Huawei, deci modelul de business, presupun, este reţeaua, nu mai e vînzarea de routere.

Într-un mod mai degrabă ciudat, deşi compania a fost fondată în Spania, cea mai mare tracţiune a căpătat-o, surprinzător, în Franţa şi Marea Britanie. Alte ţări în care Fon este foarte folosit sînt Belgia, Germania, Polonia, Japonia şi Coreea de Sud. Mai există Fon-spot-uri în Brazilia, New York, în cîteva zone de prin Africa de Sud, Grecia şi insulele din Atlantic ce ţin de Spania şi Portugalia.

Un aspect de reţinut ar fi că, în celelalte ţări europene, Fon are ca partener Telekom / T-Mobile. O să mai vedeţi, site-ul Fon, şi OTE pentru Grecia. Practic, acolo unde există T-Mobile, există şi Fon, iar faptul că Romtelecom-Cosmote e parte din Telekom ar putea fi, de altfel, şi motivul pentru care Fon ajunge şi în România.

Altfel, conceptul e excelent, iar eu, unul, cred foarte mult în tehnologia Fon, cu precădere în securitatea pe care o oferă. Ah, şi un copy/paste din comunicatul de presă:

Cu optiunea Fon, clienții Romtelecom pot naviga pe Internet, accesa e-mailul sau rețelele sociale de pe orice dispozitiv (laptop / smartphone / tabletă) în cele peste 13 milioane de locații din întreaga lume. Datele de acces sunt disponibile pentru utilizatori în contul de MyAccount al fiecărui abonat, după ce acesta își dă acceptul pentru deschiderea accesului la propria conexiune. Internetul în rețeaua Fon poate fi accesat cu orice dispozitiv conectat la FonSpot prin WiFi, prin deschiderea browser-ului și introducerea datelor personale de autentificare. Utilizatorii de smartphone sau tabletă au la dispoziție aplicația Fon, descărcabilă gratuit din AppStore sau Google Play. De fiecare dată când aplicația va detecta un FonSpot, aceasta va conecta automat clientul la internet.

Partea cu aplicaţia mi se pare excelentă.

3 comentarii

  1. Daca am inteles eu bine,e simplu: toti utilizatorii sau cei care vor sa foloseasca fon au user/pass prin faptul ca sunt in retea. deci se stie cine acceseaza hot-spot-ul respectiv-cu tot cu adresa de acasa. ;)

  2. Da, corect, mie mi se pare ca dimpotriva, noua lege face sa para optiunea Fon mai atractiva pentru ca teoretic iti ofera aceeasi flexibilitate ca wireless-ul in ideea de acces din cat mai multe locatii, dar fiind identificat deja nu mai ai bataie de cap cu buletinul.