La ce va duce creşterea taxelor şi introducerea impozitului progresiv

Florin Cîţu zice cam aşa: Dragnea şi compania s-au prins că n-au de unde să dea pomenile promise, că nici supraacciza la carburanţi, nici suprataxarea sectorului financiar, ba nici măcar confiscarea Pilonului II de pensii nu îi va ajuta, aşa că anticipează următoarea măsură logică.

Adică, zice Florin:

Introducerea impozitării progresive pe venit şi pe profit cu o cotă maximă de impozitare între 35% şi 45%, creşterea cotei contribuţiilor sociale pentru cei cu venituri mari de la 39,25%, cât este astăzi, la 45%, şi creşterea cotei standard a TVA la 22%.

La ce va duce o astfel de mişcare? Eu pot să întrevăd următoarele efecte:

  • multe dintre afacerile mici şi mijlocii se vor reloca în Bulgaria sau prin altă ţară UE mai blândă. Procedura nu e complicată, taxele de acolo sunt mici, au revoir. Sau, evident, la şi mai multă evaziune fiscală. Nu văd de ce ai ţine un business de servicii – nici măcar un magazin online – pe persoană juridică în România, în condiţiile în care ar urma să plăteşti impozit pe cifra de afaceri.
  • mutarea tot mai multor angajaţi pe PFA-uri. E măsura logică – atâta îmi permit să te plătesc, e treaba ta cum îţi plăteşti taxele, descurcă-te. Sumele contractuale, pe PFA, nu intră sub incidenţa legii salariului minim pe economie, aşa că nu m-aş mira ca orice buticar să aleagă soluţia asta dacă Dragnea şi Tudose or să se apuce să crească câte minimuri vor ei. Sincer, n-ar fi o idee chiar rea, ar vedea şi românul de rând câţi bani varsă la stat. Bănuiala mea e că vor fi îngheţate şi angajările în privat.
  • creşterea preţurilor şi scăderea, efectivă, a salariilor. Asta ar trebui să fie cumva la mintea cocoşului – impozitul pe cifra de afaceri e o tâmpenie când tu n-ai profit, iar singurul mod prin care poţi să faci profit e să creşti preţurile. Asta se va întâmpla inclusiv la mâncare, o să vedeţi cum vor creşte frumos preţurile în toate hypermarketurile, mai ales că alea sunt businessuri de volum mare şi profit mic, cu pierderi constante pe partea de perisabile etc. Or, degeaba “cresc” pensiile şi salariile (inclusiv prin lege, minimul pe economie), dacă îţi cresc preţurile.

Eu nu reuşesc să-mi dau seama ce-şi închipuie Dragnea. E clar că nu are nici o logică economică şi că n-a avut de la început, dar ce-mi scapă, de fapt, e de ce nu-i bagă în seamă pe toţi cei care chiar ştiu nişte matematică.

Dacă ce anticipează Florin Cîţu e corect, România va fi într-un rahat major în mai puţin de un an jumate. Dacă aşa îşi închipuie Dragnea că mai prinde un mandat pentru PSD, îmi pare rău, dar poate ar trebui să-l informeze cineva că n-are şanse.

Dacă aveaţi împresia că a fost nasol în criza din 2007-2012, staţi să vedeţi cum o să fie dacă trec nişte propuneri de genul ăsta.

3 comentarii

  1. Nu ma mai mira nimic! Sa nu uitam ca economia actuala este o economie ajustabila. Se vor adapta din mers!

  2. Nu știu cum să le numesc pe așa zisele “pomeni electorale”, dar acestea va trebui să fie recuperate de undeva, deci ne putem aștepta la orice, ideea este că anul și modificarea taxelor/impozitelor nu mai vine nimeni să investească în România

  3. Din pacate, oricate tampenii ar face psd-ul, tot au sanse mari sa castige alegerile. Si oricum, cine garanteaza ca urmatoarele alegeri vor fi libere, corecte si democratice?

    De-aia nu-si face probleme Dragnea…procentul semnificativ de electorat captiv psd, metodele cunoscute de furat voturi, faptul ca pot modifica legea electorala in favoarea lor (alegerea primarilor intr-un tur, metode de voter supression, precum votul obligatoriu in localitatea de resedinta, ce ingreuneaza votul unor oameni activi, care de obicei nu voteaza psd). Subiecte care, de altfel, nu sunt discutate absolut deloc.