Învățământul românesc NU e gratuit

De fiecare dată când citesc câte-o știre care spune că statul a plătit ceva pentru cetățean, mai mor câte-un pinguin, trei urși panda și o duzină de pisicuțe. Și asta în presa “serioasă.”

Iată, de exemplu, ce zice Digi24: “Cele mai recente cifre oficiale spun că aproape un milion de români cu studii superioare au plecat la muncă în străinătate, după ce statul le-a plătit studiile aici.

Nu, fraților, statul nu le-a plătit nimic. Am mai scris, o să reiau ideea, poate ajunge și pe la Digi.

Statul nu e o persoană, nu are corp și nu are suflet. Statul nu există. Statul este o idee, o convenție socială. Statul nu are bani. Statul nu muncește. Statul nu produce nimic. Statul nu plătește educația, statul nu plătește sănătatea, statul nu face nimic pentru că nu există.

Dacă totuși ținem morțiș să considerăm că statul e o entitate, atunci trebuie să-l privim ca pe administratorul de bloc. Administratorul de bloc strânge banii de întreținere și are grijă – în teorie – ca tu să primești căldură, să ți se ridice gunoiul, să ai apă curentă și să nu pice blocul peste tine, iar din ce rămâne, își plătește și lui leafa. În practică, la fel ca în cazul administratorului de bloc, statul ia banii, asigură niște chestii de bază, se plătește pe sine, dar blocul e în continuare în aceeași situație, o să pice la primul cutremur.

Diferența dintre stat și administratorul de bloc e că statul trăiește pe baza unor plăți anticipate. Educația ta a fost deja plătită de părinți. A fost plătită anticipat, până să apari tu pe lume, a fost plătită cât ai fost la școală prin banii vărsați la buget în fiecare lună, parte din salariu (impozit pe venit, contribuții, TVA etc.).

Americanii au o vorbă: there is no such thing as a free meal. Statul nu-ți dă nimic de pomană. Dimpotrivă, îți ia. Am mai spus-o, nu există banii statului. Repetați după mine: “nu există banii statului”, “statul nu-ți plătește educația”, “statul nu-ți plătește sănătatea”, “statul nu-ți plătește pensia”. Tu le plătești.

5 comentarii

  1. O sa îmi fac niște tricouri cu ultimele mesaje :)

  2. Străinătate sau nu, statul oricum își asumă un risc atunci când plătește educația cuiva. Care-s „cifrele oficiale” referitoare la absolvenții de învățământ superior ce lucrează pe salariul minim pe economie, mult sub presupusul lor nivel de pregătire? Aia nu-s tot o pierdere?

  3. Alex, ai dreptate pe partea ca in realitate nu exista stat ca persoana fizica. dar e o minciuna convenabila celor care conduc. statul se poate transforma foarte usor intr-un tatuc protector care stie ce-i mai bine pentru tine si tu nu stii. minciuna asta e convenabila si pentru condusii care nu gasesc solutie la indeplinirea viselor personale si gasesc astfel o scuza externa greu de tras la raspundere. asa a fost si asa va fi.

  4. E atât de gratuit, că dau 9 lei pe zi să meargă ploada la grădiniță. Nu mănâncă nimic acolo (nici mic dejun, nici prânz), nu doarme, doar stă 3 ore la activități. Am dat deja 100 de lei fondul ăla inexistent al grădiniței și 50 de lei fondul „clasei”. Amândouă abolite pe hârtie, încă încasate bine merci.