Ce-am învățat din Apocalipsă (1)

La fel ca majoritatea oamenilor, n-am luat foarte în serios nebunia asta cu devastarea magazinelor, dar, în ultimele două zile, am început să-mi pun serios problema unor provizii decente, așa, măcar pentru vreo săptămână-două.

Țineți minte când râdeam de babaci că nu se opresc din umplut congelatorul cu cărnuri și legume? “Haha, foamea din anii ’80 a trecut, avem de toate!” Eh, care mai râde acum? Practic, goana asta după orice ne-a arătat că societatea abundenței în care trăim nu e chiar atât de… abundentă.

Eu nu m-am panicat foarte tare. Am vreo cinci piepți de pui, vreo cinci bucăți de vită și vreo trei de porc în congelator, vreo patru conserve de mazăre, două de fasole deja gătită, vreo șase de ton, vreo 18 ouă, vreo trei pungi de paste, vreo 850 grame de orez rămas dintr-o pungă luată acu’ vreo juma’ de an (am încercat să gătesc 150, că nu mă satur eu din 70… am aruncat jumate), două semipreparate, o găleată de cottage cheese și încă vreo două mai mici, juma’ de kil de cașcaval, juma’ de kil de telemea și vreo juma’ de kil de cheddar.

Am mai luat azi vreo 12 cartofi d-ăia mari, de-ți ajunge unul pe zi, vreo două kile de cartofi cât oul, niște morcovi, două pachete de biscuiți și două borcane de Nutella. Trăgând linie, cred că pot să supraviețuiesc lejer vreo două săptămâni fără să mă stresez.

Nu m-am aruncat să mă panichez din cauză că, per total, n-am dus lipsă de nimic în mod deosebit. Un litru de ulei mă ține un an (deși parc-aș mai cumpăra unul, să fie), mai am niște ulei de măsline, poate-ar trebui să iau și-un kil de zahăr, să fie, deși nu consum, și niște miere de albine.

Dar încep să înțeleg de ce lumea s-a panicat, mai ales la faza cu hârtia igienică. Eu am luat un pachet de patru role, că mai aveam vreo patru pe-acasă, dar la mine e relativ simplu, sunt doar eu, iar bărbații consumă, în medie, cam o rolă de hârtie igienică la cinci săptămâni. Femeile, pe de altă parte, consumă cam una pe săptămână – și nu trebuie studii să-ți dai seama de asta, deși s-au făcut, lol, e suficient să fi locuit în cuplu o vreme. Din punctul ăsta de vedere, eu sunt bine până-n septembrie cel puțin.

M-a pus pe gânduri un pic, totuși, goana după săpun. Efectiv, lumea a ras tot. Primul s-a dus săpunul lichid. Apoi au dispărut produsele de curățenie – în speță, alea cu alcool sau clor. Aici, sincer, n-am probleme, în ultimii doi ani am tot testat soluții de curățenie, am vreo trei spray-uri de tip Cif, vreo două sau trei d-alea de geamuri, unul dintre ele cu clor, iar sub chiuvetă am și vreo trei litri de clor rămas de la proprietari, de când au văruit apartamentul înainte să mă mut eu în el.

După care a dispărut complet paracetamolul.

Dar toată nebunia asta a început să-mi ridice niște probleme. Poate că, totuși, n-ar fi o idee rea să am tot timpul un stoc de chestii în casă, așa, ca de apocalipsă:

 • minimum zece role de hârtie igienică
 • vreo doi saci de cartofi

…glumesc, n-ai nevoie de doi saci, dar parcă niște conserve, vreo patru litri de clor, două sticle de spirt, câte zece cutii de paracetamol, aspirină, ibuprofen (apropo, cică mai rău face în caz că se infectează careva cu noul virus), nu strică să fie. Plus baterii, becuri de schimb, un sac de detergent, pastă de dinți, lucruri banale și neperisabile de care să nu te atingi decât dacă le înlocuiești.

Un alt lucru care a început să dispară rapid a fost apa. La asta nu m-am panicat, am un fierbător cu filtru de decantare, sunt bine, dar nu prea văd, în general, rostul stocurilor de apă dacă locuiești la oraș. Sunt grozave dacă se duce dracului sistemul de alimentare, dar în caz de apocalipsă zombie sau de atac nuclear, tot ajungi să îți tragi singur un glonț în cap.

În orice caz, cred că cei mai avantajați, în astfel de situații, sunt cei care locuiesc la casă. Eventual, care au și beci. Și poate și grădină și propria lor fântână.

În orice caz, cre’ că orice provizii de apocalipsă ar trebui să înceapă cu orez. Un adult are nevoie, pentru a supraviețui exclusiv cu orez timp de un an, de 33kg. Pentru o familie de patru persoane, ar fi suficiente 132kg. Dacă mai faci stoc de paste sau măcar de făină și drojdie, deja e lux. Dacă mai ai și doi saci de cartofi și unul de fasole, deja reziști doi ani.

Și iată cum m-am trezit eu, adeptul frigiderului gol, că poate n-ar fi o idee rea să fac precum strămoșii hămesiți de comunism și să fac listă de necesități:

 • 20 conserve de ton
 • 20 conserve de carne
 • 20 conserve pate
 • 5kg orez
 • 5kg mălai
 • 5kg făină + juma’ de kil de drojdie
 • 2kg zahăr
 • 3l ulei
 • 5 borcane Nutella
 • 5kg biscuiți
 • 10kg paste
 • zacuscă, murături etc.
 • cârnați, carne etc. la congelator

Mă rog, pricepeți voi.

OK, OK, fac eu mișto, dar nu prea… La fel cum nu mai râd nici la glumele alea cu “am hârtie igienică, schimb cu pâine“, că într-o situație critică reală, aș putea paria că s-ar lăsa cu o bătaie zdravănă și cu urmărit acasă, spart ușa și lăsat fără nimic dacă celălalt e mai agresiv un pic.

Și, uite-așa, învățăm să nu mai luăm lucrurile for granted.

3 comentarii

 1. În București nu mai este drojdie. Nici umedă, nici uscată. Și asta de săptămâna trecută, de miercuri, am luat la rând toate magazinele Mega Image de pe lângă fabrica unde prestez ca prelucrător prin așchiere și de pe lângă casă.

  Cu ocazia asta am aflat că poți face chifle sau minibaghete și cu praf de copt.
  https://imgur.com/a/uqRY4NT

 2. Din ce am studiat (nu foarte mult, dar e un subiect care ma intereseaza), cartoful bate orezul.

  Cel mai “complet” aliment e laptele matern (hmm, dar sa trecem peste), apoi laptele obisnuit (e cu probleme, intoleranta la lactoza pentru multi) si apoi ar veni cartoful. Ce e clar e insa ca, desi poti rezista cateva luni doar cu cartof, dupa un timp vor aparea carente (diversi aminoacizi sau vitamine).

  P.S. Daca mai studiez zilele astea poate vin cu elemente noi :) .