O idee de investiție pe termen mediu-lung: generarea de electricitate

Am prins un fragment de discuție la bucătărie, ceva despre panouri solare. Omul zicea că i-ar lua 12 ani să amortizeze costul și că, la momentul respectiv, cu zero cheltuieli pe electricitate, profitul ar fi de vreo £40 anual.

Pe de altă parte, e Anglia, unde cerul e acoperit de nori timp de vreo zece luni în fiecare an. O eoliană însă în zona asta, că bate vântul aproape tot timpul…

Însă mă gândeam la o chestie raportat la România, în contextul creșterii pieței de mașini electrice (știu că încă nu se vede, dar mai dați-i doi-trei ani). Doar la București dacă ne uităm cât de des pică vara curentul de la aerul condiționat, imaginați-vă ce ar însemna cerere de electricitate când 30% dintre mașini vor fi electrice.

Pe termen mediu-lung, e mai avantajos să vinzi electricitatea în surplus către piață. Și cred că, în vreo doi ani, prețurile celor mai eficiente panouri solare de azi vor deveni suficient de accesibile încât să merite cheltuiala.

Poate mă înșel, dar cred că, deși profitul nu va fi mare (probabil undeva în marja a 200-300 euro anual la costuri personale zero, e totuși un venit pasiv (România e mult mai însorită). Nu mare, nu grozav, dar sunt bani pe care îi iei, nu-i dai.

Elon Musk n-a fost chiar tâmpit când s-a gândit la țiglele alea.

PS: știu, tre’ să stai la casă etc., dar dacă ne gândim un pic, suprafețele de pe blocuri nu sunt folosite și ar fi o idee pentru asociațiile de proprietari să facă niște bani din asta și să scadă costurile de întreținere proporțional cu profitul înregistrat.

10 comentarii

 1. Din pacate, nu ai cum sa o depozitezi/stochezi energia astfel produsa.
  In Germania, din ce stiu eu, deja sunt zone unde nu te mai lasa sa o bagi inapoi in sistemul central de alimentare pentru ca nici ei nu au cum sa o stocheze…

  • Ideea e ca soarele bate fix în perioada de încărcare maximă a rețelei electrice, deci este un aport care poate fi absorbit de piață.
   Ca utilizator casnic produci energie când e mai mare nevoie de ea (și mai scumpă) și consumi energie seara când e mai ieftină. Teoretic

  • Teoretic poti consuma mai multă energie decât produci și asta fără nici un cost adițional. Dacă îţi urmărești foarte bine consumul și faci economie poți scoate chiar bani din chestia asta și să ai și consumul propriu de energie asigurat.

  • Nici în România nu se stochează. Energia se exportă, se tranzacționează. Nu prea ai cum să stochezi când e vorba de sute, mii de MW. (ar fi ideea de a stoca energia astfel: pompezi apă cu pompe pe energie solară când e surplus și apoi dat drumu la apă care sa producă energie când zilele nu sunt însorite, dar cine să faca astfel de baraje?)

 2. Anul trecut, deși a fost cea mai călduroasă vară, nu a mai picat curentul. În verile trecute da, de 4-5 ori pe vară, cel puțin o jumătate de oră.
  În România e horror birocrația pentru așa ceva.

 3. În Spania a ajuns atât de profitabil încât guvernul anterior a pus un impozit pe … soare.
  În România nu e chiar așa de profitabil și chiar dacă ajunge să fie suficient de profitabil se va gândi cineva să impoziteze.
  În altă ordine de idei, apropo de ceea ce a scris cineva mai devreme. Există soluții de stocare suficiente și eficiente. Just ask Elon Musk despre pariul din Australia de acum doi ani.

 4. Eu am loc teoretic pe casa sa pun max 18-20 kWh panouri.
  Asta m-ar costa cca 21000 EUR.

  Problema este pe langa birocratia sufocanta ca sa devii prosumator se adauga CAT primesti pt ce injectezi in retea!
  Pe scurt, eu cumpar de la Digy Energy 1 kwh cu 0.65 lei, dar primesc pe 1 kWh generat 0.23 lei!

  De avut in vedere:
  Jumatate de an nu e soare (iar cand e innorat e ZERO).
  Un sistem de 20 kwh, intr-o zi de iarna insorita, merge cu 10 kWh.
  Pretul mic primit pt ce bagi in retea.

  Realist nu amortizezi in 1o ani investitia, apoi nu te imbogatesti.
  Scenariul perfect vine sa nu injectezi in retea, ci sa o folsoesti tu cand se produce, deci nu mai dai 0.65 lei/kwh, dar pt asta trebuie consumatori mari. Asta se preteaza la hale de productie.

  • oarecum offtopic, mi se pare un pic teapa asta cu 0.65lei/KWh la Digi (care a incercat sa ma agate si pe mine, de altfel), in conditiile in care la Electrica Muntenia Sud e 0.59 sau pe acolo…

  • La un sistem de 18-20kwh, vara produci muuuuult peste necesarul unei case. Oricât ai vrea sa consumi, îți va rămâne berechet cât sa bagi și în rețea. Ceea ce e ok. Scutești 0,65/kwh vara si mai si vinzi cu 0,23kwh surplusul. Iarna in schimb, e mult mai tragic, în zilele înnorate, un sistem de 20kwh poate ajunge și la 2kwh. (Eu am avut zile in care producția a fost de 5%-7% din capacitatea maximă, dar hai sa zicem un 10%). Scenariul perfect e un sistem hibrid offgrid/ongrid. La on grid exclusiv cumperi mai scump decât vinzi si tb sa acoperi diferența din productie. La offgrid e nasol iarna când trebuie sa mai cumperi curent ca sa acoperi necesarul! (deși la 18-20kwh, s-ar putea sa nu ai nevoie, dar esti totusi pe muchie)

 5. Eu stau de 10 ani offgrid in Magurele, doar cu fotovoltaice. E asa cum zici tu. Investitia initiala e destul de mare, iar beneficiile (firave) se vad după mult timp.La noi oamenii nu gandesc pe termen asa lung.