Să ne-nţelegem, Iohannis nu-i Băsescu

Eu când zic de suprarealismul românesc, nu cred că greşesc. Ieri, după miruirea lui Dan Şova de către fosta judecătoare Jipa, apoi după votul din Senat, care l-a scăpat pe prietenul lui Victor Ponta de o arestare – pe moment, că nu va scăpa -, a început să urle Facebook-ul: cum, Klaus Iohannis nu ia atitudine?

klaus-iohannis

Care mai de care a început să strige că, în loc să se ducă la o recepţie a Casei Regale, trebuia să facă o conferinţă de presă în care să se scandalizeze. În schimb, “mutul” de Iohannis a preferat doar să fie publicat un status pe pagina lui de Facebook. Atât. Revoluţie!

E de-a dreptul ironic că tocmai cei care se plângeau că Băsescu face prea mult scandal cu anticorupţia, ba ieşind în conferinţe de presă, ba prin interpuşi, şi care se plângeau că ieşirile lui Băsescu reprezintă implicare în justiţie, sunt cei care, ieri, strigau că Iohannis… nu se implică în deciziile justiţiei, dacă ar fi să ne luăm după logica iniţială.

Cred că, într-un fel, până şi ăia care-l detestau pe Băsescu s-au obişnuit ca cineva să ia atitudine. Ce face cazul de ieri este mai degrabă să ofere o dezbatere, în fond, despre rolurile preşedintelui. E treaba lui să urle că nu i-au ridicat lui Şova imunitatea? E obligatoriu să facă o conferinţă de presă? Parcă până acum jumătate de an nu era, dimpotrivă, dacă se putea, Băsescu ar fi trebuit obligat să tacă.

Nu ştiu cum văd alţii lucrurile, dar la mine se văd cam aşa: în ciuda tăcerii lui, toţi politicienii se tem de el. Nu ştiu de ce, dar aşa se vede de la mine. Şi cei din PNL, şi cei din PSD. În ultimele luni, de când e şeful statului, în cele câteva rânduri în care a avut ceva de zis, Ponta a executat rapid. Şi cred că asta spune destul de multe.

Ca să explic titlul, iarna nu-i ca vara.

PS: N-am o concluzie. Nici eu nu-mi dau seama dacă trebuia să iasă într-o conferinţă de presă sau nu.

6 comentarii

 1. Până la un punct sunt de acord că Iohannis nu trebuie să devină Băsescu. Scandalul cu orice preț, atmosfera de tip mahala au coborât nivelul discuției politice la cote alarmant de joase. Dar există un moment prielnic unor reforme profunde în România și nu avem voie să-l ratăm. Conjunctura politică generală ne permite să facem o revoluție în politică și cineva trebuie să conducă această revoluție.
  Și, după cum știm, revoluțiile nu se pot face pe Facebook.

 2. Atmosfera de mahala a fost creată de toţi cei implicaţi, indiferent de partid, fiindcă Băsescu, la vremea lui, a făcut prostia de a contesta caracterul stratificat şi conservator al regimului de la noi. România e o lume a castelor. Nu diploma sau legitimaţia te fac ceva. E o chestie care ţine de întreg felul de a fi, de a vorbi, de a te uita la televizor, de a mânca şi de a fuma (cum spuneau Freakonomicii Levitt şi Dubner). Chiar dacă ai demis un profesor şi el se mută în altă meserie, îl dă de gol limbajul şi atitudinea. Sunt femei care au plecat din învăţământ de 20 de ani – cum le auzi pronunţia, ştii că vin din sistem. Indiferent ce sunt acum.

  Aici apare băutorul (de mahala…) care aruncă sticla de şampanie în public şi spune după alegeri că tinerii au votat pentru el. Nu era o întâmplare, era o chestie bine gândită, o demonstraţie a faptului că nu mai ţine seama de vechea ierarhie socială. Cea în care Născase “era un domn”.

  Drept răspuns, a fost lătrat isteric 10 ani în şir. Lucrul care se întâmplă când întărâţi un câine prin gard.

  Mutul preferă să se asigure că au fost închişi şi legaţi câinii şi gardul e solid.

 3. #Nautilus
  Corect şi frumos spus. Totuşi o reacţie e necesară din simplul motiv că tocmai s-a făcut praf efortul diplomatic depus când a plecat în europa, pentru micul lobby privind raportul mcv şi schengen. Nimeni nu spune că trebuie să se bată cu o cărămidă în piept.

 4. sunteti sigur ca tocmai ati scris acest articol/gand ?

 5. Iohannis, spre deosebire de toti facebucistii, a fost constant. La fel ca si-n cazul Vosganian, chit ca acolo lucrurile, din punctul meu de vedere, sunt mult mai grave, a iesit cu acelasi tip de comuncat. In schimb baietii astia de pe facebook si-au schimbat atitudinea, caci la Vosganian nu se gandeau sa iasa-n strada si sa dea guvernu jos.

 6. Problema nu e ca reactia a venit a doua zi, ci ca creat impresia ca a fost nevoie de presiuni pentru a genera o reactie in primul rand. Iar postarea pe feisbuc nu e reactie institutionala, sesizarea trimisa CCR este.
  Si nu e vorba de scandaluri, hahaieli si alte critici aduse “dictatorului” ci de faptul ca in acest caz grosolan de incalcare a legii si Constitutiei Iohannis a fost ultimul dintre instritutiile statului care a reactionat.
  Intrun stat normal nu ar fi trebuit ca ambasadele europene, DNA si CSM sa aiba un punct de vedere, iar presedintele statului ca garant al democratiei sa doarma in papuci.
  Ca sa pastram proportiile, cum ar fi fost daca era presedintele Frantei si trimitea un comunicat despre prabusirea avionului Germanwings pe teritoriul tarii sale dupa o zi sau doua? Asa, ca sa le dea timp anchetatorilor sa lucreze si sa nu creeze scandal…
  Lipsa de reactie nu poate fi justificata de decenta sau de un caracter “neconflictual”. O reactie prompta in chestiuni de importanta nationala poate avea loc si cu decenta, rapiditatea nu e egala cu scandal.