Cum să faci bani din artă prin contracte cu statul. 100.000 euro pentru un mulaj de lut

Apropo de opera inegalabilului Ioan Bolborea, campion al contractelor cu statul în materie de monumente şi student al lui Florin Codre, alt campion al contractelor pentru statui, azi vi-l prezint pe Ionel Stoicescu, alt maestru emerit al sculpturii pe bani de la stat. Dar, mai întâi, o paranteză scurtă.

Dacă despre scursurile lui Bolborea am zis, trebuie să ştiţi că Florin Codre este cel care a realizat statuia lui Carol pe cal din faţa BCU, pe care primăria a plătit trei milioane euro. Asta fără a mai socoti scandalul din 2008, când nişte băieţi cu o dacie papuc au venit şi-au furat mai multe componente de bronz ca să le ducă la fier vechi.

Pentru a înţelege mai bine fenomenul artei monumentale plătite de stat, e de notorietate faptul că Ioan Bolborea este cel care a cumpărat, la începutul anilor ’90, turnătoria de bronz a Uniunii Artiştilor Plastici. Practic, tot ce înseamnă statui sau monumente din bronz, în această parte a ţării, trece pe la Bolborea. Cel mai probabil, inclusiv statuia lui Carol, realizată de profesorul lui.

Businessul cu artă monumentală în Bucureşti este acaparat de o mână de artişti care s-au înţepenit bine în reţelele postcomuniste de împărţeală a banilor din bugetul primăriei. Un altul este maestrul Buculei, autorul aripilor de la Casa Presei, altă mizerie care a costat 3,6 milioane euro.

Pe lângă cei trei enumeraţi mai sus, al patrulea este Ionel Stoicescu, un sculptor pe care îl cunoaşteţi pentru două dintre operele sale măiastre:

 1. monumentul fondatorilor Uniunii Europene din Herăstrău – adică cele 12 căpăţâni puse pe nişte cuburi de beton
 2. fântâna vieţii (mă rog, titlul lucrării e “Metafora vieţii”), buchetul de lalele metalice de la intersecţia Şos. Iancului cu Şos. Pantelimon.

100.000 euro pe o machetă din lut

Ce nu ştiţi este că Ionel Stoicescu lucrează prin intermediul a două firme. Prima este propriul PFA, a doua e Ecsscenic Product SRL. Stoicescu s-a folosit de ambele persoane juridice pentru a încheia diverse contracte cu primăria.

Pe la începutul acestui an, bucureştenii s-au trezit cu vestea că primăria plăteşte 1,2 milioane euro pentru un ansamblu dedicat Prinţului Rainier III de Monaco (cel căsătorit cu Grace Kelly). Mai exact, o ştire care a trecut nevăzută de-a lungul anilor, însă pentru care au tot fost achitaţi bani de-a lungul ultimilor ani, câtă vreme contractul a fost semnat în 2011. Găsiţi aici detaliile despre cum au fost achitate tranşele.

Dar hai să vedem şi ce anume a costat 1,2 milioane euro cu unul dintre contracte în faţă:

În caz că nu v-aţi prins de ce scrie acolo, modelul de lut costă 100.000 euro. Poate nu s-a înţeles bine: un model de lut. Prin absurd, dacă ar fi un model de lut cât Casa Poporului, nu ar putea să coste atât de mult. Dacă Stoicescu ar fi avut nevoie de 20 tone de argilă, l-ar fi costat 10.200 lei. La peste 20 tone cumpărate, preţul este de 510 lei/tonă.

Dacă angajezi cinci oameni ca să se ocupe de modelaj, pe 3.000 lei lunar, adică un brut de vreo 5.500, timp de şase luni, abia ai ajunge la 165.000 lei. Dar n-ar avea ce să muncească timp de şase luni pentru o singură machetă de lut.

Macheta de gips, după cum se remarcă în screenshot-ul de deasupra, costă şi ea, la rândul ei, vreo 80.000 euro, la care se adaugă realizarea a încă un model – de data asta, final – care costă şi el vreo 67.000 euro. Tragem linie şi facem o socoteală: un model de lut şi două modele de gips: 250.000 euro.

Sculptura în granit, mai ieftină decât macheta de lut

Ca să fie mai uşor de înţeles, costul pentru realizarea modelului din lut este egal cu cel al transpunerii efective în granit. Practic, modelajul în lut costă la fel de mult – ba, pardon, cu 11.000 euro mai mult – decât sculptarea în granit. Dacă le adunăm pe cele de mai sus, 350.000 euro.

Credeaţi că asta-i tot?

Nu. Pe lângă soclu, mai sunt cheltuielile de mai sus, cheltuieli ce implică şi un buget de 10.000 euro pentru iluminare. A se remarca, totuşi, că vorbim despre lucrări de amplasare mai sus, inclusiv ale unor elemente despre care nu se discută nimic în contract. Dar hai să facem o socoteală rapid:

 • 350.000 euro doar pentru soclu
 • 1.000 euro lucrări de amplasare a statuii lui Rainier (despre care încă nu ştim nimic, dar vorbim, probabil, de o macara ce va înfige statuia în soclu)
 • 40.000 euro pentru amplasarea soclului
 • 10.000 euro pentru becuri

Total: 410.000 euro, din care mai bine de 60% reprezintă un model de lut şi două de gips. Adăugaţi TVA, vă rog.

Faceţi voi socotelile

Vi se pare că nu iese la socoteală, mai ales că, în primăvară, Hotnews publica detaliul de mai jos despre plăţile efectuate către Stoicescu?

Plăţile efective au fost făcute în:

 • decembrie 2011 868.000 lei – realizare statuie Printul Rainier III de Monaco
 • octombrie 2014: 500.000 lei – Ansamblul monumental faza I
 • decembrie 2014: 2.901.600 lei – Ansamblul monumental faza II
 • iulie 2015: 620.000 lei – Ansamblul monumental faza III
 • august 2015: 824.600 lei – Ansamblul monumental faza IV
 • octombrie 2015: 204.600 lei – Ansamblul monumental faza V
 • decembrie 2015: 1.090.704 lei – Ansamblul monumental faza VI
 • iunie 2016: 1.320.000 lei – Arena soclu faza I
 • noiembrie 2016: 480.000 lei – Arena soclu faza II.

Asta pentru că vorbim doar de un singur contract dintre cele semnate de primărie cu Stoicescu – asta pentru că sunt mai multe contracte semnate pentru aceeaşi lucrare.

După cum se poate observa mai sus, în lista de plăţi, doar realizarea statuii lui Rainier a costat 200.000 euro, din care, cel mai probabil, două mulaje din lut şi unul din gips au costat vreo 140.000 euro. N-am detaliul ăsta, eu n-am decât acest contract, dar presupun că modus operandi e acelaşi.

O expoziţie în valoare de 35.000 euro

Dar monumentele nu sunt singura sursă de bani pentru Stoicescu. Anul trecut, a câştigat un contract pentru a organiza expoziţia “Monumente ridicate în timpul regalităţii“, pentru suma de 131.900 lei (fără TVA; cu TVA, 35.000 euro). Iată cheltuielile, defalcat:

Contractul a fost semnat pe 6 mai 2016. Ţine minte cineva vreo expoziţie de acest tip organizată în Bucureşti? Google nu-mi găseşte nimic, nici o ştire. Chiar şi aşa, vorbim de monumente pentru care nu se face, practic, nici un tip de research, ci se iau dintr-un catalog al AMPT, se caută un pic prin oraş şi se fac nişte poze.

18.000 euro costă realizarea a 35 panouri. 515 euro per panou. Nu sunt specificate în contract dimensiuni şi nici materiale folosite. Un panou de 1,5x1m, pe foam, nu va costa în veci 500 euro, mai ales dacă ai volum la print.

Ah, da, promovare eveniment – 6.300 euro. A văzut cineva vreun banner prin Bucureşti? Vreun comunicat de presă? Vreun ad pe facebook? A auzit cineva, vreodată, de această expoziţie?

Organizarea vernisajului – 4.800 euro. Şi la asta am râs un pic, mai ales că, mai sus cu un rând, avem cost pentru amenajarea spaţiului, un cost de 4.900 euro. Chiria pe o lună, pentru o expoziţie, nu cred că ajunge să coste 5.000 euro nicăieri în Bucureşti. Iar vernisajul… o agenţie de PR realizează o conferinţă de presă, de trei ore, cu sub 1.500 euro. Despre ce vorbim?

Şi una bună despre lalelele lui Stoicescu

Cele două contracte – pe care le ataşez la coada articolului – le am de la un coleg de la facultate (nu ştiu dacă ţine morţiş să fie numit). Tot el a trimis o cerere către Primăria Sectorului 2 pentru a afla detalii despre lalelele lui Stoicescu de vizavi de Mega Mall. Iată răspunsul primăriei:

Cele două contracte:

În loc de concluzie

Să-mi spuneţi voi de ce costă atât nişte machete de lut sau o expoziţie şi pe ce se duc banii, că eu nu am o imaginaţie atât de bogată.

(Sursa foto deschidere: Gândul, articol care arată şi că lalelele au fost executate pe vremea când Stoicescu încă se vindea ieftin; costul lucrărilor a fost de 1,1 mld. lei vechi, echivalentul a 30.000 euro la vremea respectivă)