Câtă încredere să ai în Ionuț Budișteanu și Webdollar, cryptomoneda lui

Habar n-aveam că Webdollar, această cryptomonedă românească inutilă și lipsită de orice impact, îl are ca fondator pe Ionuț Budișteanu, acest Elon Musk sponsorizat de Dan Voiculescu. Am aflat însă zilele trecute și m-a lăsat rece. Până când a reușit s-o dea de gard complet.

Puștiul s-a gândit că ar fi o idee bună să îi spameze blogul lui Vali după ce a fost luat la mișto. Așa că a scris niște linii de cod în JavaScript. Și pentru că nu era suficient de mândru de realizarea lui, le-a pus într-un repository public, pe Github, să vadă toată lumea ce developer bun e el.

Acu’, nu c-aș fi eu vreun viteaz, că am început să-nvăț JS abia acu’ vreo două luni, dar am aruncat un ochi pe bucata aia de cod și m-am luat cu mâinile de cap. Să nu fiu înțeles greșit, eu nu cred că aș fi putut să scriu scriptul ăla într-o zi întreagă, nici în două, dar măcar am priceput gramatica de bază din JS. Iar ce-am văzut la Budișteanu e un soi de “ei este”.

Omul declară o constantă folosind o variabilă, amestecă var cu let, bucăți întregi de cod par luate cu copy/paste de pe stackoverflow, toate chestiile posibile pe care le-ar fi putut face un amator.

Dacă la fel e scris și codul Webdollar, tot așa, cu picioarele și cu linii de cod luate de pe net, eu cred că ar fi momentul potrivit să închidă prăvălia. Nu de alta, dar Budișteanu tocmai a făcut dovada “profesionalismului” sau de programator: zero barat. Nu poți avea încredere într-un produs crypto – oricare-ar fi el – dacă cel care l-a creat scrie cod în halul ăsta. N-ai cum, pur și simplu. Practic, cu exemplul ăsta, Budișteanu a pus singur cruce propriului proiect.

6 comentarii

  1. Hai peste copy-paste-ul de pe stackoverflow, pot trece. I-a făcut pe mulți developeri de weekend, cum îl poate face și pe el, dar cum dracului să scrii cod așa de urât și tu să fii fondator de whatever.
    Cum ai zis și tu, let, var, iar let, constante scrie în var-uri, wtf?! E 2018, nu zic să te folosești de ES8, că e 2018, dar măcar un ES6 de acum doi ani, să-ți permiți.
    Nu mai folosiț var în 2018! :D

  2. Zic sa te limitezi la ce stii. Analize in cod si dat cu kkt pentru analiza pe cod scris nu te ajuta. Se poate si mai rau, iar estetica nu prea are legatura cu profesionalismul. Esti pe dinafara si se vede doar efortul de a trage toti, cartelul asta al vostru, in a ingropa pe cineva. Nu ca mi-ar pasa de boul ala, dar voi sunteti tare imputiti cu din astea. Zi buna.

  3. pana cand nu a dat cineva un link de pe stackoverflow nu intelegeam nici eu cum naiba amesteca var cu async. dar chiar si cand iei de pe stackoverflow, daca te pricepi le poti schimba repede sa fie bine. intr-o ora maxim ii faceam scriptul macar consistent, desi au comentat unii ca de ce nu a folosit nu stiu ce pachete. ce nu inteleg eu e daca nu e ilegal ce face el.

  4. e ilegal, dar dacă îl reclam, începe să facă pe victima. așa, îl las să moară pe limba lui, și cu mizeriile astea, și cu webdollar.