iPhone 5, primele impresii

Spre bucuria mea, am pe mînă, timp de o săptămînă, un iPhone 5 negru, de 16GB, de la Orange. Nu cred că e cazul să îi fac un review, ar fi absurd, deja se ştie despre smartphone-ul ăsta mai mult decît ştiu producătorii. S-au scris mii de terrabytes despre el pînă acum. Sistemul de operare e acelaşi, nu mi-am bătut capul mai mult decît e cazul, deşi am sesizat că interfaţa pentru camera foto e uşor schimbată şi sînt convins că mai sînt o serie de deosebiri.

Nu mi-am bătut capul pe partea de performanţe ale procesorului etc., îl am de jumătate de zi, totuşi. Însă îmi amintesc diferenţa dintre iPhone 3GS şi iPhone 4, respectiv iPhone 4 şi iPhone 4S. După o zi de folosire, îţi puteai da seama că parcă nu te-ai întoarce la versiunea precedentă. Cu iPhone 5 nu m-am jucat foarte mult, asta şi din cauză că n-am apucat să-mi iau un nanoSIM mai repede. Şi, colac peste pupăză, telefonul e blocat în reţea.

E oarecum frustrant să umbli cu două telefoane în buzunar, dar este de înţeles, totuşi, avînd în vedere că e un demo de la un operator ce doreşte, printre altele, să scoată în evidenţă şi capabilităţile reţelei. Ceea ce, în fond, e corect. Singura mea problemă este aceea că, încercînd să fac un restore al ultimului backup în iCloud, m-am trezit cu “Your Apple ID has been disabled.” Şi stai 15 minute în telefon cu Apple US, pe banii tâi, să-ţi deblocheze contul de pe care ai cumpărat nişte aplicaţii, totuşi. Nu e prea plăcut. Nu de alta, dar Apple are o mică problemă atunci cînd foloseşti acelaşi cont pe două telefoane.

Lăsînd asta la o parte, o să scriu eternele platitudini: telefonul este mai subţire decît un 4S, asta e clar. Iniţial, cînd l-am văzut în poze, mi s-a părut dubios de lung, însă odată ce îl ţii în palmă, perspectiva se schimbă. Dimensiunile sînt cel puţin decente. Şi totuşi, ce îţi oferă un sentiment ciudat e greutatea. E sensibil mai uşor decît un 4S şi, dacă n-ai şti că spatele e din aluminiu, ai crede că e un plastic. Senzaţia e cel puţin aiurea la început, mai ales cînd îl bagi în buzunar, căci te mai întrebi de vreo două ori dacă nu cumva l-ai uitat.

Dincolo de asta, iPhone 5 e o mică bijuterie. Este, poate, cel mai elegant telefon de pe piaţă, iar cine a criticat păstrarea liniei de design s-a înşelat serios. Sună ca dracu’ ce zic acum, dar e un telefon superb, iar muchia neagră mată contribuie din plin la eleganţă. O să revin cu mai multe impresii după ce apuc să-l şi folosesc. Însă, ca design, combinat cu dimensiunile şi greutatea, aş zice – subiectiv, poate – că bate tot ce e pe piaţă în momentul de faţă.

4 comentarii

  1. E ciudat ce ai patit cu Apple ID-ul, pana acum un an aveam 4 device-uri diferite (la patru persoane diferite) care foloseau Apple ID-ul meu fara nicio problema. Daca bine mai tin minte, Apple permitea pana la 5 device-uri sa foloseasca acelasi ID.

    Altfel, la aceeasi concluzie am ajuns si eu, chiar arata mai bine decat orice alt smartphone de pe piata. Brusc, iPhone 4/4S chiar nu mai arata prea bine :)

  2. Probabil multi dintre ihateri vor avea de obiectat ,dar CHIAR nu ai ce sa-i reprosezi telefonului asta, nici ca performanta nici ca design.Cei care au avut si inainte inteleg diferenta si nu cred ca isi vor pierde vreun client in ritmul asta. Apple rules !

  3. Primele valuri de telefoane iPhone 5 au ajuns la cumpărători pe 21 septembrie, în vreme ce de pe 28 vor fi disponibile într-o altă serie de ţări. România nu e pe lista acestor două valuri, aşadar iPhone-ul va ajunge la noi undeva prin octombrie, în mod oficial. Preţul la liber ar trebui să pornească de la circa 3.000 de lei, pentru versiunea de bază, cea cu 16 GB spaţiu de stocare, iar în ofertele operatorilor s-ar putea să îl găsiţi chiar şi cu 200-250 de euro, la pachet cu abonamente “speciale” cu preţuri de peste 50 de euro pe lună, pe 2 ani.

  4. Mi-e mila de voi cum incercati sa va incurajati singuri ca iphone 5 e cel mai bun, arata cel mai bine etc. Habar n-aveti ce inseamna tehnologia!
    Luati modelel de varf de la samsung, htc ,motorala, sony,lg si comparatile rand pe rand cu iphone 5. Dupa ce faceti asta sa va dati cu parerea.

    Apropo ca ziceati ca arata bine, stiti cand puneti o imagine in word si incepi sa tragi de colturi ca sa se vada mai bine? exact asa a facut si apple, sa fim serios, daca vorbiti serios ca va place cum arata e clar ca aveti o problema serioasa la cap si sunteti irecuperabile.