Acea zi din an în care (iar) aflăm că Apple e blestemat

Diseară, la opt, începe evenimentul de lansare al noului iPhone. În principiu, ne aşteptăm la trei modele (iPhone 8, 8 Plus şi X) şi la multe comentarii despre cum Apple este o companie blestemată care va falimenta în următorii doi ani, în timp ce ei vor continua să înregistreze noi profituri record.

Serios, asta e ştirea zilei, Apple is doomed, n-au mai produs nici o inovaţie, a devenit o companie plictisitoare, nu mai e la fel fără Steve Jobs etc. Totuşi, hai să facem o listă cu ce se zvoneşte că se va lansa diseară.

iPhone X

În principiu, trei telefoane noi, dintre care unul ce va veni cu funcţii proaspete. Din ce-am aflat până acum din tonele de leak-uri, va avea:

  • ecran de la un capăt la altul
  • cameră frontală de 7 megapixeli
  • cameră principală de 12 megapixeli
  • display OLED de 5,8 inci
  • posibil să vină cu încărcare wireless
  • eliminarea butonului Home (posibil ca funcţia să fie preluată de butonul de power)
  • carcasă de sticlă
  • Face ID (recunoaştere facială) în loc de Touch ID
  • culori noi

Celelalte două modele vor fi similare cu generaţia anterioară.

Apple Watch Series 3

Cel mai probabil, noul Apple Watch va arăta la fel, vor fi introduse câteva modele noi de curele, dar ştirea serioasă e că va avea un chip LTE şi că va fi posibil un pairing cu iPhone-ul, astfel încât, dacă ieşi la alergat, să nu mai cari telefonul după tine. Practic, vei putea prelua apeluri direct de pe ceas – posibil ca funcţia să fie disponibilă doar via căşti wireless, în speţă AirPods.

Apple TV 4K

Cel mai probabil, va fi introdus un nou set-box, iar din câte am putut să citesc în urma leak-urilor de zilele trecute, e posibil să vină şi cu o telecomandă nouă cu haptic feedback. Îmi închipui că va fi util mai ales pentru jocuri. Per total, rămîne valabil ce-am scris acum doi ani apropo de folosirea Apple TV pe post de consolă.

Adăugarea funcţiilor 4K, probabil şi vreo funcţie HDR+, este cel mai probabil încă un push pentru viitoarea zonă de conţinut video pe care Apple o pregăteşte. Am mai scris că ăsta va fi focusul lor, deja se ştie că Apple a angajat oameni din industria de cinema, că deja a pus deoparte bani pentru producţia de filme şi că va concura cu Netflix.

Nu m-ar mira însă nici o lansare a unui televizor. Ar cam fi timpul, iar băieţii din Cupertino oricum testează, de câţiva ani încoace, terenul display-urilor high definition. În fond, ecranul Retina e pe laptopuri încă din 2011, iar în ultimii ani, au tot fost lansate iMac-uri 5K (acum doi ani, parcă) şi 4K (anul ăsta).

Siri etc.

Cel mai probabil, vom auzi de îmbunătăţiri la Siri – până la urmă, după anunţarea HomePod în vară, e cumva firesc să primească nişte update-uri, câtă vreme se va transforma într-un soi de centru de comandă. Bănuiala mea e că multe dintre noile funcţii se vor roti în jurul Siri, de la boxa inteligentă la AirPods şi la Watch.

Probabil se va discuta, din nou, despre ARkit şi cum va schimba lumea. E posibil să auzim şi de o generaţie mai nouă de AirPods.

În rest, cum ziceam, Apple e blestemat. Bles-te-mat, vă zic!