Ipocrizia stîngiştilor (Rogozanu, Ernu etc.)

Aproape de fiecare dată cînd am ocazia, evit să citesc articole din Criticatac sau orice alt text semnat de Costi Rogozanu sau de Vasile Ernu. Şi, în general, de compania lor de stîngişti. Şi fac asta pentru că mă deprimă crunt. Ori îi citesc pe ei, ori mă uit la Antena 3, am acelaşi sentiment de repulsie şi aceeaşi senzaţie de greaţă.

nemultumiti

Şi nu glumesc, e o senzaţie fizică ce porneşte din stomac şi se opreşte în gît. Textele lor, la fel ca emisiunile de la Antena 3, mă agită, îmi creează o stare de nervozitate pe care o evit cît de mult pot.

Pe Rogozanu, de exemplu, l-am admirat sincer pînă cînd a început să scrie pe VoxPublica pe orice alt subiect decît cele pe care le trata în Cotidianul sau în Money Express. E un tip foarte inteligent, suficient de citit şi foarte talentat. Păcatul lui e că a picat în extrema stîngă, cea a comuniştilor de tip Vasile Ernu – cu care îmi închipui că e bun prieten.

Acum cîţiva ani, am citit un aforism foarte bun. Nu ştiu cui îi aparţine citatul, dar sună aşa: “If you’re not a socialist when you’re young, you haven’t got a heart; if you’re still a socialist when you’re old, you haven’t got a mind.” Asta pentru că fiecare individ trebuie să evolueze, să treacă prin toate perioadele de convingeri politice, ideologii, ca să realizeze cum funcţionează societatea şi cum poate să o îmbunătăţească pornind de la fiecare dintre ele.

Cînd eşti tînăr, e OK să fii socialist. Pînă-n 28-29 de ani, merge. Vrei să schimbi lumea, vrei ca toţi să fie egali în inimi şi-n conturi bancare. De la 27-28 de ani încolo, te izbeşti de realităţile vieţii şi realizezi că o societatate sănătoasă se bazează pe meritocraţie, iar socialismul promovează – vrînd, nevrînd – promovarea nonvalorilor, a celor care ştiu să pupe mai frumos, că socialismul este mai degrabă împotriva competiţiei şi a concurenţei. Că, în fapt, este o blazare pe toate liniile.

Desigur, vorbesc despre genul de socialism pe care îl propovăduiesc exponenţii curentului, cei pe care i-am numit mai sus. Există aspecte ale socialismului care sînt foarte bine implementate în societăţi cît se poate de capitaliste, există sisteme de protecţie socială, de asigurări de sănătate bine gîndite, care îi ajută pe toţi. Diferenţa dintre ce promovează ai noştri şi cum e implementat la ceilalţi ţine de sistemele de educaţie.

Ţările nordice, Germania, Canada sînt state cît se poate de capitaliste cu sisteme de protecţie socială bine puse la punct. Diferenţa e că, în aceste ţări, educaţia e complet diferită de cea de la noi. Acolo, fiecare individ e învăţat încă de mic să muncească, i se induce un spirit antreprenorial, i se induce un spirit competitiv. La noi, şcoala românească te transformă într-un roboţel care trebuie să înveţe pe de rost şi care trebuie să dea o şpagă profesoarei ca să treacă anul în caz că a rămas corigent. La noi, un copil nu e motivat să înveţe, iar un profesor nu e motivat să îi înveţe pe copii. Copilul învaţă de la părinţi că trebuie să ducă “o atenţie,” profesorul prost plătit îţi bate apropouri subtile că moare de foame.

Or, apărătorii lui Ponta, stîngiştii alde Rogozanu şi Ernu, majoritatea socialiştilor români trăiesc într-o lume a lor, desprinsă din utopiile staliniste. Pentru ei, orice reformă care n-are legătură cu datul de pomană şomerilor, creşterea pensiilor din bugete pe care ei le visează ca existente (am explicat aici de ce statul n-are nici un ban), deşi sînt bani de la maximum patru milioane de oameni dintr-o ţară de 20 milioane, este o prostie şi, deci, nu trebuie să existe.

Stîngiştii de acest tip nu gîndesc dincolo de ideile lor bătute în cuie şi sînt în stare să te jignească, te-ar trimite în faţa plutonului de execuţie dacă nu zici ca ei. Au ochelari de cal, nu văd dincolo de cîteva idei fără aplicabilitate într-o ţară postcomunistă care se chinuie să iasă la suprafaţă. Or, prin promovarea unui comunism care suprimă orice urmă de dezvoltare individuală, antreprenorială şi, în general, orice iniţiativă privată, vom continua să ne zbatem în aceeaşi mizerie şi în aceeaşi corupţie pe care le implică un astfel de sistem.

De ce sînt ipocriţi Ernu şi Rogozanu?

Simplu. Dacă i-ai trimite pe Rogozanu şi pe Ernu în Coreea de Nord, n-ar şti cum să fugă mai repede de acolo. Ei se bucură din plin de toate avantajele capitalismului şi, în loc să critice constructiv, încearcă să bage pe gît ideile lor, cu cît de multă forţă au, tuturor celor care au îndrăzneala să îi citească.

Ernu scrie de la înălţimea unui singur volum de proză citit de mai mult de 1.000 de oameni, volum despre cum a crescut şi s-a format el într-o ţară comunistă şi despre cît de nostalgic e după acele vremuri. În acelaşi timp, Ernu se bucură de infuziile de capital străine în România, de produse “capitaliste” la care are acces, de o întreagă piaţă de desfacere liberă pentru ideile lui, idei care altfel i-ar fi fost cenzurate în comunismul pe care şi-l doreşte dacă ar fi îndrăznit să spună altceva.

Rogozanu face acelaşi lucru. Se bucură de libertatea de a scrie, de libertatea de a apărea la TV, de toate libertăţile pe care ţi le oferă Uniunea Europeană, de graniţe deschise, dar visează la un sistem închis.

Or, aici vorbim fie de o incapacitate de percepţie a realităţii, fie de rea-voinţă. Pot înţelege promovarea unor valori socialiste care ar ajuta la dezvoltarea societăţii româneşti, pot înţelege un discurs decent, dar nu pot pricepe pofta lor incredibilă de a folosi forcepsul pentru a le induce altora nişte idei altminteri stupide într-o ţară în care urlă nevoia de a se dezvolta şi de a ajunge în rîndul lumii.

Ce interes meschin ai putea avea pentru a încerca să tragi înapoi, cît mai jos, o societate care abia acum, la 25 de ani după căderea comunismului, învaţă să trăiască?

Bibliografie: Mi-a scris Costi Rogozanu misivă.

(Foto: instalaţie de Călin Dan şi Iosif Kiraly în Parcul Izvor, în cadrul proiectului de artă publică Spaţiu expandat. O puteţi vedea pînă pe 15 decembrie)

9 comentarii

 1. Două citate.

  Varianta Petre Țuțea (mai pe înțelesul mîrlanilor): „Dacă pîna la 30 de ani nu ești de stînga, n-ai inimă, dacă după 30 de ani mai ești de stînga și nu ești conservator, EȘTI CRETIN.”

  Olavo de Carvalho (cu referire la stîngiștii agresivi):

  Să vă dau un exemplu. Într-o anumită dezbatere, un individ m-a făcut fascist. I-am răspuns, “Fascistă e mă-ta!” El s-a prefăcut scandalizat și a spus “Aha, nu sînteți pregătit pentru o dezbatere democratică !” Eu i-am răspuns: “Cine nu este pregătit pentru o dezbatere democratică este mă-ta!” Atunci el a tăcut din gură și s-a mulțumit cu explicațiile mele.

  Așa trebuie tratați acești oameni, pentru că ei își arogă privilegiul de a monopoliza insulta. A face pe cineva fascist și nazist este o insultă monstruoasă, iar ei au făcut din asta ceva obișnuit. Dacă un individ își arogă dreptul de a mă face fascist, el îmi acordă dreptul de a-l înjura, pe el cu toată familia lui, folosind ce termeni doresc. Dacă eu spun că mama lui e o prostituată, este mai puțin grav decît dacă l-aş face fascist. Recurgerea la insultă în aceste momente reașează lucrurile la locul lor, pentru că dacă mă faci fascist și nazist tu îmi atribui crime îngrozitoare, în timp ce doamna mama dumneavoastră nu făcea decît să își comercializeze favorurile sexuale fără să facă rău nimănui.

 2. fara comentarii, cu toate ca subscriu la ce sa scris mai sus, si chiar i-mi placeapagia dar am fost cenzurat si asta ma irita si n-am sa mai scriu nimic pe aici . am scris o postare la un articol mai vechi si a fost banat. de ce(?) desi a fost scris in cel mai decent mod posibil.
  bye, bye !

  • @Chelu: nu ştiu ce-ai scris. Cîtă vreme ai putut să comentezi, înseamnă că n-ai fost banat. Altfel, nu tolerez înjurăturile şi limbajul de cartier. Dacă poţi să-mi dai mai multe detalii despre ce-ai scris în comentariu, pot să-ţi explic de ce a fost şters – dacă a fost şters. E foarte probabil să fi ajuns în spam.

 3. Pai domnule Mihaileanu, intr-un sistem de stinga, cei de care pomeniti vor fi privilegiati, vor avea pasaport, vor calatori.
  Mai deunnazi un cadindat ne povesti cum el n-a avut ochi albastri ci numai nu stiu ce permis de foarte de sus (ca asa era p-atunci, cum voiai ceva gata te primea tovarasul si tovarasa in audienta si te punea si la masa) si hop la doctorat in Elvetia. Si la fel aflaram ca fuse coleg cu el si patriarhul….
  Cei care acum sunt pe la 40 de ani in 1989 aveau vreo 15. Poate nu-si mai amintesc multe.
  Am pe undeva 2 chestii primite pe net: o cartela de paine si programul tv prevazut pentru 25 decembrie 1989. Asta spre ilustrare unora ce au mai uitat.

 4. pai sa amintim ca pe Ernu il foiau psd-isti ajunsi la putere, ca reprezentant al romaniei, la orice eveniment legat de carte in afara. si cum reprezenta el romania, parafrazind din blogul lui: “le explicam ca partidul comunist nu e asa cum le este prezentat in occident”, plus discursul anti-nato, utopia europeana si maretia fostului urss.

 5. 1) citatul de fapt e asa:”If you’re not liberal when you’re young, you have no heart. If you’re not conservative when you’re older, you have no brain.” (nu e clar daca Churchil)
  si e normal ca batranii prin firea lor sa fie mai conservatori (natura umana).
  insa stanga nu inseamna comunism (o fi insemnat odata – la fel cum drepata nu inseamna nazism), ci liberal in sensul de “live and let live”, modern si progresist.
  2) Ponta nu e socialist, e mitoman
  3) Rogozanu scrie aberatii gen degeaba va duceti la vot, ca lumea tot nedreapta va ramane, marile corporatii va baga E-uri pe gat sa va imbolnaviti, ca sa faca Big Pharma bani dupa aia, bla bla
  nici o solutie, doar lamentari nihiliste, care mai sunt si egoiste pe deasupra (cica temele din campanie nu-s destul de interesante pt snobismul lui narcisist si arogant). daca e asa de sufletist de stanga, de ce nu ajuta copiii strazii, sau batrani bolnavi?

 6. Știu senzația, de aia evit și eu textele de genul.

  Acum 3 ani am scris o chestie despre Rogozanu și cred că-i încă valabilă: http://cosminmaricari.wordpress.com/2011/12/02/dorel-c-rogozanu/

 7. Cred ca citatul corect era “L’homme qui n’a pas été anarchiste à seize ans est un imbécile. Mais c’en est un autre, s’il l’est encore à quarante.” Clemanceau :)

 8. s4finla
  October 24, 2014 la 9:59 am

  @Chelu am prieteni in Romania care au afaceri mici si se descurca bine .Apoi sunt destui care au facut afaceri care au crescut fara sa aiba nici un contract cu statul si au ridicat firme la nivel national si unele international .

  @Domnule Alex, stiu ca tineti foarte mult la buna decenta a tuturor, sa nu transformam discutiile in injurii de prost gust, dar eu raspundeam la afirmatiile Dlui -s4finla- si incercam in cel mai decent mod, repet in cel mai decent mod, cum ca D-lui ori nu este informat, ori prieteni au avut un spate asigurat de au reusit in afaceri in romania, ori este omul puterii ca tot insista ca in romania afacerile merg pe roze, si ma surprins faprul ca postarea mea nu a mai aparut. Intradevar pana la aceasta postare am fost acceptat si am postat pe acest site dar………