iTunes Match: Apple legalizează pirateria?

Întrebarea asta n-o adresez eu, ci nişte băieţi mai inteligenţi şi mai informaţi ca mine, care scriu pentru Popular Mechanics, o revistă foarte mişto, de altfel. Practic, ce spun oamenii, este că odată lansat serviciul iTunes Match, nu mai interesează pe nimeni de unde iei muzica, atîta vreme cît plăteşti un “abonament” anual de 25 de dolari către Apple. Cei 25 de dolari te limitează la 25.000 de mp3-uri despre care nu interesează pe nimeni de unde-s adunate.

Serviciul Apple e oarecum cu două tăişuri. În primul rînd, pentru cei care au cumpărat muzică prin iTunes, pe care-i taxează cu 25 de dolari pe an pentru mp3-uri pe care deja le-au cumpărat. În al doilea rînd, potrivit estimărilor, “piaţa” muzicii piratate ar fi de vreo 12,5 miliarde de dolari, iar Apple, prin “legalizarea” pirateriei, ar “recupera”, într-un fel, o parte din bani. Teoretic, la 25 de dolari pe an pentru 25.000 de melodii, profitul e ca şi inexistent. Practic, cei 25 de dolari reprezintă un soi de vînzare a mărfii piratate celor care au piratat.

E foarte interesantă toată povestea asta.

4 comentarii

  1. De ce ar avea cineva încredere să-și urce muzica piratată la Apple pe servere?

  2. Pentru că este trivial pentru RIAA să obțină un mandat și să solicite datele de la Apple? Și sper că nu-și închipuie cineva că Apple nu se va conforma… mai ales dacă va câștiga ceva de aici. Și cum deja ai cardul la Apple, nu ar fi imposibil să plătești “din oficiu” :).

  3. Apple a plătit o taxă către mafia muzicală ( sunt 4 nume mari de acolo .. )
    Taxa plătită acoperă muzica piratată pe care ar putea-o avea omul pe comp.

    Tehnic vorbind, nu se face nici un upload către Apple; se transmit tagurile asociate fiecărei melodii, pe server se face “match” cu baza lor de melodii ( 8 milioane ?! ) și la contul tău apar niște bife la respectivele melodii.