“Jos, Băsescu”, dar numai cînd vrem noi!

Am asistat, azi, la un gest care m-a făcut să mă gîndesc, din nou, la emigrare. L-am văzut pe Victor Ponta declarînd că, practic, USL n-o să accepte demisia lui Traian Băsescu, dacă acesta o va depune la toamnă, înainte de alegeri. Nu, atunci nu e bine, că nu e cînd vor ei! Cam cîtă încredere poţi să ai în nişte oameni care-şi contrazic propriile idei?

De la înfiinţarea USL, principalul obiectiv este debarcarea lui Băsescu de la Cotroceni. Au urlat că trebuie să-şi dea demisia, că pun de moţiuni, că se iau la trîntă cu judecătorii de la Curtea Constituţională, că vin cu toată ţara şi-l aruncă-n mare, că-l trimit în cosmos, cred că le-am auzit pe toate. Cînd iese Băsescu şi zice că-şi depune demisia, brusc, n-are voie.

Eu înţeleg că Ponta şi cu Antonescu sînt nişte măscărici, că declară orice ca să pice Băsescu de dictator, îi înţeleg, sînt regulile nescrise ale politicii. Dar ce mama naibii înţeleg cei care-i votează? N-ar trebui să fie un pic confuzi? Sau electoratul lor nu gîndeşte dincolo de “aşa a zis Ponta“? N-ar fi fost normal să iasă şi să spună: “Foarte bine! Să-şi dea demisia, e bine şi-atunci, un an mai puţin! În sfîrşit, după ce i-am explicat atîţia ani că ţara nu-l mai vrea, a înţeles” şi să întoarcă situaţia în favoarea lor?

Dar nu despre Ponta sau despre Băsescu e vorba, ci despre noi, care nu mai gîndim pentru noi – cel puţin, aşa mi se pare; am ajuns să acceptăm orice tîmpenie pe care-o scot politicienii? Sau poate e ura atît de mare încît ne asumăm riscul de a ne duce de rîpă, acceptînd nişte politicieni care se contrazic singuri, doar ca să nu-i mai vedem pe ceilalţi? Şi atunci, nu ne-o facem cu mîna noastră? Ştiu, sînt un “băsist împuţit” etc., adăugaţi cîte înjurături vreţi, deşi nu despre asta e vorba, dar problema mea rămîne: dacă românii gîndesc aşa, nu cumva chiar ne merităm soarta?

8 comentarii

 1. Sustinatorii USL ar putea fi subiect de studiu in facultatile de psihologie, fiind in permanenta macinati de disonanta cognitiva… Nu vad cum ar putea fi altfel cand gasesc in permanenta justificari pentru toate tampeniile si monstruozitatile unor ponta sau antonescu. Cum argumentele logice se termina in maxim 2 iteratii, totul se reduce in final la “Basescu is evil!”, “Nu te pricepi” (ca nenea iancu de pe fb) sau “Las’ ca stim noi!” Cu oameni din astia nu ai cum sa discuti rational.

 2. Ponta măscărici? Păi n-a fost el propus mai deunăzi pentrul postul de prim ministru? Cel puţin aşa susţinea cel care azi promite că-si vă da demisia daca opoziţia îi va înfăptui poftele. Sunt confuz. :s

 3. Pai, asta e problema: l-a si propus pe mascarici Prim Ministru si mascariciul nu a avut curajul. Si nu sunt “poftele” lui, sunt “poftele” referendumului.

 4. Negocierea cu duşmanul înseamnă trădare. Invingătorul trebuie să-şi impună condiţiile, învinsul trebuie să capituleze necondiţionat. băsescu trebuie ţinut în funcţie pentru a fi dat jos prin referendum şi, astfel, umilinţa lui va fi deplină.

  • @Petru Răboj: deci, în loc să gîndim logic, trebuie să fim idioţi, nu? S-a făcut un referendum, pe al doilea nu cred că-l mai pupă. Dar dacă e vorba de răzbunare, zău, România îşi merită conducătorii pe care-i are.

 5. E simplu: dacă Băsescu își dă demisia acum, cei doi se trezesc că rămân fără program politic. Cu ce mai merg în alegeri, dacă nu mai au “jos Băsescu”?

 6. Si eu ma gandesc la emigrare. Am si fost plecat o vreme, m-am intors, mi-a placut la inceput dar apoi am inceput sa vad in ce jeg traim. Ce noroaie pe strazi (NU e normal sa se puna praf pe masina in aceeasi zi in care o spal – sau chiar in aceeasi saptamana). Si ce rautate in oameni. Nu sunt toti, nici pe departe, dar sunt destui incat sa nu iesi din casa fara sa dai de cativa care iti pot strica ziua.

  In ultimul timp chiar comportamentul meu ma pune si mai mult pe ganduri, am momente in care sunt foarte agresiv la volan, nu ma recunosc, devin ca EI.

  On topic – da, niste mascarici. Ei vor doar ciolanul si toti stim asta. E o ipocrizie generala. NU le pasa de popor. Lui Basescu ii pasa, are si profilul psihologic – comandant de nava. Dar are si el defectele lui si oricum sunt foarte multi romani tampiti si e normal si democratic sa fie si ei reprezentati din 4 in 4 sau din 8 in 8 ani. Ghinionul meu.

 7. @Tudor +10 ai sintetizat excelent.