jurnalistii la numaratoare

Robert Turcescu va candida la presedintia Clubului Roman de Presa. Foarte frumos. Probabil ca din prea mult entuziasm, vine cu ide de genul recensamintelor.

Ma gandesc ca este nevoie urgenta de un recensamant al jurnalistilor, sa vedem cati ziaristi din Romania au scoala, cati nu au, cati sunt formati la locul de munca. Urmatoarea chestiune ar fi legata de realizarea primului congres national al jurnalistilor din Romania, dupa care activarea unei comisii pentru definirea unor standarde de calitate in aceasta meserie. Robert Turcescu intr-un interviu pentru Ziua.

Intrebarea mea ar fi urmatoarea: la ce ajuta sa stii citi au scoala, citi s-au format la locul de munca, citi habar n-au pe ce lume traiesc? Va schimba ceva? Ei bine, din punctul meu de vedere, absolut nimic. Degeaba faci facultate de jurnalism daca nu stii sa pui o intrebare, degeaba esti format la locul de munca daca ti se cere diploma. Primul gind a fost ca, in definirea standardelor de calitate ale meseriei de jurnalist, probabil Turcescu si-ar dori ca toti sa aiba facultaturi. Pe de alta parte, nu stiu la ce se gindeste el, deci nu comentez. Ideea generala ar fi ca in provincie vor fi angajati tot dintre cei fara scoala, iar in Bucuresti cei mai buni vor ajunge tot cei veniti din provincie, care au mincat jurnalism pe piine – ma rog, exista si aici exceptii.

Pe de alta parte, Turcescu mai zice o chestie si o zice bine:

Breasla jurnalista arata, din pacate, in momentul de fata, ca o gaina fara cap. Este o breasla care, in functie de momente politice sau de conjuncturi economice, trece de la stanga la dreapta si face un balet periculos intre santaj si ancheta jurnalistica, lucruri care trebuie sa inceteze.

Eh? Ia sa vedem acum! Cine se simte cu musca pe caciula? Si totusi, daca o sa fie el sef pe CRP, chiar n-o sa se mai practice santajul de presa? Hai sa fim seriosi… Pina la urma, CRP ramine doar o organizatie – ca sa nu spun adunatura – fara nici un drept de decizie. Ce se hotaraste acolo, se aplica doar in masura in care doreste sa adere cineva la ideile lor.

1 comentariu

  1. Domnul Turcescu este acel realizator care alaltaieri seara, in timpul unui alt nou tocshou despre taxa auto, a spus ca in campania Realitatea s-au strans cateva zeci de mii de semnaturi? Asta in timp ce Realitatea TV afirma sus si tare ca s-au adunat peste 104.000? Acum nu stiu cine minte si cine spune adevarul: vedeta sau institutia…
    Domnul Turcescu este acelasi domn pe care m-am surprins surprinzandu-l cum isi dezvaluie sursele in timpul emisiunii, la doar cateva minute dupa ce a afirmat sus si tare ca le ascunde identitatea pentru a le proteja?
    Am o micutza colectie de mici mestesugarii ale deontologului Robert Turcescu. Pentru public n-or fi ele mari gafe. Dar, pentru oamenii de meserie, sunt… pur si simplu… poezie.