La masă nu te pui, ci te-aşezi. De pus, te pui pe budă

Mă exasperează, de-a dreptul, folosirea limbii române la modul grosolan. De la “mai le plimbăm un pic?” în loc de “ne mai plimbăm?“, unde topica e făcută varză, şi pînă la folosirea aiurea a cuvintelor. Nu zic, n-am pretenţii de la omul pe stradă, căruia, efectiv, nu-i pasă de cum vorbeşte. Dar am pretenţii de la ăia care apar la TV.

De exemplu, tocmai ce l-am văzut pe Dan Helciug, la TVR, explicînd despre cum e să te pui la masă. Să ne fie clar, nu “ne punem la masă”, ci ne aşezăm la masă. De pus, “te pui pe WC”. Ştiu, teoretic, e corect. Practic însă, ce preferi? Să asimilezi aşezatul la masă cu pusul pe budă? Nu-i că n-ar fi corect – o fi, dar nu-i politicos faţă oamenii care te aud. Poate o băga cineva la cap. Decît la cap.

9 comentarii

 1. Mie mi s-ar părea corect și “mă așez pe budă”…. dar e doar părerea mea :)
  mai enervantă decât asta e în schimb confuzia dintre “decât” și “numai”.
  ps: cred că trebuia să scrii “mai neplimbăm un pic” :)

 2. Vai, vai..dan helciug a glumit…a folosit o expresie des uzitata in mediul rural, o monstra de arhaism “moldovenesc” :)) ce greseala…vai, vai…mai studiaza problema

 3. Hai ca spui cum spui, dar majoritatea nici nu stim ce spunem :-) Mai vorbeshti cu cite unul care iti vorbeste despre ce stie el, dar sare subiectele de nu se vede si uita sa-ti spuna introducerea, trece direct la subiect de trebuie sa-l opreshti, mah dar despre ce vorbim? :-) Trebuie sa stii tu despre ce vrea el sa-ti vorbeasca.

 4. Regizorul suprarealist Bunuel are o scena in care cativa cunoscuti se intalnesc pentru o seara impreuna, in sufragerie, si acolo fiecare se aseaza pe cate o buda, discutand amical. La un moment dat, unul dintre ei spune “mi-e foame, unde e camaruta respectiva?” si se duce in camaruta pentru mancare, gaseste niste salam cu paine, mananca ce mananca pana ce bate cineva la usa, iar el raspunde “ocupat”.
  Fantoma libertatii.

 5. De data asta nu sunt de acord cu tine si cred ca este o problema falsa . Nu este nevoie sa faci diferenta dintre a sta la masa si a sta pe buda. Nu se spune “te pui pe buda” pentru ca astfel de lucruri nu se spun in public.

  @laura are dreptate

  “Și părintele Ioan m-a pus la masă cu dânsul, și Smărăndița a ciocnit o mulțime de ouă roșii cu mine. ” – Ion Creanga, Amintiri din copilarie

 6. @laura: Laura, ia vezi ce e cu moNstra aia, si apoi hai sa vorbim despre pus si asezat………………..

 7. Vai, vai…..mai studiaza problema……….

 8. limba noastra cea de toate zilele … asta e ai fi preferat sa avem alfabetul englezesc ? :)

 9. Asta cu pusul la masă mai treacă-meargă. Ce mă enervează cel mai des este folosirea incorectă a acuzativului în construcţii de genul: “Cartea care am citit-o…”