La mulţi ani, Republica Mioritică România

Ce e mai frumos decît trezirea la opt fără douăzeci, într-o dimineaţă de 1 Decembrie? Trezirea la opt fără douăzeci într-o dimineaţă a Zilei Naţionale a României şi constatarea că n-a fost toată noaptea căldură, că n-ai apă caldă şi că, potrivit celor din call-center-ul RADET, “problema se va remedia pînă la ora 18“. Pînă atunci, staţi, fraierilor, în frig şi mergeţi la muncă puţind! Asta aşa, în cazul în care aţi uitat cum e să vă spălaţi la lighean.

Nu ştiu dacă să spun că-mi pare rău că trăim într-o ţară în care bunul-simţ nu mai e de multă vreme ceva normal, ci mai degrabă o virtute a celor care dau dovadă de el. Nu ştiu dacă să-mi pară bine cînd văd oameni care muncesc încercînd să schimbe mediul în care trăim şi oamenii cu care ne-ntîlnim în fiecare zi, vrînd-nevrînd. Şi nu ştiu dacă să-mi pară rău că am avut parte, în ultimii 20 de ani, doar de politicieni puşi pe căpătuială.

Într-un fel, m-am resemnat. Şi nu sînt singurul. Ne-am resemnat. Votăm răul cel mai mic, ne dorim mai mult bun-simţ, vrem să fie şi la noi ca prin alte ţări. Dar, la final, nu facem nimic pentru a schimba, ci continuăm să trăim în aceeaşi mocirlă. Vorba lui Cetin, micul şi berea sînt de căpătîi. Nu contează altceva, cîtă vreme burta-i plină. Deh, sechele din comunism. Şi da, se aplică: atunci aveam bani, dar n-aveam ce cumpăra, acum avem de toate, dar n-avem bani.

După 20 de ani de la căderea comunismului, trăim în continuare într-un semi-comunism bine înţepenit pe retină şi bine scrijelit în creier. “Locuiesc în blocul ăsta de 40 de ani, deci am mai multe drepturi decît tine, veneticule!“, “E coadă la portocale cu 30 de bani mai ieftine, du-te, Costele, şi bagă-te în faţă, că nu mai prindem nimic!“, “Păi, da, să plătiţi voi mai mult la întreţinere, că aveţi mai mulţi bani, să acoperiţi şi pentru amărîţii ăia cu şase copii, fără loc de muncă! Normal!“, “Bă, fraiere!, să te-ajute mă-ta!“.

Se-ntreabă cineva de ce sîntem resemnaţi? Se-ntreabă cineva de unde “exodul creierelor“? Nu, nu din cauza politicienilor, ci din cauza oamenilor. Din cauza principiului de temelie a existenţei românului, de la Mioriţa încoace: să moară capra vecinului. Că nu dă statul bani de cercetare? Că nu investeşte în minţile “strălucitoare”? Trăim într-o economie de piaţă, de aia există multinaţionale care asta fac. Dar nu, românii nu pleacă de asta, pleacă de ceilalţi. Pentru că ţi se taie. Pentru că nimeni nu vrea să înceapă schimbarea cu propria persoană.

Pentru că vedem moşneagul de la etajul cinci cum te-njură ca la uşa cortului că ai lăsat lumina aprinsă în scară, peste noapte, iar el aruncă punga cu gunoi peste balcon, că-i este lene să iasă trei metri pe scară, pînă la ghenă. Că tot aşa sînt şi progeniturile lui, că aşa au văzut în familie. Sînt cei care se oferă să te-ajute pe viitor, iar cînd ai nevoie, se prefac că nu-s acasă.

Da, generalizez şi o fac cu bună ştiinţă. Pentru că, nu-i aşa, “de asta am murit la Revoluţie”! Şi pentru că, de fapt, toţi visăm să trăim într-o ţară mai bună, dar, în acelaşi timp, ne place mocirla în care ne scăldăm, e călduţă şi parcă n-are sens să tremurăm un pic pentru a ne fi cald pe termen lung. Las’ că merge-aşa! Să mai dăm o tură pînă la munte, să stăm şase ore de la Bucureşti pînă la Braşov, iar înainte de-a pleca de-acolo, să nu uităm să lăsăm sacii de gunoi în mijlocul naturii, că doar nu ne vede nimeni.

România este o ţară frumoasă, dar nu ea e de vină. Nu din cauza ţării emigrăm în masă. Nu din cauza ţării muncim 16 ore pe zi prin Italia, Spania, Germania, fără să ne plîngem. Şi nu din cauza ţării tragem chiulul în România. Ci din cauza mentalităţilor moştenite din tată-n fiu şi a nesimţirii. Din cauză că, de la un anumit nivel al IQ-ului în sus, nu mai poţi suporta mîrlănia.

De acord, măcar o zi pe an să nu mai înjurăm România. Propun ca acea zi să fie de Crăciun. Azi, e pentru lăsat deoparte ipocrizia şi patriotismul de-o zi. Astăzi, e pentru plecat capul în pămînt şi înghiţit în sec, după ce vom fi analizat unde greşim. Poate că, la un moment dat, chiar schimbăm ceva.  Altfel, La Mulţi Ani, Republică Mioritică România!

5 comentarii

 1. nu o sa schimbi nimic. si data viitoare o sa votezi tot primar pdl, desi ei sunt cei care au adus radet-ul unde e. in cazul asta cine se rezuma la niste lamentari (pe blog)?
  poti sa te superi, dar eu zic sa luam atitudine in primul rand in ceea ce ne priveste pe fiecare, ca de aratat cu degetul spre altii suntem toti buni.

 2. Ai pus steagul invers.

 3. valentin, se vede ca n-ai inteles nimic din articol. Pacat, ti-era si tie adresat.

  Alex, perfecta analiza si caracterizare, ce pot sa mai zic. De aia ne vine noua sa ne caram cu prima ocazie mai serioasa.

  Imi vine in minte doar administratorul de bloc care colecteaza intretinerea de 2 ori pe luna, ca asa are chef. Sa nu incep si cu restul problemelor. Dar, deh, noi sa fim sanatosi

 4. D-le Mihaileanu, De ce ? La multi ani, Republica Mioritica Romania. D-le, inatntasii nostri ne-a lasat un Regat Romania Mare, tavalugul comunist ne-a readus la stadiul de Republica Mioritica, Dupa revolutie, noi romanii daca eram patrioti, pe deasupra si cu judecata am avut ocazia sa inodam firul rupt, de comunisti, sa ne intoarcem la Democratia monarhica. Viata a dovedit ca democratiile monarhice sunt superioare. Regele este arbitru, ales pe viata, Asigura contiunitatea, nu se cheltuesc sume enorme, cum se cheltuesc milioane si milioane de $,Eurio, Lei cu alegerile parlamentare sau prezidentiale care de fapt este un circ, care,se repeta la 4-5 ani, politicienii putini ,baeti destepti promit , prostii cei multi pe banii lor trag nadejde, Ion Ratiu,
  a carui famulie bunic si tata a luptat pentru faurirea Regatului Romania Marie, care ar fi putut redresa Tara, romanii nu l-au Vrut Avea papion la preferat pe Iliescu, fara papion ,cel care a dat tara pe gratis secu-comunistilor, te prinde rasul/plansul sa vezi ca ,acei care nea ucis parintii, fratii, surorile, sa aibe un salariu de 900 Euro = 3700 lei pe luna, iar tu prostule, mare patriot , roman, sa te descurci cu 500 lei/lunar = 210 euro/lunar, .Pe Ion Ratiu nu la dorit nici ierahii BOR pentru ca era greco-catolic , ar fi restituit cele 2200 Biserici, scoli si tot atatea case parohiale,si circa 2,5-3 ,milioane de cerdinciosi romani greco-catolici credinciosi cu o inalat valoare spirituala si morale si o avere imensa intrata pe gratis in patrimoniul BOR. Desfiintarea BRU romanii o va simtii, in viitorul apropiate in mod dureros, Romania va deveni cu adevarat o Republica Mioritica , Ceneva spunea :”de ce sa fac un popor nerfricit fortindu-l sa gandeasca”