La revedere, PNL. Ne-a părut bine

Partidul Naţional Liberal a fost, la un moment dat, o rază de speranţă în peisajul politic românesc. A fost unul dintre motivele pentru care Traian Băsescu a ajuns preşedinte şi, într-un fel, o garanţie a dezvoltării economice. În genere, doctrina liberală este menită să ajute întreprinzătorii, mai mici sau mai mari. Pe scurt, deşi scopul suprem este profitul, înseamnă şi locuri de muncă mai multe, deci şi o clasă medie mai numeroasă.

Citeam, deunăzi, o analiză foarte bună a pseudocapitalismului chinezesc, în care statul este cel care gestionează tot, dar oferă o serie de libertăţi de dezvoltare şi companiilor. N-o să intru într-o discuţie despre liberalismul din sistemul comunist, însă trebuie remarcat modul inteligent în care China s-a folosit de banii capitaliştilor pentru a se dezvolta. Modelul lor, pentru moment, funcţionează. Totuşi, oricum am da-o, nu va rezista la nesfîrşit din cauza limitărilor şi a contradicţiei dintre cele două doctrine politice.

Istoria liberalo-socialistă recentă

Astfel, ajungem la România. Socialismul nu se mai cheamă socialism, ci social-democraţie, aşa s-a rebranduit recent în Europa. Social-democraţii români sînt precum îi ştim: pe model comunist, cu tendinţe totalitariste, cu şpaga-n sînge. A aduce un partid social-democrat românesc lîngă unul liberal, cel puţin în teorie, înseamnă fie inspiraţie de origine chinezească în mintea liberalilor, care n-au suficientă masă critică pentru a ajunge la guvernare şi au nevoie de un şut bine plasat, fie stupiditate cruntă.

Personal, tind să merg pe a doua variantă. Istoria extrem de recentă ne arată clar cum au mers lucrurile într-o – iertaţi-mi barbarismul, dar ăsta e adevărul – “struţocămilie” de toată jena. PDL este, prin definiţie, o struţocămilă. Un partid liberal, în teorie, cu rădăcini adînci în socialism. Totuşi, diferenţa dintre PDL şi PSD este că foştii declaraţi socialişti au înţeles că pot primi contracte cu statul mai uşor într-un sistem liberal, cîtă vreme impozitele sînt mai mici, iar profitul e mai mare.

În buna tradiţie românească, pulimea s-a conformat. Mă includ aici şi pe mine. Cîtă vreme am fost lăsaţi să trăim decent, nu i-am lăsat nici noi pe ei să moară. Am coabitat pe principiul “dacă fac ceva, le dăm şi lor voie să fure un pic”. E drept, şi furturile au fost ceva mai mici comparativ cu perioada Năstase. O fi avut şi cota unică rolul ei. Cu toate astea, am fost nevoiţi să vedem şi reversul medaliei. PNL-ul lui Tăriceanu s-a supărat pe PDL-ul lui Băsescu din cauză că nu s-a respectat protocolul în materie de furat. Au vrut mai mult, nu au primit OK-ul, aşa că au preferat să plece. Au venit pesediştii, n-au fost lăsaţi să bage mîna pînă mai sus de cot, s-au certat.

Struţocămila reloaded

Am mai scris, la un moment dat, despre alianţa stupidă a PDL-ului cu PSD. O greşeală strategică, una care ar fi trebuit să dea de gîndit încă dinainte de a semna protocolul de guvernare. Era de aşteptat ca PSD să nu facă altceva decît să pună beţe-n roate oricărei măsuri cît de cît liberale. Ceea ce s-a şi întîmplat. Încă de la intrarea la guvernare, pesediştii au avut obiecţii şi comentarii, fără a veni însă şi cu soluţii. Desigur, pe acelaşi principiu românesc al arătatului cu degetul şi cam atît.

PSD este, prin definiţie, un partid în care nimeni nu gîndeşte mai sus de “dăm la toată lumea de la buget, că statul are de unde, oamenii sînt cît de cît mulţumiţi, suficient cît să nu ne vadă cum furăm”. PNL-ul ar trebui să fie acel partid în care capul stă pe umeri, între cele două urechi, şi gîndeşte soluţii. Prin urmare, de aici şi contradicţia dintre un partid care vrea să crească o clasă susţinută de stat şi unul care e menit să crească clasa de mijloc.

Ce-a făcut Mireille Mathieu de România? A gîndit în aceiaşi termeni de etern student: mă dau mare, dar nu fac nimic concret. S-a supărat ca văcarul pe sat că nu-i la guvernare, iar acum calcă pe urmele PDL-ului, într-o alianţă cu PSD, pe care am putea lesne s-o numim înmormîntarea cu fast a liberalismului românesc.

Să se-audă prohodul!

Ştefan Vlaston pune problema foarte bine şi recomand articolul de pe contributors.ro. Din toată povestea asta, cel mai mult vor avea de cîştigat pesediştii. Cînd ai trei partide mari şi late, a spune că “duşmanul duşmanului meu e prietenul meu” este cel puţin stupid, mai ales cînd ştii că duşmanul duşmanului are propriile interese, care se bat cap în cap cu ale tale. Singura strategie viabilă a PNL-ului pentru a creşte ar fi fost pregătirea unor propuneri legislative coerente, care să scoată – ştiu, clişeic – ţara din criză. Şi care ar fi avut şanse să fie aprobate. Nu mă gîndesc la “uniune naţională”, ci la o marketare mult mai bună a propriilor strategii.

Antonescu însă a preferat să urmeze modelul “trîmbiţei”, arătînd cu degetul şi, în acelaşi timp, arătînd că nu are idei. Dacă l-aţi urmărit la TV, n-a reuşit niciodată să răspundă ce ar face el, ci a cotit-o de fiecare dată, explicînd că orice ar fi mai bine decît ce se face acum. Or, eu cred că dacă venea cu propuneri decente, care s-ar fi pus în practică – şi nu văd de ce nu s-ar fi realizat asta -, ar fi avut motive să arate cu degetul în timp ce se lăuda: “Astea-s propunerile noastre, v-au scos din latrină, e rîndul nostru să facem treabă”.

În schimb, Antonescu a chemat soborul de preoţi. Şi-a săpat singur groapa, dar mai grav este că a săpat groapa partidului. Încăpăţînarea asta stupidă nu duce nicăieri. Înţeleg ideea de a te face frate cu dracul pînă treci puntea, dar Antonescu a ales dracul cel mai drac, dacă pot spune aşa. L-a ales, vorba poporului, pe ta-su. PNL nu va trece puntea, ci va fi împins în momentul în care se vor apropia alegerile.

Viitorul sună naşpa!

Am renunţat, pentru o perioadă, să mai citesc ştiri politice. Mă deprimă şi mă fac să-mi doresc tot mai abitir să plec din ţară. Cu toate astea, n-am cum să scap de ele. Iar ce mi-a sărit în ochi este tocmai comportamentul de imbecil al unui partid care se face preş în faţa altuia. Cînd ştii foarte bine că bugetul e la pămînt, nu poţi să fii de acord cu un partid de stînga care propune să transforme statul într-un sac fără fund. Asta aşa, apropo de faptul că PSD-ul propunea reintroducerea impozitării progresive. Nu de alta, dar dacă tot trebuie plătit românul să voteze cu ei, să luăm bani de la cei care cîştigă mai mult şi să egalizăm veniturile. Cîştigi 1.000 de lei? Nu te impozităm. Cîştigi 4.000 de lei? Impozit de 75%!, să iei în mînă tot atît. Sună cunoscut? Seamănă cumva cu o egalitate de tristă amintire?

E drept, am exagerat punînd astfel problema, dar soluţia nu stă în impozite mai mari. Reproşez lucrul ăsta inclusiv guvernului actual. Soluţia nu este pomana, ci munca. Dar, prin astfel de măsuri, nu faci decît să tai din dorinţa de muncă a oamenilor şi să continui să propovăduieşti lenea. Ajunge să fie mai convenabil să munceşti pe bani puţini decît să te strofoci să ai mai mult. Şi nu e productiv din nici un punct de vedere, nici pentru omul de rînd care-şi doreşte mai mult, nici pentru stat, care va încasa mai puţin de la mai puţini.

E drept, liberalismul nu e soluţia perfectă. Dar e o soluţie mai bună decît socialismul de rea-credinţă, tipic românesc. Iar asta ne va face, constant, să mergem pe aceeaşi cale, pe care am bătătorit-o în ultimii 20 de ani, de a continua să votăm răul cel mai mic. Practic, nu vom avea niciodată de unde alege din cauza unor băieţi care nu ştiu nimic altceva decît să pozeze frumos în apărătorii majorităţii, dar care nu vor face nimic pentru a scoate majoritatea la suprafaţă. Iar Antonescu, între noi fie vorba, mai rău se îngroapă alături de întregul partid.

Vor mai trece nişte ani pînă cînd vom fi scăpat, în politica românească, de regula care domină comportamentul aleşilor, anume “Vorba lungă, sărăcia omului”. Mai grav e că s-a transformat în “Vorba lungă a politicienilor, sărăcia oamenilor”.

Foto: Mediafax.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

42 comentarii

 1. Domnule Mihaileanu, esti dus.

 2. Poti sa ramai cu Basescu al tau.

  Ce alta solutie, de iesire din criza, gaseai tu ca sa scapam de cel mai prost guvern/presedinte din istoria Romaniei?

 3. Ai declansat potopul. Sunt asa indoctrinati incat si intr-un articol in care critici PDL-ul esti declarat portocaliu. Ar fi amuzant dar e obositor deja.

  @stefan, daca asta e tot ce poti declara putem trage concluzia ca si tu esti prost.
  @Razvan, ai si argumente pentru afirmatia “cel mai prost guvern/presedinte din istoria Romaniei”? Sunt aceste argumente direct copiate din retorica TV, sau mai si judeci un pic? Oare o sa judeci la fel si peste 10 ani?

 4. @andrei – e clar, esti portocaliu :)

  De ce oricine critica pe Base nu judeca sau se uita la antene? Nu mai avem dreptul sa criticam. Tie ti s-a spalat creierul? Iti place sa traiesti in minciuna?

  Cand a fost ultima oara Base la o emisiune la care nu a primit intrebarile dinainte?

  Mai stii pe ce s-a bazat campania lu Base din 2004? “Marii corupti la puscarie” Ai vazut vreunul?

  De ce e cel mai prost guvern/presedinte?

  – invatamant: promite crestere 50% la profesori, prin LEGE si nu mai da nimic
  – sanatate: nu mai sunt medicamente, trebuie sa vi cu ele de acasa, DEZASTRU
  – pensionari: scaderea pensiilor si impozitare desi a promis ca nu o sa scada nici o pensie, iar emineta Cesnuise Videanu promitea in campanie pensia minima de 300 euro
  – mariri de impozite si taxe ==> ingroparea mediului privat
  – politica externa dezastru, ZERO, suntem luati la misto peste tot
  – situatia economic a tarii critica

  Tu ai argumente sa zici ca nu e cel mai prost guvern/presedinte?
  Sau iti ia Boc ochii cand taie panglica la 10KM de centura si zice ca e autostrada:):):)

  Daca eu peste 10 ani o sa judec la fel sau NU ramane de vazut, cert e ca tu sigur o sa gendesti le fel :) si nu e bine de loc pentru Romania.

 5. @Razvan – nu sunt portocaliu, sunt cat pot fi de obiectiv.

  Nu consider ca oricine il critica pe Base se uita la antene. Chiar eu il critic si nu ma uit la antene (de scarba). Dar daca vii cu exagerari de genul cel mai rau/prost, si nu aduci argumente solide atunci o sa te incadrez in categoria spalati pe creier de antene. Apreciez ca imi demonstrezi ca nu este asa. Dar trebuie sa fii de acord cu faptul ca sunt atatea comentarii rau-voitoare sau pur si simplu stupide de ambele parti incat nu am cum sa caracterizez altfel o atitudine de “Poti sa ramai cu Basescu al tau.” decat stupida.

  In legatura cu argumentele tale te-as sfatui sa privesti lucrurile mai detasat. Politica se judeca la nivel macro, nu pe cazuri individuale. Toate argumentele prezentate de tine sunt partial adevarade si duse spre extrem:

  – invatamant: promite crestere 50% la profesori, prin LEGE si nu mai da nimic – Criza economica nu este o chestie inceputa in Romania si nici o himera. Ea chiar a lovit multe state. Faptul ca nu sunt bani sunt o consecinta

  – sanatate: nu mai sunt medicamente, trebuie sa vi cu ele de acasa, DEZASTRU
  Asta e chiar o exagerare. Sunt mai putine medicamente ca acum 1 an, sau 2, sau 10? Problema sanatatii e mult mai veche decat guvernul actual.

  – pensionari: scaderea pensiilor si impozitare desi a promis ca nu o sa scada nici o pensie, iar emineta Cesnuise Videanu promitea in campanie pensia minima de 300 euro

  Nu stiu cine a promis ce. Stiu ca pensiile s-au dublat din 2005 pana in 2008 fara acoperire economica. Masurile actualului guvern sunt o consecinta a lipsei de bani

  – mariri de impozite si taxe ==> ingroparea mediului privat

  Nu s-a marit nici un impozit (spre deosebire de progresivul psd-ului). Singurul lucru impotriva mediului privat a fost forfetarul, care este o porcarie.

  – politica externa dezastru, ZERO, suntem luati la misto peste tot
  Alta exagerare fara sprijin. Imagina Romaniei in lume nu se formeaza de un presedinte/guvern in cativa ani. Ea a fost mult mai rau afectata de problemele interne ale romaniei din trecut, mineriade, caderi de banci. Problema Schengen nu este de fapt problema Romaniei, este o chestie politica

  – situatia economic a tarii critica
  Asta e foarte tare, previzionam crestere economica pe 2011, dar suntem in stare critica.

  Eu te sfatuiesc sa te uiti mai atent la stadiul in care e Romania acum si unde a ajuns dupa 20 de ani, si sa fii mai multumit de viata. Nu merita atata ura pentru nimic.

 6. :-) Nimic nou: guvern bun = guvern care da bani.

  Tea (party) anyone?

 7. Dl. Mihaileanu, sunt de acord cu stefan, esti dus =)))
  Pai pt. a face ce ai zis in postare, ar insemna ca crin sa munceasca. Nu e prea umilitor pentru el ???
  Pariu ca asta nu va veni nici la Cotroceni daca castiga alegerile (Doamne fereste) in 2014. Vom avea un muzeu Cotroceni extins pe intreaga suprafata a palatului :)

 8. @razvan. Se opun intrarii in SChengen: Germania, Franta, Finlanda si Olanda. Asta ca sa nu interpretam prea mult datul din umeri a lui Sarko. Tu, ca sa zicem danez, vazand la TV pe Pivniceru sau Costiniu, ai accepta Schengen? sau celebra betivanca Turcu? PS. presupun ca esti convins ca urmatorul premier va sti cum sa faca sa nu imprumutam de PATRU MILIARDE de euro anual numai pt. pensii.

 9. Draga Andrei in mare ai dreptate dar cred ca nu ai mai iesti de mult din casa.

  Hai sa le luam pe rand:

  – invatamant: promite crestere 50% la profesori, prin LEGE si nu mai da nimic – Criza economica nu este o chestie inceputa in Romania si nici o himera. Ea chiar a lovit multe state. Faptul ca nu sunt bani sunt o consecinta.

  Probabil nu ai observat ca am subliniat cuvantul LEGE. Legea nu tine cont de criza, ea se alica si atat. Basescu cand a promulgat legea nu stia de criza? Criza apare in 2-3 zile? Aici e vorba de derespectarea legii.

  – sanatate: nu mai sunt medicamente, trebuie sa vi cu ele de acasa, DEZASTRU
  Asta e chiar o exagerare. Sunt mai putine medicamente ca acum 1 an, sau 2, sau 10? Problema sanatatii e mult mai veche decat guvernul actual.

  Probabil nu ai iesit din casa de mult. Sa-ti dau un exemplu: la o nastere ti se da sa aduci de acasa lista cu medicamente, pasamente sterile, chiar si firele cu care esti cusut. Practic de la stat primesti doar sala in care nasti, doctorul este platit de tine :). Daca problema este mai veche cine o rezolva? Guvernul nu avea si aceasta indatorire? De ce ne tot ascundem dupa detalii.

  – pensionari: scaderea pensiilor si impozitare desi a promis ca nu o sa scada nici o pensie, iar emineta Cesnuise Videanu promitea in campanie pensia minima de 300 euro

  Nu stiu cine a promis ce. Stiu ca pensiile s-au dublat din 2005 pana in 2008 fara acoperire economica. Masurile actualului guvern sunt o consecinta a lipsei de bani.

  In momentul in care a fost de acord cu marirea pensiilor Basescu nu stia ca vine criza economica. De ce in campania din 2009 se lauda cu cresterea pensiilor in mandatul sau si acum vad ca apar comentarii ca ar fi crescut nesustenabili.

  – mariri de impozite si taxe ==> ingroparea mediului privat

  Nu s-a marit nici un impozit (spre deosebire de progresivul psd-ului). Singurul lucru impotriva mediului privat a fost forfetarul, care este o porcarie.

  TVA-ul ce este? A impactat major consumul populatiei si asta s-a resimtit puternic in vanzarile agentilor economici. Orice doctor in economie o sa-ti spuna ca in timp de criza nu se cresc impozitele. Dar noi nu avem doctori in economie, avem membrii de partid PDL, de parca ar fi toti experti.

  Impozitarea bonurilor de masa ce e? Dupa acesta impozitare mare majoritate a agentilor economici au renuntat sa le mai acorde angajatilor. Deci scaderea consumului, deci afectarea agentilor economici. Ei nici macar nu au inteles ca nu mai au ce sa impoziteze, pentru ce privatul nu mai da bonuri de masa.

  – politica externa dezastru, ZERO, suntem luati la misto peste tot
  Alta exagerare fara sprijin. Imagina Romaniei in lume nu se formeaza de un presedinte/guvern in cativa ani. Ea a fost mult mai rau afectata de problemele interne ale romaniei din trecut, mineriade, caderi de banci. Problema Schengen nu este de fapt problema Romaniei, este o chestie politica

  Ca intotdeauna alti sunt de vina.

  – situatia economic a tarii critica
  Asta e foarte tare, previzionam crestere economica pe 2011, dar suntem in stare critica.

  Cine previzioneaza? Guvernul BOC? Sa-ti mai aduc aminte ca acum un an Basescu ne anunta ca am iesit din recesiune :):):)
  Daca tu te uiti in gura astora si mai si crezi esti rau de tot.

 10. @Razvan, eu ies din casa la fel de mult ca orice om care munceste. Tu te incapatanezi sa vezi doar lucrurile rele din ce se intampla in tara, eu iti spun ca nu e chiar asa. Nici mie nu imi place guvernarea actuala, dar ce ma ingrijoreaza foarte mult este ca alternativa pare mult mai rea. Plina de ura, fara idei, fara perspective. Si eu am fost pacalit de Dl. Antonescu, am crezut ca e o speranta, si acum vad ca e doar un oportunist, si imi pare rau pentru asta. As fi vrut sa vad in el un lider al schimbarii in bine, dar nu mai pot sa vad decat groparul pnl.

  Despre crestrea economica nu este previzionata intern, este previzionata de UE. Stiu ca UE mai rateaza previziunile, dar intrea a fi pe la +-1% si dezastru e cale foarte lunga. Eu nu cred nimic din ce aud fara sa judec, nu-ti face probleme in legatura cu mine, nu sunt rau de tot.

  @Barengott: E mai usor sa acuzi decat sa judeci, nu-i asa? Daca te chinui un pic sa gandesti logic incepe sa doara capul, nu? Asta e, ramai in mediocritatea ta.

 11. @Razvan
  1. Invatamantul: cresterea aia de salarii cu 50% a fost votata in parlament cu UNANIMITATE, inclusiv de ministrul invatamantului din guvernul Tariceanu, iar Basescu doar a promulgat-o. Aia a fost o nuca fierbinte aruncata lui Basescu in prag de alegeri.
  2. Sanatate: pai daca problema e de 20 de ani, de ce dai vina doar pe ultimul guvern, oricum obligat sa restringa cheltuielile? Cu ce-s mai bune alte guverne anterioare decit asta ultimul in finantarea sanatatii?
  3. Pensii: toti stiau ca nu-i de unde, dar n-ai sa vezi vrun politician in campania electorala spunind ca va scadea pensiile. Ceilalti au zis altceva? sau crezi ca ar fi putut face altfel?
  4. mariri de impozite si taxe: TVA e taxa, nu impozit. Si a trebuit marita pentru a intra in deficitul bugetar convenit cu FMI. Ca daca rupeam acordul cu FMI nu ne mai finanta nimeni deficitul, si asha de ~ 8 mld eur/an. Si e adevarat ca pe timp de criza nu se maresc taxele, dar asta doar in conditiile in care la intrarea in criza nu esti deja pe deficit bugetar de 7 mld eur, adica cind ai de unde… Alternativa la cresterea TVA era scaderea cheltuielilor, iar cheltuielile nu prea mai aveau de unde fi taiate.
  – situatia economic a tarii critica: cine previzioneaza? FMI, BM, CE, Toate agentiile de rating, BNR, etc. Sau e mai importanta previziunea lui Ciutacu sau Soviani?

  In concluzie, pentru a argumenta de ce asta e cel mai prost guvern, ar trebui sa ne spui si realizarile marete ale tuturor guvernelor anterioare.

 12. @ Razvan

  Hai sa zicem ca guvernarea actuala e cea mai proasta si ca nu imi propun sa contest asta. Sa o luam ca pe o axioma. Da-mi doar voie sa spun ca am ajuns un stat plin de capuse (adica de asistati social pe nedrept, de firme securisto-politice, bashca aparatul administrativ supradimensionat), iar bani nu mai sunt, nu stim sa ii atragem pe ai altora, iar aia pe care ii avem ii cheltuim prost. Trebuie facut ceva sa mai taiem din cheltuieli, macar!

  Acum, ce face opozitia in afara de “jos Basescu si dupa aia mai vedem noi”? Mai are vreun alt mesaj, in afara de a capitaliza ura? Ce sa imi spuna mie ca PNL si PSD vor face vreo treaba mai buna? Livreaza ei vreun mesaj coerent si cat credibil, ca sa nu spun inteligent?

  Sa luam, de exemplu, PNL. Se aliaza cu PC. Cu ce e mai bun Voiculescu decat Basescu? BTW, ai vazut ce tabouri cu persoana proprie are personajul in fiecare birou? Dupa aia, PNL e dispus sa renunte la cota unica, doar de dragul de a face fifty-fifty cu PSD. Mai are vreun principiu liberal? Cum ar fi “prin noi insine”? Macar vreun principiu? Poate sa spuna cineva?

  Sa luam apoi PSD. PSD se adreseaza in principiu maselor, bravo lor. Primul lucru pe care il vor face vor fi sa risipeasca bani pe “protectia” sociala, bani pe care vor trebui sa ii ia de undeva. Nu vor avea de unde sa ii ia, dar vor crea o iluzie, am mai vazut asta. Bani din impozitarea progresiva nu vor obtine, cu siguranta. Nici nu am adus in discutie inca furtul. Ce anume crezi ca ii va face sa fure mai putin, mai ales dupa foamea asta, pe care a adus-o PDL in primariile si judetele PSD?

  Mie mi se pare ca PNL si PSD si-au facut o socoteala simpla: daca se aliaza inainte de alegeri vor castiga, adica vor imparti cu siguranta functii. Daca s-ar alia dupa alegeri, cineva ar putea trada, deci functiile nu ar mai fi atat de sigure. Simplu. Asta e tot. Care principii? Ca doar tot ce s-a putut face rau pana acum s-a facut deja si romanul rabda, ca n-are incotro.

  Bottom line, oamenii inteligenti nu sunt in target – va agitati degeaba oameni buni. Avem politicienii pe care ii meritam, iar ei ne vor si mai prosti daca, se poate.

 13. Dle Mihaileanu,

  Crin Antonescu a urmat modelul trambitei pentru ca, pur si simplu, este singurul model pe care il poate urma. Antonescu este o trambita in esenta! Este un personaj care freaca menta de aproape 20 de ani in parlament intr-un dolce far niente demn de Fellini, cu un intermezzo de ministeriabil. In tot acest amar de ani daca avea ceva de aratat ar fi aratat. Dar nu a aratat nimic, nu a facut nimic, strofocati-va mintea cat vreti dar nu veti gasi nici un produs/rezultat demn de a fi luat cat de cat in seama de pe urma activitatii sale. Este pur si si simplu unul din profitorii tranzitiei.

  Ca sa fi venit cu propuneri decente trebuia mai intai sa le aiba. Or daca in niciuna din extrem de numeroasele ocazii in care ar fi putut sa le expuna n-a facut decat sa-si injure adversarii carevasazica ca nu le are! Sincer, ma indoiesc ca de ex intelegerea fenomenelor economice de la nivel global si local pe care o are Dl Antonescu depaseste intelegerea pe care o are un copil de scoala generala. Ce solutii si idei pertinente vreti sa produca?

  Dl Antonescu este un fost candidat la Presedintie care a pierdut alegerile. In toate tarile civilizate o astfel de persoana isi da imediat demisia din functia de presedinte de partid lasand locul unui alt candidat care nu este tarat de respingerea de catre electorat. Cine mai avea vreo indoiala asupra ratiunii si efectelor benefice ale acestei cutume a gasit in mod sigur toate explicatiile necesare urmarind traiectoria Dlui Antonescu de dupa alegeri.

  Dl Antonescu nu si-a dat demisia pt ca este procura prin care Dl Patriciu, adevaratul stapan al PNL, conduce partidul. Dl Patriciu nu este la randul sau altceva decat unul din profitorii tranzitiei. Desigur la alta scara. Dansul este din cercul interior. Este unul din acei oameni din anturajul vechilor elite securisto-nomenclaturiste de linia a doua carora li s-a impartit avutia Romaniei post-decembriste. “Appointed billionaires” post -sovietici, varianta romaneasca.
  Cine a reprezentat si reprezinta elita respectiva, cine a preluat puterea in Romania supa 1989 si indus o perioada de stagnare de cel putin 10 ani timp in care a facut imparteala? Iliescu si partidul sau. Patriciu=PNL se intoarce la matca si oficial pentru ca neoficial a facut demult. Doar unii naivi n-au vazut/crezut asta si s-au autoiluzionat cu himere. Acum himera s-a destramat definitiv

 14. @ Andrei, si eu sunt in aceeasi situatie ca si tine, doar ca eu am fost pacalit de domanul Basescu, acest mare salvator al tarii, care ne scapa de Nastase, dar ne baga in groapa.

  La fel am crezut si eu, ca este o speranta, ca e cu poporul si ne scapa de cei rai, dar m-am inselat. E doar pentru el si pentru gasca sa (PDL).

  Si tot stau si ma mir cand vad ca mai sunt unii care-l sustin dupa cate a facut in tara asta. Nu avem guvern, nu avem justitie, nu avem nimic, il avem pe Basescu care decide tot, cand vrea, cum vrea…

  Ramai cu Romania Ta, asta nu e Romania in care eu vreau sa-mi cresc copiii.

 15. @Bogdan

  Nu vrei tu sa ne zici mai bine marile realizari ale guvernului Basescu (ca Boc oricum nu exista)

  Sa stii ca eu tot astept :)

  Au tras in toti: invatatori, medici, pensionari, mame, militari…. doar pe cei conectati la firmele de partid i-au ratat :):):)

  Si cu toate aste se mai gasesc inteligenti care sa-i voteze.
  Ramai cu romania ta.

 16. @Razvan

  Acelasi comentariu, te incapatanezi sa vezi doar lucrurile negative. Si eu am avut sperante mai mari de la Basescu in 2005, dar intre timp am vazut ca nu se poate face treaba peste noapte. Nu stiu daca observi ca orice proces politic in tara asta este contestat pana la limita legala. Nu avem mari corupti la inchisoare, dar avem DNA si ANI. Nu avem autostrazi, dar avem proiecte de infrastructura finalizate. Nu avem cel mai bun invatamant, dar avem in sfarsit o reforma cat-de-cat. Nu avem un sistem sanitar foarte bun, dar avem un smurd bun. Nu avem pensii bune, dar am instituit pilonul doi, ca peste 20 de ani sa fie pensii bune. Daca ne plangem in continuu si evitam sa observam si lucrurile bune ajugem la disperare degeaba.

  Eu vad ca au fost adusi pe la guvern din cand in cand si specialisti care au facut cate ceva, pe langa greii partidului. Ce nu cred ca intelegi tu este ca nu se poate face o schimbare peste noapte, oricine incearca asta isi frange gatul. Asa ca schimbare se face incet si cu foarte multa rezistenta publica. Nu degeaba se spune ca politica e curva.

  Iar atitudinea ta da dovada de renuntare, ceea ce nu e deloc un lucru bun (pentru tine).

 17. @Razvan
  Realizari guvernul Boc:
  1. legea pensiilor (impunerea principiului contributivitatii pentru toata lumea)
  2. legea invatamantului
  3. legea salarizarii unitare (aplicarea unei grile care pentru munca echivalent egala sa dea retributie egala – vezi salariu sofer minster finante versus sofer primarie)
  4. Stabilizarea deficitului bugetar – 7 mld eur in 2008, 9 mld 2009 – 8 mld 2010, asta in conditiile crizei economice
  5. acordul cu FMI fara de care acum eram in incapacitate de plata a salariilor/pensiilor. fara acordul cu FMI nu ne imprumuta nimeni cu dobanzi sub 10%.
  6. ne-cresterea impozitelor si taxelor, cu exceptia TVA, plus impozitare bonuri de masa si alte citva din astea.

  Nerealizari:
  1. 2009: an pierdut din cauza de alegeri
  2. masuri luate in pripa
  3. lipsa de comunicare a masurilor
  4. continuarea traditiei nepotismului politic (ii dam jos pe ai lor si ii punem pe ai nostri)
  5. Lipsa de coerenta in cheltuirea banilor publici

  “Au tras in toti: invatatori, medici, pensionari, mame, militari…. doar pe cei conectati la firmele de partid i-au ratat :):):)”
  In pensionari au tras doar cu 5% din 2011 asgurare de sanatate
  Apropo de coruptia asta generalizata a PDL, da si mie citeva exemple de coruptie la nivel inalt. Ca eu stiu de Ritsi (0.5 mil), de Patinuarul de la Brasov (5-6 mil?) si de citeva sali de sport facute prin sate. Zi-mi si mie care-s marile afaceri ale firmelor de partid? Nu spun ca astia ar fi usa de biserica, dar cu ce-s mai corupti decit guvernul Nastase sau decit guvernul Tariceanu?

  “Si cu toate aste se mai gasesc inteligenti care sa-i voteze.
  Ramai cu romania ta.”
  Inteligenta nu se masoara in cuantumul salariului sau al ajutorului primit de la stat. Zi-mi si mie ce alternativa mai buna astepti de la actuala opozitie. Sau ce ar fi facut ei mai bine in perioada 2009-2011 daca erau in locul PDL.

 18. @Andrei

  Ultimul comentariu a pus capac. E clar ca, cu oameni ca tine nu mai avem nici o scapare, esti protocaliu pana in maduva oaselor si nimic nu te poate schimba.

  In timp ce in Grecia ies pe strada 100k de oameni sa protesteze, la noi toti stau pe forumuri si asteapta sa rezolve altii pentru ei.

  Daca ar fi iesit si la noi 100k de oameni in strada ai fi zis ca sunt pusi de PNL si PSD.

  Basescu conduce de 7 ani si tot altii sunt de vina.

  1 Nu avem mari corupti la inchisoare, dar avem DNA si ANI.

  Asta e o gluma. ANI si DNA nu au finalizat nici un dosar de la infiintare.
  Si uneori mai sunt folosite de Basescu pentru anumite razbunari sau deturnarea atentiei.

  2. Nu avem autostrazi, dar avem proiecte de infrastructura finalizate.

  Proiecte de infrastrucura pot sa-ti fac si eu sute intr-un an. S-a contruit vreo autostrada si eu nu stiu. Cam cate timp trebuie sa asteptam pentru a putea face si noi o autostrada?

  PS: – proiectele de infrastructura sunt facute tot cu firme PDL, asta ca sa stii de ce s-au facut
  PS2: -china a facut anu trecut vreo 15k de autostrada

  3. Nu avem un sistem sanitar foarte bun, dar avem un smurd bun.

  Avem un sistem sanitar distrus, adica te salveaza SMURD-ul dar o sa mori in spital ca nu avem dotari.
  Draga simpatizant PDL poate-mi zici si mie de ce Basescu, Teo Trandafir, Ridzi s-au dus la Viena sa se trateze?
  Daca nu ai bani nu ai decat sansa sa mori in Romania?

  4. Nu avem pensii bune, dar am instituit pilonul doi, ca peste 20 de ani sa fie pensii bune.

  Pilonul doi sustinut de PRIVAT ca statul nu e in stare de nimic.

  Te-ai gandit ce o sa faci daca nu o sa mai existe Basescu pe scena politica? O sa fie un moment greu pentru tine.

 19. Scuze andrei. Mesajul era pt. razvan :D.

 20. @razvan
  Inteligentu’ tatii, INTELIGENTA presupune si INFORMARE
  “Asta e o gluma. ANI si DNA nu au finalizat nici un dosar de la infiintare.”
  http://www.pna.ro/obiect2.jsp?id=130
  Citeste aici raportul de activitate pe 2009. Informarea nu se face de la RTV & A3, ci din surse oficiale
  Probabil ca in momentul in care o sa pice basescu vei face o petrecere mare, si dupa ce te vei fi trezit din mahmureala te vei intreba pe cine ai pus in loc

 21. @bogdan

  Armata portocalie de pe net nu se lasa :):):)

  Salve conducatorului iubit

 22. @Razvan

  Cred ca mi-am tocit degetele pe taste degeaba incercand sa-ti explic niste chestii de bun simt. Daca argumentul tau suprem este ca eu sunt portocaliu e clar ca mai mult nu poti sa gandesti. Eu iti sugerez sa incerci sa te bucuri mai mult de viata si sa lasi discutiile astea pentru altii. Nu este deloc placut sa discuti cu cineva care atunci cand nu poate aduce argumente valide recurge la aprecieri la adresa interlocutorilor, asa ca eu nu iti voi mai raspunde.

  Tocmai din cauza oamenilor ca tine trebuie facut bine cu forta intr-un stat de drept. Si romania nu face exceptie.

 23. @Razvan

  Deci oricine nu considera ca PSD+PNL salveaza Romania de dictatorul Basescu si ploshnitele lui trebuie obligatoriu catalogat ca “Armata portocalie de pe net”. Inteligent, n-am ce zice.

 24. @dracu

  S-a trezit si dracu.

  Ce furmoasa e situatia in grafice. Sunt pline inchisorile de demnitari arestati. :)
  Am scapat si de coruptie, DNA lucreaza.

  De fapt asa e toata Romania, frumoasa in grafice, dar te ia dracu cand iesi afara.
  Numai bine aparatori portocalii.

 25. Sunt-ti un bun observator si comentator al politicii romanesti.Cat despre cei care va critica nu-i bagati la socoteala: sunt prea saraci cu duhul si prea “mucosi” sa priceapa si ei ceva din ce se intamla in tara asta!

 26. @razvan. Imi poti spune in ce tara nu se impoziteaza TOT ce castigi? emigrez si eu acolo!

 27. @all

  Cata lume multumita in tara asta.

  Oare de ce Basescu are la increderea populatie 8%? Si PDL 15%?
  Creiere spalate treceti la munca.

 28. @razvan
  ce misto e sa vorbim vorbe…
  ti-a dat prin cap sa te uiti pe site-ul DNA, inainte de a scoate perla cu:
  “ANI si DNA nu au finalizat nici un dosar de la infiintare” ???
  uitatul la hanteni si irealitati dauneaza grav sanatatii mintale.

  da-mi voie sa iti citez eu, ca sa nu te obosesti sa cauti tu informatiile:
  “În anul 2009, Direcţia Naţională Anticorupţie a avut de soluţionat 4.866 de cauze penale” “din care a soluţionat 2.642”
  “Cauzele soluţionate reprezintă 54,3% din totalul cauzelor de soluţionat”
  “Din cele 1.871 de cauze soluţionate pe fond, în 168 s-a dispus trimiterea în judecată a 552 de inculpaţi, iar în 1.703 au fost date soluţii de scoatere de sub urmărire penală, de încetare a urmăririi penale ori de neîncepere a urmăririi penale ”
  “Prin 168 de rechizitorii au fost trimişi în judecată 552 de inculpaţi, din care 81 în stare de arest preventiv, iar alţi 22 inculpaţi au fost cercetaţi în stare de arest preventiv şi trimişi în judecată în stare de libertate.”

  “au fost emise acte de inculpare privind 9 demnitari (1 fost prim-ministru, 1 fost ministru, 2 deputaţi, 1 director al unui serviciu de informaţii cu rang de secretar de stat, 2 subprefecţi, 1 preşedinte al unei agenţii a statului cu rang de secretar de stat, 1 preşedinte al ONPCSB), 3 magistraţi (2 procurori şi 1 judecător), 7 avocaţi, 1 notar public, 39 poliţişti, 14 lucrători vamali, 8 comisari de gardă Financiară, 34 de jandarmi, 10 primari, 4 viceprimari, 1 preşedinte de partid, 1 contraamiral comandant de flotă, 4 cadre ale unui serviciu de informaţii. ”

  deci, v-ar fi de folos si ceva discovery channel, pe langa hanteni.

 29. si-a terminat postacul rosu-galben tura? :D
  apropo, e ironic:
  ce culoare ne da daca amestecam rosu cu galben??? :))

 30. Bre,
  1. Competent nu cred ca este actualul guvern. Daca consideri altfel baga 10 masuri anticriza reale.
  2. Inteleg ca esti contra actualei aliante care este pe cale sa se creeze. Mi se rupe de ea. Sa inteleg ca ai fi murit pentru PNL si acum nu mai votezi?
  3. Coruptie exista la nivel national, actuala guvernare a extins-o/tolerat-o. Iti voi da 3 exemple:
  a) a crescut contrabanda cu tigari fata de 2004 sau 2007 cu 40%;
  b) Dragonul Rosu – nimeni nu este cu acte in regula, nimeni nu vinde cu bon fiscal. Se vamuiesc la Constanta 1 container si 5 ba, si ala subevaluat. Din marfurile din Dragonul rosu se extinde la intreaga tara contrabanda, zilnic cateva zeci de mii de oameni tranzactioneaza marfuri acolo. Care le revand in toata tara fara bon fiscal. ANAF stie asta, nu se intampla nimic.
  c) Daca iti faci un magazin de la zero sau orice alta afacere, vine garda de 2 ori pe luna sa incaseze bani taxa de protectie… Ori le dai ori inchizi si pleci acasa.

  Asa ca asta este Romania reala, nu niste aliante si nu niste pareri de-ale lui BAse…

 31. “La revedere, PNL.”
  Adio, PD-L !

 32. @razvan

  breaking niuz, pentru telespectatorii irealitatii si hantenilor:
  Procurorii (nici macar cei DNA) NU BAGA OAMENII IN PUSCARIE!

  de treaba asta sunt (i)responsabili judecatorii aia independenti, pe care ii boscorodea (si) Basescu, si pe care ii pupau toti PSDPNLPC-istii in partile umbrite cand faceau greva ilegala.

  numai bine celor prestatorilor aliantei Rosu + Galben.

 33. @razvan
  tie in schimb ti-ar prii sa mai treci pe la scoala. evident ai tras chiulul pe la lectiile de logica, si nici temele nu prea stii sa ti le faci :)

  cat despre “creiere spalate”, uite cine vorbeste: telespectatorul infocat al irealitatii si hantenilor.

 34. Suntem o țară de idioți masochiști, condamnați să repete din 4 în 4 ani aceeași istorie, cu aceiași politicieni, care la fiecare ciclu electoral se proclamă a fi “alternativa” și se laudă că salvează țara de ăștia de la putere. Uite că vine 2012 și aburii minciunilor de partid și de alianțe încep să ia mințile unora. Nu credeam că o să-l mai văd pe Voiculescu iarăși agățat de un alt partid, doar ca să intre în Parlament.

  Cine crede că ăștia vor fi salvarea țării se înșeală amarnic. Pe de altă parte, dacă va câștiga iar PDL-ul, își va legitima incompetența și politica baronială.

  “Din această dilemă nu putem ieşi… Am zis!”, vorba lui Caragiale.

  Din punctul meu de vedere atâta timp cât nu va apărea un nou partid, cu figuri noi, nereciclate, care să aibe curajul să spună adevărul despre mersul țării, și să nu arunce cu lozinci populiste, eu unul nu mai merg la vot. Sau voi merge, dar numai dacă se va organiza un protest civic (de genul vot în alb).

 35. @Portocaliilor

  Astazi Basescu a luat de la popor ce a meritat. :)
  Adica a vazut filmul: “Eu cand vreau sa fluier, fluier” :)

  Varianta care va convine o vedeti pe TVR1, e fara sonor ca sa nu se auda fluieraturile. Incercati si LABE1 TV ca nu se stie.
  Ca tot vorbim de RTV si antene.

 36. Apropo de huiduielile de astăzi la adresa lui Băsescu…
  Cum se face că nu-l huiduie nimeni atunci cand iese la supermarket la cumpărături? Sau crede cineva că azi au fost proteste spontane?

  Mi-au plăcut scenele cu baia de mulțime a lui Crin Antonescu printre pensionari. Se pare că liberalismul, doctrina de dreapta a oamenilor activi, middle-class, etc., își găsește noi adepți. :D

  Penibil.

 37. Dupa atatea comentarii sunt curios cum arata centrul de comanda al postacilor, ma gandesc ca e ca la Pentagon :)

 38. Sunt chiar distractive comentariile naivilor care sustin PNL (sau ACD, nu am inteles daca mai exista PNL). Nu pot sa inteleg cum ar putea cineva sa voteze cu un om care nici la Parlament nu e in stare sa mearga. Unora le place sa fie mintiti si sa li se promita ca totul va fi roz cand dictatorul va avea soarta lui Ceausescu. Nu pot sa nu observ ca acesti oameni nu au notiunea de buget, de venituri si cheltuieli, nu inteleg ca este imposibil sa platesti aceleasi salarii si pensii cand ai venituri mai mici. In 20 de ani nu am evoluat deloc, toti se cred mari revolutionari daca ii ajuta pe securistii care au praduit tara sa revina la putere.
  Nu sunt o admiratoare a guvernarii actuale, i-am injurat de multe ori pentru incompetenta demonstrata dar intre 2 rele, il aleg pe cel mai mic, fara sa ma las amagita de vise roz si fara sa sterg cu buretele ce au facut PSD si PNL. Sunt multumita de faptul ca nu s-a renuntat la cota unica, impozitul pe tichete de masa nu e mare lucru (tanti Campeanu, marea liberala voia sa se renunte la tichetele de masa, ei nicio masa la restaurant nu-si pot achita cu ele, asa ca nu le vad utilitatea). Firma de export la care lucrez e pe crestere, rambursarile de Tva vin mai repede, iar controalele nu mai sunt abuzive si nu se mai termina cu amenda minima pentru mici greseli gen Carrefour nu ti-a completat adresa completa pe factura, si tu esti vinovat.
  Nu inteleg unde anume se moare de foame sau de lipsa de medicamente. Cunostintelor mele le merge cel putin la fel de bine ca acum 2 ani desi majoritatea tipa ca vai ce rau e Basescu. In privinta medicamentelor imi pare bine ca au avut suficient tupeu sa limiteze compensarea medicamentelor straine scumpe, cred ca prin asta au facut economii si au incurajat productia interna.
  Imi pare rau ca traiesc intr-o perioada in care daca indraznesti sa spui ce vezi esti numit portocaliu. In aceasta perioada presa si persoanele publice sunt libere sa faca orice afirmatie insa simplilor cetateni care refuza sa fie manipulati le este restrans acest drept.

 39. Alex, la astfel de post-uri pe blog (ma refer la cele care sunt legate de politica), cel mai bine este sa nu permiti comentariile.
  Eviti “fanii” diverselor culori.
  Nu cred ca mai poti avea o conversatie de acest tip (care sa fie decenta si interesanta) pe net in Romania de azi, cat timp culorile respective isi sponsorizeaza fanii.
  Sau poti incerca sa scrii un articol in engleza. Poate limba engleza nu este o cerinta la sponsorizare :)

 40. nu cred ca este o rusine sa iti placa un om cum nu este nici sa nu iti placa dar va intreb cite privatizari cu scandal s-au facut in ultimii 6 ani si sa ne aducem aminte de ROMPETROL ,RAFO, LOTERIA , ETC sau de deturnari masive de fonduri ca sa nu mai vorbim de FNI SAFI MONDO PROSPER .sa ne amintim cit de tacuta si obedienta erea presa sa ne amintim de mineriade de PIATA UNIVERSITATII DE ”O MINA DE GOLANI SI LEGIONARI” si atunci va veti da seama ce ”DICTATOR ESTE DOMNUL PRESEDINTE

 41. @razvan

  pana la un punct de acord cu tine… guvernul boc este unul socialist, dar infinit mai preocupat sa ia masuru dure si necesare, nu pentru ca ar dori asta , ci pentru ca nu are de ales.

  Situatia economica este atat de grava, asa incat pe cine aud ca Basescu e de vina pt criza, il scuip in ochi. Toate guvernele, de peste 70 ani s-au temut de reforme. Dupa ’89 s-au temut ca exista riscul sa nu mai fie alesi.
  De aceea, falimentul statului roman este necesar, sa se cladeasca o societate capitalista. Fara salarii minime, fara pensii crescute peste noapte, si mai ales fara idiotenii gen ‘salarii ca-n Germania’!