Lecţia bulgărească. Un şut în fundul politicii româneşti

În weekend, am fost plecat din ţară într-un infotrip (o să scriu şi despre asta), în Nessebar, Bulgaria. Per total, n-am o părere grozavă despre ţara vecină şi prietenă – şapte milioane de oameni, economie aproximativ direct proporţională cu varza românească (în termeni de conglomerate industriale, adică), mărunţişuri din astea. Dar ce aflăm noi de la ghidul turistic? Că, de fapt, asta-i mai important şi, mai ales, ne demonstrează că sîntem grămadă cînd vine vorba de binele nostru.

E drept, România e o ţară condusă de nişte pseudopoliticieni, dar asta-i mai puţin relevant în contextul vecinilor. Pe scurt, Bulgaria e tăiată-n două de Balcani. În nordul ţării, agricultură, în sudul ţării, agricultură, cu amendamentul că a doua este zona gogoşarilor şi-a castraveţilor, pe cînd prima e pentru porumb şi similare. Acum, că am lămurit chestiunea asta, 22% din Produsul Intern Brut, în Bulgaria, este reprezentat de turism. De fapt, corect ar fi invers: veniturile la stat din turism reprezintă 22% din PIB. În fine.

Chestie absolut fantastică, avînd în vedere că în afară de mare, bulgarii nu mai au nimic. Pe cînd noi, care le avem pe toate, investim milioane de euro în nimic. Chestia cu “bulgarii au învăţat lecţia şi ştiu să-ţi zîmbească” e pe jumătate un mit. Cînd te duci, la micul dejun, la restaurant şi bucătarul se uită chiorîş la tine – cum adică îndrăzneşti să-i ceri omletă? – ţi se cam taie. Dar astea sînt, probabil, doar cazuri izolate, căci n-am văzut englezi sau germani nemulţumiţi, ci dimpotrivă.

Dar altceva e important. De prin 2002 şi pînă-n 2008, Bulgaria, la fel ca România, a avut excedent bugetar. Românii, băieţi inteligenţi pînă peste Casa Poporului, au mărit pensiile. Oarecum pe principiul manelisto-politicianist pur-sînge românesc: “Fără număăăăr!”. Bulgarii, pe de altă parte, au luat tot ce-a însemnat excedent bugetar şi au creat un soi de cont de rezervă. Îmi scapă denumirea exactă, e ceva cu “rezervă fiscală”, dacă nu mă înşel.

S-au strîns acolo, în perioada de creştere economică a Bulgariei, vreo 9 miliarde de euro, dacă am priceput eu bine. Adică jumătate din banii cu care s-a împrumutat România de la FMI şi, făcînd o comparaţie raportată la numărul de locuitori ai celor două state, mai mult decît suficienţi pentru zile negre. Vreo două miliarde s-au dus pe nu ştiu ce promisiuni făcute de foştii guvernanţi, un soi de granturi acordate unor investitori, promisiuni înjurate de bulgari pînă-n ziua de azi. De restul, vreo şapte miliarde de euro, se folosesc în prezent pentru a ajuta creşterea economică.

Adică, în termeni româneşti, sînt nişte bani care acoperă o serie de pierderi cauzate de factori precum scăderea consumului din cauza crizei şi altele similare. Şi, în loc să crească taxele, după modelul falimentar al Greciei, pe care România îl urmează cu o încăpăţînare acerbă, s-au apucat să le taie. În fond, dacă aşa poate creşte economia, eventualele “pierderi” (deşi e impropriu spus, că bani puţini de la mai mulţi s-ar putea să însemne mai mulţi bani decît bani mai mulţi de la mult mai puţini) sînt suplinite din fondul fiscal de rezervă.

Prin urmare, au redus masiv TVA-ul pentru produsele de bază, au tăiat din cotele de impozitare. Iar cum turismul e la loc de cinste, acum taie şi mai mult impozitele pentru orice înseamnă afaceri cu şi din produse şi servicii adiacente turismului. Mai exact, în loc de vreo 20%, vor plăti în jur de 8 sau 9 la sută TVA cam tot ce înseamnă companii de transporturi, hoteluri, agenţii de turism, companii aeriene, companii de construcţii şi furnizori de materiale care au contracte cu investitori în turism şi aşa mai departe. Iar pentru restul, există o propunere de reducere a TVA-ului cu un punct procentual, adică pînă la 19%.

Cu alte cuvinte, îi ajută pe investitorii în turism să: 1. păstreze preţurile reduse, 2. dacă e posibil, să le reducă şi mai mult, 3. dacă nu vor să le reducă, să investească în promovare, 4. să nu intre în faliment, 5. să investească şi mai mult şi să 6. semneze contract cu mai multe companii care 7. să dea de muncă oamenilor. Iar enumerarea poate continua la nesfîrşit, că-s numai avantaje.

În acelaşi timp, în România, excedentul bugetar se ducea în şpăgi electorale şi în “investiţii strategice” precum autostrăzi care nu vor fi niciodată terminate. E doar un exemplu oarecare. Şi uite-aşa, în vreme ce noi păşim cu paşi repezi pe urmele grecilor, bulgarii se pregătesc încet-încet să iasă din criză. Prin urmare, nu pot să nu fiu de acord cu Radicova, prim-ministresa Slovaciei, care zice că ţările din UE pe care le paşte falimentul ar trebui lăsate să moară. Femeia are dreptate, zice de parcă ar cita un proverb românesc: cum îţi aşterni, aşa dormi.

PS: Bulgarii nu sînt cei mai primitori oameni din lume, ba dimpotrivă. Mai în glumă, mai în serios, ghidul turistic zicea că dominaţia otomană i-a făcut mai degrabă anti-ospitalieri, însă în momentul în care s-au prins că dacă fac frumos, cîştigă bani frumoşi, s-au adaptat. La noi… Noi îl avem pe Emil Boc.

14 comentarii

 1. Domnule,
  Nu stiti ceva esential despre economia bulgareasca. Bulgaria are un fel de consiliu monetar care-i gireaza moneda. Dupa teribila cadere din 1996-1997, bulgarii nu mai pot emite moneda de capul lor. Leva este legata la marca, acum euro. Adica BN-ul lor poate emite moneda numai daca are intrari de valuta proportionale.
  Mai sint si alte diferente. N-au avut o industrie grea la fel de mare ca a noastra, iar agricultura lor a fost dintotdeauna mai performanta si ca atare le-a fost mai usor sa se adapteze
  In rest, o fi cum spui, numai ca povestea asta cu Boc cel de vina pentru toate nu ne ajuta cu nimic. Mi se pare ca nu depasim nivelul tapului ispasitor. Nu aduce nici un fel de valoare adaugata isteriei comune nascute din ideea ca exista undeva un guvern inteligent care gindeste si face in locul nostru.
  Cu bine!

 2. Pentru pensii fai matanii lui Tariceanu.
  Vezi ca ei scot mult si din turismul montan. Fa si tu o vizita in Rila-Pirin, dar nu cu Jeep-ul. Aduce cu Retezatul.

 3. Nu cred ca factorul Boc ne tine in loc. O spun ca un opozant al micului Emil ce a depasit nivelul sau de incompetenta. Boc e doar tapul ce o incaseaza.
  Ca sa ajungi pe excedent trebuie sa platesti ce produci. Simplu. Fraierul de Boc aici bate si de aici si nervii sindicalo-politicianisti.
  Din pacate Emil Boc mai mult vorbeste decat face.

  • Mda, stiu ca nu e neaparat doar vina lui Boc. Putem sa-i bagam pe toti la inghesuiala, ca si Tariceanu e la fel de vinovat. La fel ca si PSD-ul in perioada de guvernare cot la cot cu PDL-ul. Problema e ca, in momentul de fata, Boc isi ia castanele din cauza ca a fost suficient de prost inspirat ca sa aprobe tot soiul de propuneri timpite. De aia urmeaza inca un imprumut de la FMI.

 4. De prin 2002 şi pînă-n 2008, Bulgaria, la fel ca România, a avut excedent bugetar.
  Romania nu a avut excedent bugetar in ultimii 20 de ani.
  De fapt, corect ar fi invers: veniturile la stat din turism reprezintă 22% din PIB. În fine.
  In fine – Nu, corect e ca turismul contribuie la PIB cu 22%, altfel 60% din bugetul consolidat ar veni din turism.

  Citeste si asta: http://www.novinite.com/view_news.php?id=119898

 5. “avînd în vedere că în afară de mare, bulgarii nu mai au nimic”
  M-am tavalit pe jos citind asta. Pai da muntii aia, mai inalti si pe alocuri mai spectaculosi decat Carpatii unde-i pui? Dar orase medievale, biserici, manastiri?
  Bulgarii au un potential turistic aproape ca cel al Romaniei si marele avantaj ca nu pot face cheltuieli bugetare nejustificate din cauza de consiliul monetar. Asa ca…

 6. Nu chiar, eu am vazut reclame (pe Eurosport daca nu ma insel) axate pe potentialul montan al Bulgariei.

 7. Alex, recunosc ca nu le-am vizitat litoralul, dar de 2 ani incoace, localitatea Veliko Tarnavo este locul meu de refugiu. Un oras micut, fosta capitala/resedinta a clerului, unde pretul unui “studio” VIP in hotelul preferat este la pretul camerelor mobilate comunist desi cotate 4 stele pe Valea Prahovei. Acum 2 ani un om nu rupea o boaba de engleza. Acum toti incearca. Toti zambesc, toti stiu sa prezinte marfa, toti au promotii si discount-uri. Casele de schimb vand si cumpara RON fara probleme iar unii comercianti iti fac cu mana si te saluta cu “Buna ziua” daca se prind ca vorbesti in romana.

  Poate litoralul lor, ca si al nostru este un amestec de “papagali” si ospitalitatea nu se manifesta la fel de bine, dar pe cuvant, prefer sa petrec 2 ore si jumatate pe drum pana in Veliko decat pana pe Valea Prahovei si pe aceiasi bani sau mai putin sa fiu tratat mai mult decat decent. Turismul nostru a murit de mult, dar n-am vazut noi semnele. Cand au inceput sa dispara nemtii de la munte si mare trebuia sa incepem reformele. Ne-a durut la basca.

 8. Alex, pe mine ma mira ca onor aia de sus nu reusesc sa copieze niste modele ce functioneaza si dau constant in gropi. Ok, nu esti in stare sa vii cu ceva nou, nici nu trebuei de fapt, ia naibii niste masuri testate de altii si nu mai incerca sa reinventezi gaura de la macaroana. Si imi amintesc ca acum cativa ani se facea misto de Buldaria la noi. Mai trebuie sa ne depasteasca Albania si suntem primii. de la coada.

 9. http://www.blick.ch/sport/fussball/championsleague/champions-league-tote-hunde-abfall-und-muell-156554
  e un articol elvetian cu titlul: “gunoi, case din carton/lemn si caini morti” la adresa clujului acolo unde va juca Basel-ul. acest articol ar fi trebuit sa fie numai cu un caracter strict sportiv, fiind scris pt rubrica de sport. din pacate, ca si imaginile postate e un articol scris cu rautate la adresa Clujului!
  m-am saturat de astfel de articole!
  ce e de facut??

 10. N-am vazut comentariu mai rauvoitor si mai adevarat “romanesc”ca al du
  mitale.Daca l-ar citi bulgarii ar ride de dumneata.In primul rind este un mit tipic romanesc ca Bulgaria n-are industrie.Numarul firmelor care investesc in romania e mult mai mare decit al celor romanesti ce o fac inBulgaria.In al doilea rind mitul ca Bulgaria se bazeaza numai pe turism e fals.cum falda e si cifra de 22 de procente ea fiind in realitate7 sau8.Cum bine te-a contrazis si altcineva Bulgaria e mai curind tara muntilor si padurilor decit,precum Grecia o tara marina.alt mit tipic romanesc care e aproape rasist e ca bulgarii asteapta singurii turisti care vin romanii cu nerabdare,asta e legata de alta minciuna conform careia bulgarii cerceteaza atent romania si asteapta sa o pacaleasca cu ceva.in Bulgaria despre romania se vorbeste foarte putin,pe departe cel mai putin dintre vecinii ei,se pare ca in comunista de tara numita romania exista interese care s-ai faca pe romani sa creada numai aiureli despreBulgaria ca sa nu se ia exemplu niciodata de la Bulgaria si neocomunistii sa domneasca vesnic in romania

 11. Sa va dau un alt exemplu de incurajare a industriei turistice : de anul trecut Spania ( prin 2 provincii Andaluzia si Baleare ) a initiat programul European Senior adica: in sezonul “mort” -1 oct- 30 aprilie, cetatenii europeni de peste 55 de ani pot petrece o saptamana in respectivele zone cu 265 euro -pret care include : avion + taxe de aeroport, transfer aeroport -hotel, cazare hotel 3 si 4* , 3 mese pe zi si o excursie gratuita !!!
  ( exista preturi si pt 2,3 saptamani)
  Programul a fost preluat si de agentii romanesti ; asa, am fost anul trecut in Mallorca, iar anul acesta la Benalmadena ( langaMalaga)- adica unde are curse Blue Air- si intr-adevar a fost excelent.

  Autoritatile spaniole -care subventioneaza programul respectiv- sustin ca este un succes mai ales ca astfel hotelierii pot sa-si mentina astfel personalul si pe langa aceasta bineinteles ca turistii “lasa” alti bani in Spania ( restaurante, distractii, suveniruri, excursii optionale etc).