Legenda “libertății” de pe Android

Mă distrează o chestie: de fiecare dată când se poartă pe interneți o discuție despre Apple, invariabil tre’ să apară un personaj care să spună “iOS e de rahat, e un sistem închis, pe Android ai mai multă libertate.

Ceea ce e complet adevărat, Android e un sistem deschis, telefoanele cu Android mai vin și cu sloturi de card, poți instala orice trăznaie îți trece în minte, luată de pe orice site de warez.

Dar realitatea n-are nici o legătură cu “libertatea” de pe Android. Probabil că 80% din utilizatorii de smartphone (că nu vorbim doar de cele cu Android, includem și iOS aici) folosesc fix patru aplicații: facebook (cu messenger inclus), whatsapp și camera foto.

Alți 19% mai folosesc și aplicația de mail, Maps, poate un Uber și-un Shazam și-un Instagram sau Snapchat. Restul de 1% sunt geeks pentru care chiar contează “libertatea” de pe Android. Și cam aici se încheie toată discuția pe subiectul ăsta.

Nici nu mai țin minte de câte ori m-au oprit oameni cu smartphone-ul în mână, pe stradă, să mă întrebe cum ajung nu-știu-unde, iar eu mă apucam să le caut în Google Maps. Și nu e limită de vârstă la dat din umeri, că ei nu s-au gândit că au smartphone și nu dumbphone. Deci, da, cam atât de mult contează “libertatea” de pe Android, absolut deloc. E o poveste de adormit copii, un soi de legendă urbană de care nu-i pasă nimănui.

6 comentarii

  1. Problema cu iOS e ca are impresia ca stie mai bine ca mine ce bine pentru mine. De exemplu, zi-mi si mie cum schimb rezolutia pozelor facute cu iPhone, ca nu-mi place aspect ratio-ul implicit (ca le poti face patrate nu se pune)?

  2. There’s an app for that :D

  3. Awww! Dar cum ai putut sa spui asa ceva? Nu-ti dai seama cati oameni ai suparat cu treaba asta ? :D

  4. Libertatea aia contează pentru o minoritate extrem de agresivă și îngustă. Libertatea nu e niciodată un argument pentru Android, că de fapt ești locked în store-ul Google, sau ești liber să te infectezi cu toate mizeriile.

    Nu alea sunt motivele pentru care e nasol Apple, ci pentru că fac produse inferioare la prețuri superioare. iPhone arată în continuare ca o chinezărie ieftină, și știu, o să-mi spuneți că nu, nu e așa, că e standardul, dar când nu arată fix ca o cutie de conserve subțire, arată ca o bucată de plastic numai bună de pus pe post de plasture la vulcanizare.

  5. Eu nu separ oamenii în utilizatori de Android și iOS. Mi se pare normal ca fiecare să folosească ce ii place. Eu mă înțeleg mai bine cu Androidul, dar nu am o problema cu cei care folosesc iOS. Partea cu libertatea se referă la altceva. Până la warez, Android te lasă să folosești alt launcher daca nu îți place cel care vine cu telefonul sau te lasă chiar sa muti iconițele de pe figura persoanei iubite, când o ai ca wallpaper :) Asta e libertatea Androidului