legi si tutun

Tutunul intra inaintea Romaniei in Uniunea Europeana. A se vedea noile pachete de Marlboro. Si ceva pe la Pall Mall. Am mai scris pe la inceputul anului ca mi se par foarte lame pachetele de Pall Mall. Dar nu despre asta intentionam sa zic, ci despre noile pachete de Marlboro.

In fiecare pachet se gaseste o hirtiuta pe care scrie ceva de genul “noile pachete elegante de…”. Ce naiba e atit de elegant la a avea niste chenare de inmormintare pe jumate de pachet, in interiorul carora scrie ce nasol e sa fumezi, nu imi dau seama. In schimb, m-a amuzat mesajul de pe cel pe care il am in fata: Fumul de tigara contine benzen, nitrozamine, formaldehina si cianuri. Personal, habar n-am ce-s nitrozaminele si, ce e si mai nasol, nici macar nu pot sa o pronunt pe a treia (ma rog, pot, da’ tre’ sa ma chinui un pic).

In fine, chiar daca pe un pachet imi scria de cancer cu litere la fel de mari, chiar daca o sa scrie O SA MORI! pe tot pachetul, tot n-o sa ma las de fumat prea curind. Asa ca… pentru ce? :D

In alta ordine de idei, ce e misto la noile pachete: scrie care e cantitatea de gudron, nicotina si monoxid de carbon. Presupun ca e cantitatea dintr-o singura tigara. Ca daca e asa, la un pachet pe zi, maninc doua grame de gudron. Deh, pe pachet zice ca are 10 mg. Pe de alta parte, daca tot scrie, poate asta inseamna, cu ocazia asta, ca macar se mentine o reteta de fabricare a tutunului si n-o sa mai fumez cind Marlboro prost, cind Marlboro bun. Deh, made in Romania.

Cu tutunul am vazut cum e. Cu legile… deh, se respecta, intr-un fel sau altul. Ramine sa vedem cum facem cu rabdarea :P.

2 comentarii

  1. In Bulgaria pachetele sunt insemnate cu chenarul acela negru de mai bine de un an. Chiar ma intrebam cand avea sa se intample asta si la noi? Acuma, na, producatorii incearca si ei sa indulceasca amarul provocat de stricarea respectivelor pachete cu sloganuri gen “Pachet elegant”. Ha!

  2. Felicitari stimati fumatori. Veniti si ne afumati si la propriu si la figurat cu povesti de cum este mai bine si mai normal. Refuzati sa vedeti, in schimb ca traiti intr-o tara in care legile sunt doar pe hartie si nuantele in care sunt prezentate sustin cu nesimtire si cinism fumatul . Copii nostri sunt incurajati la fiecare pas de penibilul mesaj de pe usile localurilor ‘IN ACEST LOCAL FUMATUL ESTE PERMIS!’ care fac mult mai mult rau decat orice inscriptie de pe pachetele de tigari. Pentru adolescentii nostri a fuma inseamna sa fii Cool, sau cum se mai zice, ‘in trend’,exact din acest motiv, in timp ce pentru cei occidentali nu mai reprezinta ceva interesnt si privesc acest fenomen ca pe unul depasit. Egoismul care se instaleaza in sufletele voastre din cauza acestei dependente schimba raporturile umane si asta se vede frecvent, la servici, in familii, in spatiile publice, unde nu sunteti dispusi sa menajati pe nimeni nici macar pe proprii vostri copii. Traim intr-o tara in care si asa educatia aproape ca nu mai exista si ignoranta ajunge sa ucida si voi va permiteti sa incalcati regulile bunului simt impunandu-va acest viciu ca pe un drept ce trebuiebuie respectat fara a va gandi la repercursiunile pe care le poate avea pe termen scurt si lung.