De ce n-a luat Leonardo DiCaprio un Oscar

Una dintre explicaţiile pentru care Leonardo DiCaprio n-a luat un Oscar pînă acum e aici. O explicaţie mai simplă şi mai raţională, raportată cel puţin la ediţia de anul ăsta, e că n-a meritat. Şi o să explic şi de ce.

dallas-buyers-club-matthew-mcconaughey

De la Titanic încoace, filmul care l-a făcut celebru, DiCaprio a rămas acelaşi băieţaş frumuşel, cu aceeaşi freză dată peste cap şi umplută cu fixativ, cu aceeaşi voce uşor piţigăiată, care face aceleaşi filme în care are acelaşi rol. De frumuşăl blond cu freză gelată şi… err, înţelegeţi ideea.

Mai exact, The Beach a fost un soi de continuare pentru Titanic, în care Jack s-a trezit din criogenare vreo 80 de ani mai tîrziu, cu o mare amnezie, şi pleacă, de nervi, într-o insulă din Thailanda. Unde devine şi mai nervos. În Gangs of New York, îşi varsă nervii de bâieţaş blond pe Bill the Butcher. În Blood Diamond, rămîne acelaşi băieţaş şmecher, care învîrte banu’, pînă se supără şi decide să se schimbe un pic, aşa că se însoară, în Revolutionary Road, doar ca să fie la fel de nervos şi la fel de nefericit.

Concluzia e următoarea: pe cît de decente sînt filmele în care a fost distribuit, pe atît de “la fel” a jucat. Şi în Inception, şi în Django Unchained, şi în The Great Gatsby şi, cu atît mai mult, în The Wolf of Wall-Street. Leonardo DiCaprio nu munceşte deloc, nu face nimic ca să fie special într-un loc. El e şemecheraşul ăla blond, cu mult gel în păr. Peste tot.

Pe de altă parte, ca să luăm cazul de anul ăsta, uitaţi-vă la Matthew McConaughey. Dacă n-ai vedea Dallas Buyers Club sau True Detective, ţi-ar fi ruşine să te uiţi la celelalte filme în care a jucat, atît de proaste au fost. Comedioare ieftine fără pretenţii, categoria Ţ, d-astea. Băiat simpatic, dar şters, bun de văzut la TV din cînd în cînd.

Apoi îl vezi în Dallas Buyers Club şi rămîi cu gura căscată, că nu ştii dacă e el sau nu. McConaughey a muncit, spre deosebire de DiCaprio. A slăbit pînă la stadiul de piele şi os, a făcut sacrificii pentru film, şi-a schimbat complet perspectiva despre cinematografie şi TV. În True Detective, nu mai are nimic în comun cu el-cel-dinainte, care făcea comedioare ieftine.

Despre asta e vorba. Despre a fi actor, nu despre a juca un rol. De aia se fac bancuri pe seama lui DiCaprio, iar cel mai cunoscut e că va rămîne întotdeauna cunoscut doar pentru rolul din Titanic. Îşi mai aminteşte cineva alt rol al lui?

5 comentarii

 1. Am inceput sa astept cu nerabdare sa se termine weekend-ul si sa vina ziua de luni doar pentru True Detective.

 2. Sunt doua filme remarcabile, de inceput de cariera: “What’s Eating Gilbert Grape” si “The Basketball Diaries”. Continuarea a fost foarte slaba, la fel ca in cazul Angelinei Jolie (“Gia” si “Girl, Interrupted”).

 3. Marius mi-a luat-o inainte, vorbind despre filmele de la inceputul carierei lui Leonardo DiCaprio. Alea doua sunt singurele (mai ales What’s Eating Gilbert Grape) in care nenea Caprita isi arata cate ceva din talentul cu care e inzestrat. Nu spun ca n-ar fi, spun doar ca rolurile sale sunt liniare si, in mare parte, mie una mi se pare ca se joaca pe sine – un arogant smecher care incita la hedonism.

 4. Shutter Island, unde face un rol bun.

 5. Cu mare intarziere, scriu si eu ceva care “bate” cu postul, ceva scris de Andrei Gorzo cu multi, multi ani in urma.

  In mare, Gorzo (critic de film, pentru cine nu stie, unul rau de tot) zicea despre Di Caprio, nici nu mai stiu in ce rol, ceva de genul:

  Omul joaca intr-un rol de dur si cinic, totusi bun ca paine calda pe dinauntru, dar ajuns asa din cauza loviturilor vietii. Exact ca Humphrey Bogart pe vremuri.

  Diferenta esentiala era ca Bogard chiar parea un om trecut prin multe in viata, pe cand Di Caprio pare doar unul trecut prin multe roluri.

  Am incheiat citarea aproximativa.

  Dar, nimic nu e totusi pierdut. Am vazut-o relativ recent pe partenera lui din Titanic, Kate Winslet in filmul The Reader. Filmul nu e chiar o ecranizare reusita, dar “fatuca aia” chiar a reusit sa devina actrita. A si luat Oscarul pentru rolul ala.