LG 49SM86 – un pseudo-review de televizor (123cm)

Acu’ vreo lună, după ce angajatorul a decis să ne trimită pe toți să muncim de-acasă, am decis că ar cam fi cazul să îmi iau un TV, mai degrabă ca să pot sparge ziua-n două – jumate muncă într-o parte de cameră, jumate relaxare în cealaltă. Mai ales că nu mai aveam TV de vreo patru ani.

Mă bătea gândul de cu vreo două săptămâni înainte, așa că intrasem de vreo două ori prin Curry’s să arunc un ochi la ofertă. Inițial, ochisem altceva. Mă tenta un Philips pentru Ambilight, dar socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu aia din magazin.

Ce se vedea OK nu era în buget, ce era în buget arăta ca dracu’. Alte variante erau Samsung și Sony, dar după un pic de dat pe Google, mi-a dat cu virgulă.

În principiu, am citit o groază de review-uri negative la Samsung, majoritatea bazate pe service-ul greoi și pe faptul că, din naiba știe ce motiv, în UK au ajuns doar loturi nasoale. 80% dintre review-uri, ori la Curry’s pe site, ori pe Amazon, erau despre cum le-au crăpat televizoarele.

Am mai cântărit un pic partea de Smart TV și iar a dat cu virgulă la capitolul Android TV, ba că e un sistem de operare destul de retardat, ba că TV-urile nu primesc update-uri, ba că nu sunt suficiente aplicații în content store. Așa că m-am întors la LG, care nu m-a dezamăgit niciodată.

Angajatul din Curry’s mi-a recomandat cu maximă încredere, bazându-se pe trainingul oferit de LG, orice conține 9000 în coadă. Că dacă e SM9000, atunci e top of the line pe modelul respectiv. Doar că… nu-mi intrase încă leafa (și nici bonusul trimestrial), iar când a intrat, nu l-am mai găsit la același preț la alții, iar stocul de 50″ de la Curry’s era dus de mult.

Următorul cel mai bun pe listă a fost LG 49SM8600PLA, cu vreo sută de lire mai ieftin decât SM9000. Am dat pe el vreo £550 – echivalentul a vreo 2.600-2.700 lei, cam cât e la eMag acum (vezi link-ul de mai sus), după câteva zile de comparat cu alte modele mai ieftine și mai scumpe.

Am mers pe 50 inci pentru că 55 era un pic prea mare pentru spațiul pe care îl gândisem eu în tentativa mea de bibliotecă (se ducea din muchie-n muchie). Și chiar și-așa, 123 cm diagonală e imens. Am vrut să bag cutia-n pod și n-am putut, că deschiderea e prea mică pentru cât de lată e cutia.

Dacă mi-aș fi întins bugetul la maximum, probabil că aș fi putut să merg pe un OLED de la LG, era 1.000 lire, dar nu că m-am zgârcit, ci pur și simplu mi se pare prea mult pentru o tehnologie care va fi vândută la jumătate de preț peste doi ani. OLED-ul se vedea fenomenal, dar încă nu-i momentul.

Părțile bune la acest LG 49SM86:

 • diagonala e suficientă pentru nevoile mele
 • Dolby Vision e grozav dacă tipul de conținut urmărit e din categoria asta
 • Dolby Atmos, pe partea de surround, chiar se simte – teoretic, poate ar fi fost ideal și un soundbar, dar… living-ul meu are în jur de 18 metri pătrați, cred că 20W pe sunet sunt suficienți
 • apropo de sunet, LG au implementat o calibrare a sunetului similară cu cea de pe HomePod. Timp de vreun minut, televizorul rulează ceva zgomot/melodie care se izbește de pereți și mapează camera ca să știe cum să împrăștie sunetul ulterior și să îmbunătățească surround-ul. Și funcționează, fără glumă
 • teoretic, TV-ul vine cu ThinqAI, ceva idee de inteligență artificială, dar n-aș ști să spun cum funcționează că… nu mi-a păsat
 • magazinul de aplicații e destul de generos: Netflix, Amazon Prime Video, YouTube, Disney+, Apple TV+, ai de unde alege. Singurii pe care nu i-am găsit sunt HBO cu Go/Max. Nu există
 • singura chestie idioată pe care o pot reproșa telecomenzii este butonul de Rakuten (bine, scrie Movies pe el) și pe care nu-l poți remapa ca să deschidă altă aplicație
 • meniul este destul de intuitiv, în buna tradiție LG, cu amendamentul că setările de imagine sunt sparte în două și uiți cum se ajunge la setarea de dezactivare a iluminării segmentate (local dimming, nu știu să traduc)
 • luminozitatea e destul de bună (500 nits), nu e ceva de care să mă pot plânge
 • AirPlay 2 – chestia asta e grozavă pentru orice posesor de device-uri Apple. Și asta se leagă bine de wifi-ul built-in pentru că am făcut mirroring la ecranul Mac-ului în GeForce Now când am băgat un Mortal Kombat X și n-a scârțâit deloc
 • 4K HDR, n-am nimic de comentat aici, se vede grozav de la trei metri, se văd pixelii când te uiți la subtitrări de la 20cm, cred că e normal la dimensiunea lui, conexiunea cu routerul e blană
 • apropo de cum se vede, TV-ul folosește tehnologia proprietară NanoCell, care e un pas intermediar între LCD-ul mai comun și OLED. NanoCell era cel mai apropiat lucru de OLED pe care l-am gâsit (și e la jumate de preț)

Părți proaste:

 • local dimming – e un TV mid-range, e stupid să ceri de la el chestia asta. Pentru cineva care stă toată ziua cu nasu-n monitor sau, în fine, pentru cineva cu oareșce experiență în materie de contrast și culoare, e oribil
 • nu că e o funcție proastă, probabil că pentru majoritatea utilizatorilor nu e, dar are 12 zone de iluminare și, pentru un ochi vag antrenat, le vezi și îți vine să arunci cu o vază în televizor. Eu am dezactivat-o și sunt mult mai fericit fără. De asta ar fi fost mișto un OLED însă…
 • bine, am impresia că eu am dezactivat și acel black frame insertion pentru motion smoothing, mă lasă rece, sunt OK și cu 60 fps, nu-mi trebuie 240.
 • unde suferă TV-ul – și, din ce-am citit, cică nu e o chestie acoperită de garanție – e la partea de light bleeding. Colțul din dreapta jos mai mult și un pic din cel din stânga jos. Nu ai un negru uniform, iar lipsa garanției ține, probabil, de faptul că toate televizoarele sunt, până la urmă, fragile, și nu pot garanta că ori panoul LED nu poate fi fixat după un STAS, ori că nu stă la fel de fix ca urmare a transportului
 • mă rog, în momentul în care pornești un film, nu mai e vizibil, dar, din nou, dacă ai ochiul antrenat pe partea de contrast, luminozitate și culori, îți stă pe creier
 • băieții ăștia spun că nu e chiar grozav pentru filme și HDR, dar eu n-aș fi atât de nervos precum ei. Dacă dezactivezi local dimming și motion smoothing negrul e negru, nu gri, iar HDR-ul e mai mult decât decent
 • apropo de HDR, ăsta nu e neapărat un minus al TV-ului, ci mai degrabă al producătorilor. Nu știu dac-ați remarcat, dar filmele, în cinema, suferă întotdeauna la capitolul luminozitate, mai ales alea care rulează în 3D. Dacă ridici ochelarii 3D, lumina e perfectă, cum îi pui înapoi pe nas, cum e beznă. Eu am problema asta. Cumva similar e și cu conținutul Dolby Vision, deși mie mi s-a părut OK. Singurul film cu care am avut o problemă a fost Once upon a time in Hollywood, l-am închiriat de pe Prime Video și nu vedeam nimic (bine, asta era înainte să dezactivez local dimming)

În concluzie, televizorul nu e vreun vârf de gamă, local dimming e oribil, dar TV-ul e mai mult decât decent pentru un mid-range care e la jumate de preț față de cel mai ieftin OLED. Dacă aveți bani de OLED, luați-vă. Dacă nu, ăsta e mai mult decât OK pentru următorii trei ani. Not great, not terrible, dar peste good. Dacă facem abstracție de local dimming, doar un singur model (ăla cu 9000) e mai aproape de OLED decât ăsta.

PS: Încă are plasticul pe ecran. Am un soi de bucătărie open-space și am preferat să nu umplu ecranul de grăsime, ci să se depună liniștită pe folia aia. O dau jos când m-oi muta. Nu de alta, dar am un print înrămat și știu cât frec la ăla, în fiecare lună, să se ducă uleiul de pe sticlă.

4 comentarii

 1. Eu mi-am luat țeapă cu un Samsung, mai exact modelul 55KU6470, cumpărat la începutul lui 2017 și am plătit vreo 4400 RON pe el, dacă îmi aduc aminte bine.

  Software mai prost nu are cum să existe. Nu știu ce fac ăștia de la Samsung dar atât pe telefoanele lor cât și la TV-uri (experiență proprie) software-ul lor este o glumă mai mult decât proastă. Navigarea pe el este un chin, îți vine să-l arunci la gunoi.

  Cu siguranță următorul TV este un LG, am auzit și citit doar lucruri bune despre webOS.

 2. Nu îți apare HBO din cauza setărilor de regiune (stupid, dar așa e). Din cauza exclusivităților ce le are HBO pe regiune, e posibil să fie un singur operator autorizat ce îl oferă. Eu am un 49SM9000 și un OLED55C8PLA, la ambele e la fel, trebuie să le trec pe RO în regiune să arate HBO la aplicații. Partea nasoală e că în RO nu arată Disney+… asta e, nu poți să le ai pe toate (se pare).

  • @Daniel: cum ți se pare SM90?

  • @Alex: E un TV decent, puțin cam mare pentru dormitor poate. Eu am luat seria 90 și nu 80 pentru că are full array dimming în loc de local dimming. Îmi place calitatea imaginii (și asta poți vedea dacă îi dai content 4k, la semnal TV standard, chiar și ”HD” cred că e inutil să faci comparație). Nu pot spune că sunt pe deplin mulțumit că are procesor a7 (pentru că am și termen de comparație, pe celălalt am a9) și are ceva delay în accesarea funcțiilor (nu extraordinar, dar a9 e mai fluent). În rest, accesul la aplicații condiționat de zonă mi se pare …nefericit, să nu folosesc un termen nepoliticos.