Link bait de la EVZ. Să spamăm Google, zic

La ce ne trebuie nouă conţinut, dacă putem să spamăm Google? Nu contează că valoarea ştirii e zero dacă ne raportăm la titlu, contează că putem să mai atragem nişte trafic. Evident, nu-s singurii care fac asta, dar dacă tot avem exemple, să le dăm, zic. Iaca titlu:

Veşti rele pentru românii care lucrează în Spania

Şi iaca text (îl preiau pe tot, fără nici o jenă):

Spania a înregistrat cel mai ridicat nivel al deficitului bugetar în rândul statelor europene în 2012, potrivit datelor publicate de Eurostat. Deficitul bugetar a urcat la 10,6% din PIB la finele anului trecut, ca urmare a eforturilor guvernului spaniol de a salva sistemul bancar. În 2011, Spania a înregistrat un deficit bugetar de 9,4%. Rezultatele aferente anului 2012 arată că, din punctul de vedere al deficitului bugetar, Spania stă mai rău ca Grecia (10%).

Uniunea Europeană a impus membrilor săi să reducă deficitul bugetar la 3% din PIB. Prim-ministrul spaniel Mariano Rajoy va prezenta pe 26 aprilie un nou set de măsuri menite să impulsioneze economia naţională, a patra din UE. Premierul a cerut UE să îi acorde mai mult timp pentru a reorganiza finanţele publice. Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat săptămâna trecută că Spania are, într-adevăr, nevoie de mai mult timp pentru a-şi reduce deficitul bugetar.

Analiştii internaţionali citaţi de Bloomberg arată că investitorii nu îşi pot recăpăta foarte uşor încrederea în economia spaniolă, mai ales că la bursa zvonurilor se spune că cifrele reale arată că şomajul a ajuns la un nou nivel istoric.

Dacă vedeţi vreo legătură vizibilă între titlu şi text, să-mi spuneţi şi mie. Pentru că eu încă încerc să-mi dau seama unde anume a scris autoarea cum anume îi afectează pe români deficitul bugetar din Spania. Ah, nu scrie? Ce chestie! Ah, ba da, scrie că-s veşti rele. De ce? Nu contează.

De aia moare presa de foame, că nu oferă nimic cititorului. N-ai conţinut, nu mai pupi cititori. Nu mai ai cititori, nu mai pupi bani.

11 comentarii

 1. “Link bait” e un conținut creat special pentru a atrage linkuri. Dacă pui un titlu manipulator, atragi clickul pe articol, sau manipulezi Google să considere că articolul e vorba despre ce scrie în titlu.

  Dar nu faci link bait prin situația de mai sus. Ce face EvZ nu este link bait.

  Dacă EvZ ar vrea să facă link bait, ar face o chestie care să fie atrăgătoare de linkuri. Dacă articolul te respinge și se te îndepărtează, unde mai e momeala?

  • @Olivian Breda: titlul este suficient de atrăgător. Îi interesează pe românii din Spania care se dau pe net, îi interesează pe românii din România cu neamuri în Spania şi îi interesează pe românii care ar vrea să plece. Asta aşa, la o primă strigare.

 2. Alex, fa un curs de NLP despre metalimbaj. Pe scurt prin ‘incalcari de metalimbaj’ se inteleg stergeri, generalizari sau deformari ale ideii de transmis, fiecare din aceste ‘manipulari’ isi are subcategoriile sale. Titlul articolului este vag si contine toate cele trei domenii.
  Si eu citesc evz si ma enerveaza tabloidizarea evz, de parca daca srciu ca libertatea o sa aiba clienti LA FEL ca si libertatea. consider un fals, deorece libertatea este ceva de genul ‘vedeta tz a facut pipi. citeste articolul sa vezi unde. ce parere ai ca tz a facut pipi?(este normal sa faca pipi unde o sa-ti scriem noi in articol?; comenteaza despre pipiul vedetei tz)
  Eu vreau informatii, nu amagiri sau gargare triste. evz inca mai are astfel de informatii si nu este inregimentat politic. este subiectiv, tine cu basescu si ii scuipa pe badea, varanu, antonescu, ponta&co. dar incearca ca dialogul sa devina decent.
  cand nu vor mai da informatii interesante voi inceta sa-i mai citesc.

 3. Este slaba presa din ziua de azi :) foarte slaba, titlu la articol sa atraga sa citeasca lumea articolul si dupaia … o mare porcarie. Cum erau articolele alea pe gsp si prosport. “Maradona si a dat demisia de la Argentina… Il vrei la steaua ?” :)))))))

 4. Mecanism sugerat de tine:
  – Oamenii citesc titlul.
  – Oamenii iau titlul.
  – Oamenii sunt impresionați și dau mai departe.
  Asta e link bait.

  Mecanism sugerat de mine:
  – Oamenii citesc titlul.
  – Oamenii deschid articolul.
  – Oamenii sunt scârbiiți de ce citesc.
  – Oameni ies de pe site și nu revin.
  – Oamenii nu dau link.
  Asta nu e link bait.

  Da, e posibil să se întâmple ce zici tu în scenariul tău, dar mi se pare neplauzibil.

  Rămân la părerea mea – definiția corectă e “manipulare prin titlu înșelător”, nu “linkbait”.

  Linkbait corect e:
  – Oamenii citesc ceva care le place.
  – Oamenii dau mai departe.

  În general, oamenii nu dau mai departe pe baza titlului. Și și dacă fac asta, de obicei ăsta nu e linkbait. Și și dacă e linkbait, dacă admit asta, e linkbait foarte foarte slab.

 5. A fost o perioada cand astia de la sport.ro mai ales, numa asa ziceau, erau fff enervanti

 6. Daca presa s-a dus pe apa sambetei, televiziunea e doar pe bani, care sa mai fie sursa noastra de informare?
  Blogurile?
  Ele pentru mine reprezinta doar pareri, nu informatii!