M-am hotărît, schimb banca

Din multe puncte de vedere, sînt foarte comod. Ca orice bărbat, probabil. De aceea, de regulă, mă gîndesc de două ori înainte de a face o alegere. Aşa mi-am ales banca cu care lucrez din 2005. N-am schimbat-o şi, per total, am fost foarte mulţumit. Doar că, după şase ani, mi-a cam ajuns. A venit timpul să încerc şi altceva.

Am stat şi am cîntărit bine opţiunile şi tras cam toate concluziile posibile de pe urma experienţelor mele cu băncile care activează pe piaţa locală. Toate ca toate, dar sînt vreo două-trei cu care nu vreau să lucrez niciodată din motive cît se poate de subiective, precum experienţele neplăcute din trecut sau timpii enormi la transferurile interbancare.

N-aş spune că de actuala sînt întrutotul nemulţumit, ci doar că au schimbat atît de multe, încît nu mai sînt la fel ca înainte. Client service-ul e tot mai ciufut, online bankingul e tot mai ciudat, iar comisioanele sînt tot mai dubioase. Cum eram oricum hotărît să schimb banca, dar nu stabilisem cînd, săptămîna asta o să-mi deschid cont nou.

În ultima perioadă, cel mai bine am lucrat cu UniCredit-Ţiriac, un motiv în plus să mă mut la ei. Mai ales că şi-au relansat şi serviciul de online banking. Revin cu detalii.

16 comentarii

 1. Eu ma gandesc sa trec pe City. Au chestii foarte tari pentru companii, stii cumva cum sunt si pentru pf?

  • @Ovi: Citi, habar n-am. UniCredit, pentru persoane fizice, sint super OK, din cite am remarcat, din ofertele lor. Au niste pachete cu nume ciudata si merita sa intrebi inainte de a alege, dar sint OK. Au inclusiv pachete pentru super-mega-bogatani :))

 2. Astept sa-mi spui la Unicredit cat dureaza sa proceseze o plata, la ING instant la Unicredit 1 zi. Succes :).

 3. sunt super multumit de transilvania, recunosc ca nu am apelat niciodata la client-service asa ca nu stiu cat de prompti sunt aici…

 4. Am lucrat cu Unicredit de pe vremea cand erau HVB (2006). I-am parasit definitiv in 2010 pentru o mare magarie pe care mi-au facut-o in 2008. La plati erau ok. Sistemul lor de online banking trimitea op-urile pe prima sesiune de decontare interbancara disponibila. De asemenea, incasarile intrau imediat ce se termina decontarea interbancara.

  Citi e rezonabil pentru PF. Dupa stiinta mea, au singurul pachet bancar din Romania cu zero costuri. Punct. Si discutam inclusiv despre plati si incasari interbancare si utilizarea oricarui ATM al oricarei banci romanesti. Insa: platile nu pot fi facute decat inainte de ora 12, altfel asteapta ziua urmatoare; iar platile catre Trezorerie (TREZ) nu sunt suportate. Iar retragerile la orice ATM din Romania sunt gratis doar daca sunt maxim 2 pe luna :)

  Transilvania e scumpa. In special incasarile sunt excesiv de scumpe. Pe de alta parte, oferta de economisire e rezonabila, iar depunerile de numerar la casierie sunt gratuite.

  Libra are costuri reduse, overall. Nu e atat de ieftina ca Citi (din punctul de vedere al unui zgarcit, ca mine), insa ai comision de incasare moderat si comision de plata mic, si operatiuni la ATM propriu gratis nelimitat. Daca nu poti/nu vrei sa te incadrezi in constrangerile Citi, Libra e next best thing.

  Va mai zic? :)

 5. Eu chiar nu mai vreau sa aud de Unicredit veci de cand s-au jucat cu extrasele si cu banii mei, iar legat de Internet Banking, nu stiu cum l-au relansat ca prin 2006 cand il foloseam si eu, arata cam la fel (din cate vad in acele pezentari de pe site). E drept insa ca la vremea respectiva, Internet Banking-ul de la ei era chiar ok si mi-a placut, dar tot nu a fost de ajuns ca sa raman :)

 6. Pentru plati si operatii uzuale, nu stiu care e mai buna.

  Dar si acum ma fericesc ca am plecat de la ei (Tiriac-HVB-Unicredit) prin refinantare in 2006 cu creditul ipotecar.

  P.S. Te sfatuiesc cu “MARE CALDURA” sa treci pe Raiffeissen. :-))))
  Acolo nu poti sa retragi de la ATM mai mult de 3000 RON pe zi, ca la ghiseul bancii platesti un comision mai mare.
  Bine, nu oricine si oricand retrage cash o suma mai mare dar … si cand ai nevoie sa vezi ce bine te simti.

 7. Daaaaa, mergi la unicredit care inainte era tiriac si care la asocierea cu unicredit i-au taiat orice dobinda la depozitul nevestei. O magarie mai mare sincer spun ca nu am vazut. Nu ca era cine stie ce suma, insa pur si simplu i-au spus ca nu primeste dobinda pentru ca nu s-a prezentat la banca desi a fost sunata. Si telefonul ei era mereu deschis. Motivari de doi lei. Ma rog, eu sa nu mai aud de imputitii aia.
  La ing cel putin, transferurile sint ok ( 24 de ore e mai mult decit rezonabil ), rezolvat conflicte cu bancomatele incapatinate ale altor banci intr-un timp decent.
  Au si puncte negre, adevarat, insa pentru ce am eu nevoie, chiar nu ma pling.
  Bcr-ul nu stie nici el ce comisioane sa mai incaseze, ba 2 euro, ba 2.5 lei ba nus cit pentru administrare cont lunara.
  scuze de rantul asta, insa pur si simplu nu m-am putut abtine.

 8. @jules: hehe, fuziunea aia a stricat mai multe socoteli, si nu doar ale clientilor. Uite, de pilda, cazul meu: cand mi-am deschis cont la HVB (in 2006), am agreat sa platesc un comision anual destul de mare, vreo 40 sau 50$ (pe vremea aia aveam bani). Pe urma au venit doua fuziuni peste ei si am descoperit ca dupa un an de zile nu mi-au mai perceput comisionul. Am tacut din gura, ca doar nu era sa ma prezint la banca pentru asa ceva, si am lasat timpul sa-si spuna cuvantul. Pe urma, anul viitor, tot asa: lipsa comision. Si nici in 2009 si 2010 n-am platit nimic. In fine, mi-am inchis contul la ei iar ei nu si-au dat seama ca le sunt dator cu administrarea pe 4 ani :) Insa, o colega de serviciu n-a fost la fel de norocoasa: i-au cerut toti banii restanti prin 2009…

  Despre BCR: Da’ de comisionul de eliberare extras de cont la ghiseu, de 10 lei, ce zici? :D

 9. CitiBank nu mai are pachetul cu zero costuri incepand cu 01.11.2011.

 10. @Costin: Ești sigur? Eu vorbesc despre CitiBanking.
  https://www.citibank.ro/docs/ro/pdf/tarife-si-comisioane.pdf

 11. Da, sunt sigur. Te-ai uitat pe noua versiune de tarife si comisioane?
  30lei/luna la Citi

 12. HA! Foarte tare! Nu am observat. Cred ca atunci cand am pus linkul inca nu era pdf-ul actualizat. Oricum, mie nu mi-au luat inca cei 30 lei/luna, deci presupun ca se aplica doar clientilor noi. Eu am in continuare pachetul cu zero costuri…