Mă numesc Alex şi sînt consiumăr doi-punct-zero

Ştiu că, uneori, s-ar putea să exagerez cerînd lumii să vorbească şi să scrie în limba română. Dar nu mi se pare deloc deplasat să cer unui român să spună că e consumator şi nu consumer. Cum a făcut Bogdan Nu-Ştiu-Cum, nu-ştiu-ce la Webstyler, la Masterplan, căruia îi stă în gît cuvîntul consumator.

Înţeleg că e mai greu să traduci termeni precum advertiser şi sînt de acord cu asta. Decît să foloseşti 20 de cuvinte româneşti care să exprime o funcţie, mai bine îl foloseşti pe cel în engleză. Dar cînd un cuvînt atît de simplu, precum consumer, are un corespondent tot atît de simplu, precum consumator, mi se pare că tre’ să fii cel puţin un pic bătut în cap ca să foloseşti termenul în engleză.

Tind tot mai mult să cred că fiţoşii din domenii cu nume pompoase (precum online marketing bullshit, blah-blah-blah advertising) nu doar că nu cunosc limba română, dar nici nu ştiu despre ce vorbesc. Prin urmare, conştienţi de asta, au impresia că, vorbind o romgleză stricată, pot să compenseze lipsa vocabularului românesc, dar mai ales lipsa cunoştinţelor sau a unor păreri serioase şi plauzibile. Ceea ce ei nu înţeleg e taman faptul că dacă ştii engleza nu înseamnă că ştii ce spui. Unii mai proşti, alde mine, se mai întîmplă să mai gîndească. Iar dacă au ceva idee despre domeniul respectiv… chiar îşi dau seama cînd unii vorbesc pe lîngă.

Ilustrul vorbitor de la Webstyler a început o grămadă de idei şi n-a terminat niciuna. Şi nu e un caz singular, mai sînt şi alţii pe care i-am văzut astăzi şi care n-au nici o treabă cu domeniul despre care şi-au dat cu părerea. Mă amuză de mor specialiştii care vorbesc unui public paralel cu subiectul, dar interesat (că poate o trebui vreodată). Dacă ştii că publicul e interesat de un domeniu… spui prostii în termeni tehnici şi ai succes garantat. Că oricum nimeni nu stă să verifice tot ce spui tu, mai ales că nici nu pricepe toate datele problemei.

Vorbitul unei romgleze stricate nu ţine loc de deşteptăciune sau de cunoştinţe. Vorbind o romgleză de baltă nu reuşeşti să ascunzi penibilul lipsei de cunoştinţe. Romgleza nu te face mai deştept. Dimpotrivă, te face să pari cît se poate de penibil, de lipsit de idei şi, mai ales, îţi scoate în evidenţă lipsa de încredere în tine. Fiţele de coneseor de limbă engleză, coroborate cu fiţele de lucrător prin publicitate sau prin onlain nu denotă decît, în cel mai fericit caz, stupizenie. Iar stupizenie este un termen simpatic. De fapt, prostia este termenul care caracterizează cel mai bine.

Băieţi, acu’ nu trebuie să pişaţi ochii, că există o soluţie: puneţi mîna şi cercetaţi bine subiectul despre care vorbiţi, să nu mai spuneţi prostii, după care puneţi mîna şi învăţaţi limba română. Ştiţi ce bine o să vă prindă? Nici nu vă închipuiţi!

6 comentarii

 1. Pe mine ma distreaza termenul “agentie”. Toata lumea e agentie. Poa sa fie un singur om, el e agentie. Cum s-or duce astia la clienti? “Agent Mulder, de la Agentie. Am venit sa va facem site-ul.” ??? :))

 2. subscriu :P

 3. Asta-i dovada certa ca web-ul a devenit de-acum principala sursa de inspiratie. Stiu ce spui si-ti dau dreptate. De altfel, m-a surprins ca, de 3-4 luni de cand mi-am creat niste bloguri in romana, folosesc mai putine cuvinte in engleza decat cei din tara, cu care conversez adesea. Motivele nu-s doar “limba de lemn”, lasarea impresiei de mare businessman poliglot sau necunoasterea romanei. Vad ca-i deja o generatie noua pe blog-uri, tineri, din care multi informaticieni. Tin minte de-acum 20 de ani, pe vremea lui Ceasca, de un prof din facultate, care-si bagase in cap sa ne traduca toti termenii din programare si circuitele numerice in romana. Sincer, de multe ori era hilar. Iar termenii respectivi tot nu i-am retinut, ca era singurul cu-acest efort, iar informatica tot face salturi majore, cu zeci de termeni noi, venind din vest.

 4. subiectiv,
  mai exact ce ai sa ii reprosezi lui bogdan, in afara de faptul ca foloseste romgleza, ca absolut toti cei care lucreaza in marketing? care sunt prostiile pe care le-a spus in termeni tehnici ca sa dea publicul pe spate?

  sunt de acord ca prezentarea n-a fost atat de buna cat ar fi putut sa fie, mai ales ca a fost silit s-o tina pe fast-forward. insa a avut f multe puncte de tinut minte, iar comentariul tau este absolut nejustificat in conditiile in care bogdan e unul din cei mai buni oameni de internet de la noi.

  ar trebui sa vorbesti cu el si sa-i vezi portofoliul inainte sa afirmi ca da dovada de prostie. sau macar sa ai un argument concret.

  disclaimer: n-am nici o legatura nici cu bogdan nitu nici cu webstyler. sunt doar fan :))

 5. Io l-am mai auzit pe Nitu de la webstyler si dupa cateva minute bune nu cred ca a inchegat o propozitie. Ma si intrebam la vremea respectiva, cum de are succes, cum de a intrat in IAA, cum se descurca in fata clientilor…n-am reusit sa imi raspund :)

 6. Pe mine ma enerveaza posturile in engleza. Nu se mai poate recomanda nimeni cu denumirea in romana a postului, daca esti cool vorbesti in engleza din asta ca pari mai interesant.