Noul MacBook Pro cu Touch Bar. Uhm…

Apple a lansat, săptămâna trecută, noua generaţie de MacBook-uri. A dispărut MacBook Air, dar a apărut MacBook Pro cu Touch Bar, display mult mai bun şi încă o serie de chestiuni care îl face un ditamai generatorul de energie.

Era cumva de aşteptat, după lansarea MacBook-ului de data trecută – cel de 12 inch – că vor dispărea porturile USB cu care ne-am obişnuit şi că se va trece direct la porturi USB-C. Treaba asta nu mă miră deloc, tot Apple sunt cei care au omorât şi unitatea optică şi, uite, nu-i duce nimeni lipsa.

macbook-pro-touch-bar

Moartea sloturilor tradiţionale

Cu toate astea, mişcarea mi se pare un pic grăbită, cu atât mai mult cu cât încă nu s-au produs suficiente accesorii (pe româneşte, cabluri şi adaptoare) pentru USB-C. Mai pe româneşte, dacă aş vrea să-mi iau noul MacBook Pro, ar trebui să-mi scot la pensie hard-disk-ul extern, şi asta pentru că singurul cablu USB 3.1 – USB-C pe care-l găsesc la o căutare scurtă are un metru, iar singurul lucru la care mi-ar folosi un metru de cablu ar fi să mă spânzur.

Desigur, pot să caut versiunea cu SSD de 1 TB, dar hard-disk-ul extern îl folosesc în special pentru ţinut fişierele RAW, e pe post de catalog Lightroom. Şi tot ar trebui să cumpăr un cablu ca să transfer datele – şi de ce-aş mai face asta dacă tot cumpăr cablul?

O altă chestie care nu-mi place este renunţarea la slotul SD. Da, dar există cititoare de carduri, iar Apple oferă unul de la SanDisk chiar pe site! Da, doar că… ar fi fost un pic mai drăguţ să-l păstreze măcar pe Pro-ul de 15 inch, cred c-ar fi găsit câţiva centimetri pătraţi. Pentru un fotograf, asta e moartea pasiunii, mai ales când ştii cât de praf sunt cititoarele de carduri (mie mi s-au buşit vreo cinci, de exemplu).

Încă mai avem de lucrat la capitolul cloud

Evident, viitorul e în cloud, dar eu încă n-am încredere că sincronizarea a atins perfecţiunea, iar atunci când vorbim de un fişier RAW de 21-23 MB, iar tu ai de editat câteva sute de poze de, să zicem, săptămâna trecută, îţi cam piere cheful. Mai exact, înţeleg foarte bine demersul, dar îmi scapă logica, mai ales că enervezi o nişă de piaţă.

E drept că Apple, în general, dă tonul schimbărilor în zona asta de hardware, de la laptopuri la terminale mobile, şi că mă aştept ca-n maximum trei luni să fie piaţa plină de stick-uri USB-C şi de laptopuri cu porturi USB-C, de monitoare pe Thunderbolt (Apple a renunţat la Thunderbolt Display, monitorul de 27 inch pe care l-au tot produs vreo zece ani, promovând în schimb monitoarele 4K/5K ale celor de la LG – care, apropo, sunt urâte cu spume) şi tot restul accesoriilor.

Touch Bar – o chestie (in)utilă

Legat de Touch Bar, am văzut şi vreo două trei lamentări că nu face altceva decât să crească artificial preţul laptopului. Din punctul meu de vedere, Touch Bar e o chestie semiutilă, căci încă nu-i văd rostul, altul decât logarea şi aprobarea plăţilor prin intermediul Touch ID, importat de pe iPhone-uri.

Cine se plânge de preţ însă nu are decât să aleagă varianta fără, căci Apple a produs-o şi pe aceea, ca să aibă motiv să ţină mai multe modele în listă după expulzarea Air-ului.

O altă lamentare dubioasă e aceea că, acum, având un nou ecrănaş, o să trebuiască să te uiţi şi la tastatură, nu doar în ecran, că o să cobori ochii. Asta mi se pare o nonproblemă, eu încă mă mai uit la taste, din când în când, atunci când scriu, după vreo 17 ani de când am început să tastez şi suficienţi ani de scris ca să mă obişnuiesc cu o tastatură.

Totuşi, ca o consecinţă a eliminării unui rând de taste, Apple a făcut o treabă interesantă, anume că, odată cu dispariţia butonului Power/Eject, laptopul bootează automat în momentul în care ridici ecranul (în condiţiile în care ar fi primit un Shut down înainte). Desigur, e doar un mărunţiş, majoritatea oamenilor îşi ţin laptopurile în stand by, iar bateria, de regulă, e suficient de bună încât să nu închidă după câteva ore.

Moartea MagSafe

Ultima mea lamentare pe tema asta e eliminarea portului de încărcare. MagSafe e una dintre cele mai tari invenţii în materie de hardware, pentru că te scutea de zdrobirea laptopului în caz că te împiedicai de cablu. Faptul că se folosea de magneţi pentru a ţine încărcătorul în laptop a salvat, probabil, zeci de mii de laptopuri de la service.

Pe de altă parte, înţeleg cumva decizia (încă nu m-am prins, totuşi, dacă toate sloturile USB-C pot fi folosite pentru a încărca laptopul, ceea ce le-ar face, de fapt, utile, căci poţi muta cablul pe partea pe care e priza), pentru că, teoretic, transformă USB-C-ul într-un standard şi pentru ceilalţi producători, aşa că nici utilizatorii de macOS, nici cei de Windows nu-şi vor mai pune problema că nu se potrivesc încărcătoarele în caz că unul şi l-a uitat acasă.

În loc de concluzie

Personal, eu n-aş şti încă dacă mi-aş dori modelul nou sau dacă aş mai aştepta un an. Marea mea frustrare legată de modelul 2016 este lipsa slotului SD, pe care-l folosesc frecvent ca să scot pozele de pe card. Pe de altă parte, simt nevoia unui Mac nou, iar dacă ar fi să recomand cuiva ce să-şi cumpere din noua gamă, n-aş şti pentru care să opteze, nu cel puţin câtă vreme trebuie să umble cu adaptoare după el pentru orice răhăţel.

De altfel, între noi fie vorba, MacBook-ul meu actual are două sloturi USB 2.0 (deh, model 2012) şi aş mai fi simţit nevoia încă unuia, două sloturi Thunderbolt (versiunea anterioară) pe care nu le-am folosit niciodată şi un slot HDMI pe care nu ţin minte să-l fi folosit de mai mult de două ori.

Aşadar, singura problemă, în momentul de faţă, e lipsa accesoriilor pe USB-C. E drept, în jumătate de an, va fi plin de ele, dar până dispar vechile stick-uri, va mai dura o vreme, probabil încă vreo trei-patru ani. În fine, va fi interesant.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

6 comentarii

  1. Am o idee de proiect pe Kickstarter: adaptor Thunderbolt 3 la MagSafe! 🙂 S-ar vinde la greu pentru nostalgicii MagSafe.

  2. Ia-ţi Spectre !

  3. @Honorius: meh, nu mă întorc la Windows. Mai bine mai aştept un an.

  4. usb-c magsafe a apărut imediat după lansarea Macbook: https://9to5mac.com/2016/01/04/magsafe-adpater-12-inch-macbook/

  5. 1. google MacBreakSafe – exista deja
    2. da, toate porturile sunt si pt charging

  6. @Alex B: Am văzut şi eu din linkul lăsat mai sus de Archer, foarte faină chestia aia.