Site-urile magazinelor de bricolaj sunt o mare varză

Am scăpat pe Voyo, la ultima emisiune din sezonul “Visuri la cheie” pe anul ăsta și n-am putut să nu remarc modul în care Dedeman își face product placement la propriul site. Gazdele show-ului comandă ba o hotă, ba un cuptor, ba de pe mobil, ba de pe tabletă, ba de pe laptop.

De ce bartai introducerea despre Dedeman? Pentru că, acum vreo săptămână sau cam așa, am căutat niște becuri LED cu mulți lumeni de mi-au ieșit ochii din orbite.

Am luat-o cătinel-cătinel, de pe-un site pe altul. Ghici ce: nici un site de bricolaj, în afară de Dedeman, nu are catalogul de produse la vedere. De magazin online nici nu mai vorbesc. La Hornbach bate vântul: oamenii fac content marketing, dar nu pun link-uri către produsele recomandate că… nu au către ce.

Site-ul Brico Depot e o combinație făcută după ureche între magazin online de unde nu poți să cumperi, aflat după o redirectare dubioasă către un /focsani/, ceea ce mă face să bănuiesc că afișează stocul din Focșani. Au o căutare decentă în termeni relativi, dar fără opțiuni de filtrare și cu detalii incomplete.

Strict pe cazul meu, la becuri LED, afli puterea în wați, că e garantat 15.000 ore de funcționare și că trebuie fasung E27. Singura relevanță a numărului de wați e consumul, nu mai e ca pe vremea becurilor incandescente când apreciai câtă lumină ai în casă în funcție de cât consumă.

Aceeași problemă cu filtrele o are și site-ul Dedeman, lipsesc unele pe care eu le găsesc esențiale, dar îmi închipui că majoritatea cumpărătorilor de becuri nu caută să aibă minimum 1.000 lumeni și nici n-au nevoie, ca mine, de becuri de 2.400 lumeni (20W, E27, 39 lei).

De Mr. Bricolage nici nu mai vorbesc. Site-ul lor când funcționează, când e crăpat, e din aceeași epocă de bronz a internetului cu site-ul Hornbach, făcut cu atâta simț de răspundere că până și cataloagele în format PDF sunt greu de găsit.

Alt site făcut după ureche este Leroy Merlin, îți bagă-n față ultima ofertă, nu poți să dai click pe produs, nu poți să cumperi, nu găsești nici măcar un produs. Arată decențel, dar e realizat de parcă n-ar vrea să vândă.

La fel ca în cazul celorlalte – cu excepția Dedeman, site-ul ține loc de catalog băgat în cutia poștală, e realizat după fix același tipar, pentru mamaia de 70 ani de la etajul patru care are nevoie de globuri de Crăciun și sigur o să se ducă până-n Berceni să-și cumpere din Leroy când Oborul e la doi pași.

Apropo de becuri LED, da, am reușit să găsesc – în Leroy Merlin – după ce-am luat la picior vreo patru magazine de bricolaj dintre cele enumerate mai sus (fără Dedeman, că n-au prezență prin zonele Obor/Colentina – Pantelimon – Titan/Vitan – Berceni). Or, treaba asta mi-a luat vreo jumate de zi când ar fi fost mult mai simplu să mă uit în oferta lor, pe site, și să mă duc direct în magazinul în care știu că le găsesc, rezolvând în maximum o oră – că n-aveam timp să mai aștept trei zile după curieri.

Cu un pic de noroc, poate că în următorii cinci ani se va realiza imposibilul, anume să poți comanda un produs de pe site-urile tuturor magazinelor de bricolaj. Poate…

3 comentarii

  1. Cum nu e Dedeman in Obor/Colentina? E ditamai magazinul lipit de Carrefour Coletina.
    Iar in Berceni este pe Giurgiului

    • @ernest: Hm, mi-a scăpat ăla. Apropo de cel din Giurgiului, logica mea era legată de cum ajungi repede cu transportul în comun. Că n-are sens să dau 40 lei pe-un bec și 40 lei pe Uber.

  2. Ai vazut parcarle la dedeman sau hornbach? Crezi ca au nevoie de online?