MagazinulDeCase.ro: dus de rîpă, cumpărat şi relansat cu spam

spam-magazinul-de-case

Prin 2010, MagazinulDeCase.ro a fost vîndut către Sanoma Hearst România pentru 300.000 de euro. În 2013, se face un management buy-out (cel mai probabil, pe o sumă mică, cu condiţia să dea parte din profit pentru o oarecare perioadă). Toate astea din cauză că cineva cu multă viziune a dus de rîpă un model de business viabil.

MagazinulDeCase.ro încasa nu din comisioane, precum agenţiile imobiliare, ci din servicii. Mai exact, omul suna că vrea să vîndă, iar un fotograf de la MdC se deplasa la adresă, făcea fotografii profesionale, ştia ce să scoată în evidenţă şi, per total, făcea vînzarea mai uşoară. Cumpărătorul era fericit că nu mai dădea cel puţin mia de euro, vînzătorul era fericit din acelaşi motiv. Înainte de vînzare, MdC ajunsese la încasări anuale de 200.000 de euro.

Managerul care a preluat inclusiv administrarea MagazinulDeCase.ro este Adina Vasilescu, cea care l-a preluat în 2013 prin buy-out şi, probabil, cea care a hotărît schimbarea modelului de business. De pe locul al doilea, în 2010, MdC a ajuns, în 2013, să fie irelevant. De ce? După achiziţie, au fost daţi afară toţi fotografii şi, practic, MagazinulDeCase.ro şi-a pierdut principalul avantaj în faţa competiţiei.

“Eficientizarea” se poate vedea cu ochiul liber. Modelul de monetizare a devenit cel obişnuit: plăteşte ca să postezi anunţul tău, cu poze cu caloriferul sau deloc. În plus, a dat verde agenţiilor imobiliare, adică fix opusul scopului site-ului – acela de a pune-n legătură directă cumpărătorul cu vînzătorul. Adică înc-un site de imobiliare, să fie.

Acum, Adina Vasilescu relansează MdC cu nişte spam. Bonus: pe textul din coada mailului, “pentru dezabonare, click aici,” nu există link-ul de dezabonare. Cumva ironic este că managementul Sanoma Hearst a avut o ofertă, recent, de la foştii proprietari, care au vrut să răscumpere produsul pe care l-au creat, dar au fost refuzaţi. Mai exact, nimeni n-a vrut să stea de vorbă cu ei. I l-au dat manageriţei care, după cum se poate remarca, şi-a demonstrat abilităţile şi viziunea.

PS: De reţinut următorul aspect, apropo de agenţii imobiliari: încasarea de comision şi de la cumpărător, şi de la vînzător, este ilegală. Din punct de vedere juridic, este ilegal să reprezinţi două părţi cu interese complet opuse, care au ceva de împărţit (în cazul de faţă, unul vrea să vîndă scump, altul să cumpere ieftin). Aşa, să ştiţi pe viitor, dacă apelaţi la agenţi imobiliari.