Mai mult sau mai puţin Profitabil: Financiarul, numele cotidianului economic al lui Voiculescu

Logo FinanciarulFinanciarul. Aşa se va numi noul cotidian de business al trustului Intact. Deşi, iniţial, se auzea că va fi botezat Profitabil, ziarul se va lansa sub un nume cel puţin prost ales. Şef suprem va fi Gabriela Vrînceanu-Firea. Citat dintr-un articol de pe HotNews.ro:

Eu administrez aceasta firma, sunt actionar minoritar si girez functia de director general. Director executiv al societatii este Radu Preda, director de productie Sorin Stoian, iar director de marketing Dan Todoroiu. Redactorul-sef al Financiarului este Edward Pastia.
Gabriela Vrînceanu-Firea

Rămînînd pe ideea numelui, se vede treaba că directorul general al noului cotidian a ţinut morţiş ca numele lui să fie ceva cu “financiar“. Dacă-şi mai aminteşte cineva, Săptămîna Financiară trebuia să se cheme, de fapt, Jurnalul Financiar, numai că cei de pe la OSIM s-au gîndit că nu-i frumos, că Jurnalul e sinonim cu Ziarul. Se pare că obsesia s-a păstrat, iar cuvîntul a devenit punct de reper.

Personal, mi se pare un nume prost ales, cîtă vreme sună prea a “Ziarul Financiar“. Eu pricep că asta e ideea, că ăsta va fi domeniul din care se vor trata subiectele, da’ sună lipsit de originalitate. Nu că n-ar fi… Dacă mai adaug că articolul hotărît din coadă îmi imprimă ideea de “Deţinutul” sau “Infractorul“… deja am spus tot.

Totuşi, să nu ne grăbim să tragem concluzii, că eram la un pas de a mă angaja acolo. Lăsînd gluma la o parte (nu glumesc, chiar am fost la un interviu la ei), rămîne de văzut cum va arăta şi ce va conţine. Presupun că se va merge pe albastru (deh, culoarea de la Săptămîna Financiară) pe post de culoare principală, iar frontispiciul va arăta ceva în genul Financial Times, uppercase. De reţnut, va fi 80% color.

LATER EDIT: Personal, aveam impresia că logo-ul va arăta ceva în genul ăla. De fapt, arată cu totul altfel. Adică nasol, aş spune
[via Comănescu]

financiarul.jpg

Cît despre concurenţă şi altele, Financiarul lui Voiculescu are bafta că va fi promovat pe Antena1 şi în Jurnalul Naţional, ceea ce nu poate fi decît un avantaj pe partea de marketing, cîtă vreme cei din trustul Intact au ştiut întotdeauna să îşi promoveze şi să îşi ridice produsele. Spre deosebire de Realitatea-Caţavencu, trust care bagă spoturi la Money Express şi Business Standard fix la orele la care nu trebuie.

Dacă ar mai fi să îmi dau cu părerea şi despre piaţa ziarelor de gen, deja mi se pare o aglomerare inutilă. Fix încă un cotidian de business mai lipsea de pe tarabe, de parcă două nu erau destule. Rămîne de văzut şi cum va creşte. Din punctul meu de vedere, cred că marele pierzător pe termen de un an – un an şi jumătate va fi Business Standard, a cărui promovare e varză. Ziarul Financiar stă bine la capitolul fidelizare a cititorilor, Financiarul va urca pe baza marketingului, în timp ce Standard… Oricum, ca idee, o să existe încă un ziar în care se vor citi aceleaşi ştiri.

12 comentarii

 1. noul ziar o sa inlocuiasca saptamana financiara sau cum?
  poate doua nu strica la casa omului..

 2. Daca Financiarul va avea aceeasi oameni care se ocupa de continutul editorial si la SFin, nu va fi o mare diferenta intre ele, si cum SFin era printre cele mai slabe saptamanale economice, parca nu e greu sa iti imaginezi unde o sa ajunga. In aceste conditii, Business Standard va sta in continuare linistit pe piata, pe aceeasi pozitie din prisma reach-ului si a tirajului, pentru ca nu cred ca va fi detronat de Financiarul si slabe sanse sa atace primul loc al ZF-ului in urmatorii 3-4 ani. Echipa de la B.S. este inca firava si din cate stiu politica de resurse umane este deficitara in comparatie cu a ZF-ului.

 3. O problema ar fi : situl financiarul.ro e luat. au desigur obtiunea .net, .info etc

 4. eh, si standard.ro apartinea unei firme care vindea telefoane mobile in Craiova… :))

 5. @ Subiectiv: Stii, Saptamana Financiara nu prea avea cum sa se cheme “Jurnalul Financiar”, fiind saptamanal, nu cotidian. Dar ce-ti spun eu tie? Evident ca v-au invatat, inainte sa va dea drumul in presa, ca acele cuvinte gen “ziar”, “cotidian”, “jurnal” fac referire exact la periodicitatea publicatiei: zilnica.
  @ Radu: nu stiu cate saptamanale economice ai tu in lista, dar datele de difuzare de la BRAT arata cam asa: http://www.brat.ro/index.php?page=compare. Am uitat de saptamanalele adevarate, glossy, dar te descuri tu pe site-ul BAT, am Incredere.
  ZF e, intr-adevar, o nuca tare, dar si cand a aparut Volkswagen, exista deja Ford, cu modelul T. De ce si-or mai fi batut capul?

 6. @ Radu: Scuze. *Te descurci tu pe site-ul BRAT, am incredere. + Pari cunoscator…

 7. PAH: trust me on this, Jurnalul Financiar trebuia sa se cheme ;)

 8. cum ramane cu financiarul din iasi?

 9. Alex, oricat as vrea, pot sa te cred doar pe jumatate: era sa se cheme Jurnalul Financiar, dar nu despre Saptamana Financiara e vorba. Trust me on this:)

 10. r: ca-n tren, probabil :))
  PAH: ok, daca zici tu…

 11. @PAH: am lucrat in presa de business vreo doi ani la o super revista, realizata pe conceptul occidental, un fel de Forbes romanesc. Nu ma refeream la vanzarile Sfin, ci la calitatea articolelor si mai ales modul de abordare anticapitalist ;)