Majearu are dreptate: sportul românesc va continua să se îngroape singur

Aţi citit, probabil, povestea lui Mihail Majearu, publicată săptămîna trecută de Gazeta Sporturilor. Trist. În acelaşi timp, dacă e să lărgim un pic perspectiva, există ceva şi mai trist: viitorul fotbalului românesc. Nu Becali, nu ceilalţi Becali, nu Copos, nu Mitică Dragomir, nu ei sînt neapărat de vină. De vină pentru decăderea sportului românesc sîntem, în fond, doar noi. Şi nu e neapărat vorba strict de fotbal.

Ce-am reţinut eu din articolul din GSP în afară de povestea unuia dintre cîştigătorii Cupei Campionilor? Iată cîteva citate:

A scos cineva pe cineva (jucători noi, de valoare – n.m.) în ultimii 20 de ani? Păi, de la Ilie Dumitrescu şi Dan Petrescu ce s-a mai produs în Ghencea? Ce condiţii sînt, mă băieţi, cîţi bani se bagă la copii ca să aibă pretenţii? Ăştia vorbesc aşa, să se afle şi ei în treabă. Pentru că n-a mai produs România în general. Nu mai sînt copii. Nu mai vin copii talentaţi, nu avem condiţii. Uitaţi-vă pe ce terenuri ne antrenăm! Dar mai e ceva la mijloc. Copiii nu mai vin de plăcere, sînt trimişi cu forţa de părinţi, de teamă să nu se apuce de altceva şi astfel le umplu timpul cu ceva. Aşa nu se poate! Mie îmi plăcea, mă gîndeam doar cum să ajung mai repede la stadion să joc fotbal.

Eu am avut ceva ce el (Tănase, jucător la Steaua – n.m.) nu are. Ştiam bine cu mingea. Chiar ştiam, pentru că altfel aş fi avut probleme şi eu!

Apropo de Steaua – şi aici spune un adevăr care se aplică la majoritatea echipelor româneşti, de nişte mulţi ani de zile, jocul se rezumă la a se apăra, la a da pase înapoi. Am văzut-o, am spus-o de cîte ori am avut ocazia. O zice şi Majearu:

Voi aţi văzut meciul cu Dinamo? Cum e posibil să joci în halul ăla, să nu tragi la poartă? Apoi, pe vremea noastră exista situaţia ca atunci cînd joci cu Poli Iaşi, Ceahlăul, să nu reuşeşti să-ţi impui jocul, să domini?! Păi, în minutul 10 în Ghencea, aveam deja 1-0 şi alte două-trei ocazii. Acum, am văzut că oricine vine în Ghencea o domină pe Steaua. Şi noi mai pierdeam cîte un meci, dar e vorba despre ce stil aveam. Atunci, se ştia. Steaua însemna viteză, era tehnică. Acum ce e Steaua?

Şi, încă odată, cauzele:

Azi, dacă îi cer unui copil din Pantelimon să vină la antrenament aici, la IMGB, zice că e departe şi strîmbă din nas. Ce naiba, măi băieţi, eu schimbam cîte 3 tramvaie să ajung în Ghencea. Apucăturile majorităţii antrenorilor de la copii sînt că pun pe primul loc rezultatele. Steaua şi Dinamo cîştigă tot la juniori, campionate naţionale, mondiale, galactice, dar fotbalişti tot nu scot!

Mai e ceva de adăugat?

__________
Sursă foto: GSP.ro.

1 comentariu

  1. Steaua a înfiinţat acum doi ani o academie de fotbal, dar anul ăsta a pus pe liber jumătate dintre jucători. Becali a tăiat fondurile pe motiv că academia n-a produs nimic. Se aştepta probabil ca la academia lui jucătorii să crească într-o zi cât cresc pe la alte academii în opt.