Malware-ul pe mobil, aproape jumătate pe Android

Un studiu realizat de Nielsen, în colaborare cu Juniper Networks şi Global Threat Center a relevat că 43% din malware-ul prezent pe smartphone-uri este găzduit de terminalele ce rulează pe Android, sistemul de operare al Google. iOS-ul celor de la Apple “adăposteşte” 28%, iar diferenţa se împarte între RIM (Blackberry) – 18%, Windows Phone 7 – 7% şi încă 4% pe restul platformelor.

Alte detalii tehnice ar fi că 76% dintre smartphone-uri stochează documente confidenţiale care pot periclita companiile, “cantitatea” de malware a crescut cu 250% din 2009 pînă în 2010. Malware-ul este împărţit cam aşa: 55% spyware, 44% trojan sms. Alte detalii, pe site-ul Global Threat Center. Pe post de concluzii, aş spune că e interesant că:

 1. Windows Phone 7 a reuşit să prindă o “cotă de piaţă” de 7% în aproximativ un an de zile. Sincer, mi se pare destul de mult, în contextul în care cota de piaţă a sistemului de operare încă nu ne dă pe spate
 2. S-a cam dus mitul siguranţei de pe terminalele Blackberry, în condiţiile în care RIM are 18% din plăcintă, iar sistemul de operare se tot duce la vale ca marketshare.
 3. Android este, în continuare, cel mai slab securizat sistem de operare pentru terminale mobile – şi e normal, că aşa se întîmplă în cazul opensource-ului – şi are toate şansele să devină Windows-ul platformelor mobile. E şi normal, Windows-ul colcăie de viruşi tocmai din cauza cotei de piaţă uriaşe, care stîrneşte interes sporit. Android, în cazul de faţă, are cea mai mare creştere, deci va deveni, cît de curînd, cel mai utilizat sistem de operare mobil, deci şi ţinta principală a creatorilor de malware – ştiau cei de la Kaspersky ce ştiau cînd au lansat antivirus pentru Android
 4. din toată afacerea asta, cel mai cîştigat iese Apple, al cărui sistem de operare “închis” are, totuşi, avantajele lui.

E doar o părere.

8 comentarii

 1. N-are legatura cu open source, ci cu faptul ca pe Android Market aplicatiile se aproba instant. iTunes ar fi colcait si el de malware daca nu exista procesul de validare umana.

 2. pai, mai trebuie precizata si cota de piata, mie la ochi asa mi se pare destul de liniara treaba.

  Ba, Apple are mult mai mult malware decat cota de piata, culmea:

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Smartphone_share_current.png

 3. naspa si eu tot androin utilizez pe samsung b75gt galaxy

 4. Windows phone are cota de 7% in state. Pe global are ~ 1.5%.
  Android tocmai inlocuieste BB la Casa Alba tocmai din motive de securitate. Chiar crezi ca este cel mai nesigur OS mobil?

 5. Mi se pare cusuta cu ata de culoare cam stridenta povestea, o consider o incercare(reusita) de auto reclama. Nu zic, este posibil sa existe malware, dar procentul calculat pentru iOS este mult prea mare ca sa para veridic
  Iar cum raportul respeciv nu este chiar atat de usor de accesat, iar in comunicat nu se specifica pe ce criterii s-au gasit cifrele astea, mi personal mi se pare un publicity stunt toata povestea asta.
  Dar.. deh.. nu eu sunt jurnalistul, banuiesc ca tu insa ai stat sa verifici sursele si validitatea lor.

 6. Trebuie să instalezi probabil cele mai idioate aplicații pe Android ca să te virusezi. De 6 luni de zile eu nu am avut nici o problemă, și am testat la aplicații de mi-a ieșit păr alb.

 7. Ei, de asta o sa imi iau eu phone cu Win7, ca e mult mai sigur. De asta folosesc si Linux pe desktop, ca nu are virusi..

  • @silicon_v: wp7 are cota de piata foarte mica, de aia si procentajul e mic.
   Altfel, eu inca n-am vazut virusi pe mac. Si pina una, alta, osx chiar e sistem de operare, nu jucarie :))