De ce românii nu mănîncă sănătos

E bine că, în ultima vreme, avem tot mai multe emisiuni TV în care ni se recomandă să mîncăm sănătos, să facem sport, să bem doi litri de apă zilnic şi să mai renunţăm la sare. în fond, ni se spune să ne întoarcem la lucrurile de bază care ne asigură sănătatea. E foarte bine.

mancare-sanatoasa

Partea proastă e că nu mîncăm sănătos. Iar răspunsul la întrebarea din titlul e extrem de scurt şi de simplu. Deci, de ce nu mănîncă românii sănătos? Din cauză că mîncarea sănătoasă e scumpă.

Răspunsul lung îl găsiţi în magazine. O salată chioară costă doi lei. Adică fix cît două pîini. O salată eisberg costă minimum patru lei. Un kilogram de castraveţi, la Mega Image, costă 10 lei. De preţurile fructelor nu cred că mai e cazul să vorbim. Ca să nu mai zicem că ni se recomandă intens consumul de peşte. Care e foarte ieftin, după cum bine ştim.

Faceţi un calcul simplist: cît ar costa o masă pentru două persoane în care să existe preponderent legume şi fructe, şi o să vedeţi că e mai ieftin să cumperi două kile de carne, două de cartofi şi cinci pîini, din care să mănînci o săptămînă. Apoi, raportaţi la nivelul de trai şi la venituri.

Mîncăm cartofi cu pîine (adică carbohidraţi cu carbohidraţi) din cauză că nu ne permitem altceva. Mîncarea de bază a românului constă în cartofi, fasole, pîine şi ciorbe (de cartofi, de fasole etc.)

Desigur, toţi ne dorim să mîncăm sănătos, să avem somon pe masă şi friptură de fazan. Dacă ne-am şi permite…

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

4 comentarii

  1. In primul rand oamenii (nu numai romanii) au tendinta sa manace mult. Plus, excesul de carbs acutizeaza pofta de mancare. In conditiile in care fac sport de 5x pe saptamana am o masa principala (echivalentul unui “fel doi” romanesc) si doua mese secundare (un fruct sau omleta sau brinza cu rosii) zilnic. E absolut plictisitor, dar e musai daca vreau sa mentin un regim sanatos. Mananc intre 3pm si 10pm. In rest beau apa, cafea sau ceai. Si nu, nu mi-e foame. Sportul si munca merg pe stomacul gol. Eu zic ca e o problema de educatie (calories in / calories out) nu de bani neaparat.

  2. Nu e chiar atat de tragic. Pune in balanta urmatoarele. O parte considerabila din romani sunt consumatori de tigari, bere si cafea. Daca un membru al familiei fumeaza un pachet pe zi ( sa zicem Kent ) avem 14×30 = 420 lei. Daca fumeaza 2 membri ai 840. Pune si ocazionala bere / cola, pune si cafeaua. Daca bugetul total al familiei e 2500 lei sa zicem, aproape jumate se duce pe vicii, o parte pe utilitati si restul pe carbohidrati. Nu vreau sa insinuez ca fara vicii ar trai in lux dar ar mai manca si altceva in afara de cele mentionate de tine.

    • @x: să ştii că, în multe cazuri, berea e una la trei-patru zile, iar cafeaua e o ceaşcă pe zi, că se face economie. Cola e sfîntă, de-a dreptul, doar de sărbători în cazul multora sau doar dacă au copii.

  3. Mai toate neamurile de europeni mănâncă foarte gras: germanicii mănâncă multe mezeluri şi prăjeli (dacă te uiţi la ce mănâncă austriecii tipici dimineaţa te sperii), nordicii mănâncă tot felul de chestii dezgustătoare făcute din peşte, spaniolii gătesc totul unsuros, slinos, paella lor parcă e scăldată în grăsime, belgienii se îndoapă cu cartofi prăjiţi. Cei care se îndepărtează de normă sunt grecii, care gătesc în aşa fel încât totul e uscat ca lemnul.

    Singurele două categorii sociale care “mănâncă sănătos / vegetarian” sunt piţipoancele fomiste cu apă plată şi lămâie pe de o parte şi hipstării pe de altă parte.