Maneaua, comoară națională

S-a iscat, ieri, ditai controversa cu maneaua de la Neversea, urmată de discuții interminabile despre cum ba manelele-s nasoale, ba români-s ipocriți, chestie care, azi dimineață, mi-a aprins un beculeț. Revin mai jos cu “lumina”, întâi fac o paranteză.

Pentru că am bunul obicei să șterg postările de pe facebook, reiau aici ideea principală din postarea de ieri: la începutul anilor 2000, manelele au prins la public pentru că muzica românească era proastă.

Adrian Minune și Costi Ioniță au produs o mică revoluție. Un disruption care i-a obligat pe mulți ori să moară, ori să se reinventeze. Cu ce sunt mai bune versuri precum “Lasă-mă, papa, la mare” și “Suzana, mi-ai furat banana” decât “Așa sunt zilele mele, una bună, zece rele”?

Personal, nu ascult manele, nu servesc genul, nu-mi place “Nebunia lui Salam” – deși văd că e foarte gustată prin bula mea, mie mi se pare o lălăială pe cox -, dar nu pot să nu le recunosc meritele ăstora doi. Acu’ 20 ani, nu era bal al bobocilor fără “Of, viața mea”. Înainte de a fi fost manele, au fost dance. Fără impactul lui Minune, n-ar fi existat azi Inna.

Și nu e ca și când, oricât ai fi de elitist, la o nuntă sau la o petrecere ai încinge o horă doar pe tehno și minimal. Sau pe Korn și Cigarettes After Sex. Să fim serioși.

Gata paranteza, revin la beculeț: DJ-ul suedez de la Neversea a zis, pe Instagram, nu știu cât de în glumă sau cât de în serios, că va băga piesa aia la Tomorrowland, acest Neversea+Untold belgian, mult mai cunoscut decât astea românești.

Eh, și-acu’ vin și eu și bag bățu’ prin gard: dacă suedezu’ se apucă de mixat manele și încep să devină extrem de populare prin Europa, pe cât punem pariu că, brusc, toți elitiștii or să fie mândri de această moștenire culturală românească? Pe cât pariem că ne apropriem un gen muzical pe care, până mai ieri, îl detestam, iar maneaua devine un bun cultural de export, o comoară națională, la fel ca micii, sarmalele și cîrnații de Pleșcoi?

2 comentarii

  1. Sarmalele sunt turcesti :)
    Si in bula mea e plin de persoane care asculta Salam, Guta, etc, dar nu ar recunoaste nici in ruptul capului lucrul asta, ipocriti. Le-am pus la nemti sa asculte manele, au zis ca sunt mai cool decat Despacito :P

  2. ca o paranteza, cel mai cunoscut artist roman in Polonia este Sandu Ciorba cu a lui Dalibomba… nu Inna, nu Akcent sau cine o mai fi cu aere de elitist